15 Petua Hilang Cirit Birit Bayi Di Rumah Ibu Baru Mesti Tahu

10 min bacaan

Sebagai pengenalan, pastikan anda memahami bahawa bayi boleh dikategorikan kepada pelbagai peringkat umur antara kelahiran dan 24 bulan. Tidak semua ubat-ubatan boleh digunakan untuk setiap peringkat umur.

Jika anda tidak pasti sama ada ubat tertentu sesuai untuk bayi anda, lebih baik jika anda cuba petua hilang cirit birit bayi di rumah atau rujuk doktor atau pakar kanak-kanak sebelum menggunakannya.

Apa yang menyebabkan bayi mengalami cirit-birit?

Terdapat banyak sebab mengapa bayi mungkin mengalami cirit-birit. Salah satu sebab yang paling biasa adalah jangkitan tertentu. Biasanya, jangkitan dari bakteria yang berbeza seperti salmonella boleh menyebabkan anak kecil anda mempunyai perut yang meragam yang akan menyebabkan cirit-birit.

Walaupun anda tidak pasti sama ada bayi anda telah dijangkiti mana-mana bakteria berbahaya dalam sistem mereka, cirit-birit sering akan hadir sendiri apabila bayi anda sakit. Inilah sebabnya apabila anda dapati bayi anda mengalami cirit-birit, anda perlu bawa mereka ke doktor untuk diperiksa dengan segera.

Namun, cirit-birit bukanlah selalu menjadi tanda penyakit. Sebagai contoh, di awal usia bayi anda, sesetengah perkembangan seperti tumbuh gigi pertama bayi anda boleh menyebabkan cirit-birit juga. Walaupun bayi anda mungkin tidak sakit kerana jangkitan, proses tumbuh gigi itu akan menyebabkan tubuh mereka bertindak balas dengan cirit-birit yang berlebihan.

Berita baiknya adalah bahawa banyak episod cirit-birit tidak akan bertahan terlalu lama. Cirit-birit yang dialami bayi tidak boleh bertahan lebih dari 2 hari. Jika cirit-birit berterusan, maka itu adalah petunjuk bahawa anda perlu berjumpa dengan doktor anda secepat mungkin.

Jika anda mempunyai bayi yang baru lahir atau bayi yang mengalami cirit-birit, maka anda perlu membawanya ke doktor secepat mungkin. Cirit-birit yang berlebihan boleh menyebabkan dehidrasi yang boleh menjadi sangat berbahaya untuk anak kecil anda.

Berita baiknya ialah jika bayi kecil anda mengalami cirit-birit, terdapat beberapa petua hilang cirit birit bayi di rumah mudah yang boleh anda gunakan untuk membantu meringankan ketidakselesaan bayi anda. Berikut adalah beberapa petua hilang cirit birit bayi utama untuk bayi dengan cirit-birit untuk dicuba di rumah.

Elakkan Makanan Tertentu

Sebagai seorang ibu yang menyusukan bayi anda, elakkan makanan tertentu adalah antara petua hilang cirit birit bayi rumah pertama untuk cirit-birit bayi untuk dipertimbangkan.

Apabila menyusukan bayi, terdapat beberapa jenis makanan yang ibu makan boleh menyebabkan cirit-birit pada bayi anda, jadi mengelakkan makanan tertentu boleh membantu bayi anda dan bukannya memburukkan keadaan.

Jika anda masih menyusukan bayi anda, maka banyak makanan yang anda makan boleh memberi kesan kepada sistem pencernaan anak-anak kecil anda.

Apa yang perlu dilakukan

 • cuba mengekalkan diet seimbang tanpa pengambilan gula dan makanan berminyak dalam jumlah yang besar.
 • alahan makanan boleh menjadi sebahagian daripada masalah dan yang paling biasa berpunca dari tenusu, soya, gandum dan telur.
 • Memahami kesan diet ibu untuk kesihatan bayi.

Oleh kerana penyusuan susu ibu boleh memberi kesan pada badan anda, anda perlu pastikan bahawa anda makan mengikut masa dan sukatan makanan dengan betul. Berbuat demikian tidak akan menyuburkan anda dan ia pasti tidak akan membantu bekalan susu anda.

Cara terbaik untuk memastikan bahawa ini tidak berlaku adalah dengan memastikan bahawa anda mendapat tiga (3) makanan seimbang sehari dan untuk kekal terhidrat dengan betul.

Yang Berkaitan:  Panduan Cara Urut Bayi Kembung Perut 10 Langkah

Tukar susu formula

Bayi yang diberi susu formula juga boleh mempunyai cirit-birit yang disebabkan oleh ketidakserasian perut bayi dengan bahan-bahan tertentu dalam susu formula tersebut. Akibatnya, menukar susu formula yang anda berikan pada bayi anda juga merupakan salah satu petua hilang cirit birit bayi yang termudah untuk cirit-birit pada bayi.

Apa yang perlu dilakukan

 • mengenalpasti kekerapan pergerakan usus sebagai isu dan bukannya konsistensi najis. Di samping itu, cari gejala ketidakselesaan yang lain.
 • didik diri anda mengenai pelbagai jenis susu formula dan berubah kepada formula yang tidak menyebabkan cirit-birit.

Menambah pengambilan elektrolit

Dehidrasi akan hanya menambah masalah dengan cirit-birit bagi sesiapa pun. Kehilangan elektrolit akan berlaku seiiring dengan dehidrasi.

Pastikan bayi anda mempunyai banyak elektrolit juga perlu dipertimbangkan kerana ia adalah antara petua hilang cirit birit bayi di rumah yang terbaik untuk cirit-birit pada bayi.

Elektrolit terdiri daripada lima (5) mineral yang penting untuk mengekalkan fungsi badan yang betul dan keseimbangan tahap mereka perlu dikekalkan untuk kesihatan yang lebih baik.

Apa yang perlu dilakukan

 • beli dan berikan ubatan elektrolit kepada bayi anda dalam dos kecil.
 • anda boleh membuat ubat elektrolit anda sendiri di rumah juga.
 • mulakan dengan satu sudu teh atau dua, selepas 20 minit atau lebih, berikan sedikit lagi. Tingkatkan dos setiap 20 minit apabila cirit-birit mula berkurangan.

Pisang

Salah satu penyelesaian yang paling biasa di antara petua hilang cirit birit bayi rumah untuk cirit-birit pada bayi termasuk akronim makanan untuk membantu mengeraskan najis yang dikenali sebagai BRAT. Yang pertama dalam senarai makanan itu adalah pisang. Pisang lembut dan mudah dicerna.

Mereka adalah kanji dan termasuk beberapa mineral yang diperlukan untuk keseimbangan elektrolit dan ia mengandungi pectin, yang merupakan sejenis serat larut yang membantu menyerap cecair berlebihan dalam saluran usus.

Apa yang perlu dilakukan

 • pilih pisang yang hampir masak dan masih keras kerana nutrien yang diperlukan oleh bayi anda dalam keadaan pekat.
 • berikan sedikit pisang yang dilenyek setiap 20 minit, tambah jumlahnya selepas itu.

Beras

Huruf kedua dalam singkatan BRAT merujuk kepada beras (rice), yang seterusnya dalam senarai petua hilang cirit birit bayi rumah kami untuk melegakan cirit-birit pada bayi. Beras adalah satu lagi makanan kanji yang lebih mudah dicerna dan mengandungi jenis serat yang betul untuk mengeluarkan cecair yang berlebihan dan mengeraskan najis tersebut.

Apa yang perlu dilakukan

 • sediakan bijirin beras yang dibeli atau yang dibuat sendiri.
 • masukkan 1/4 cawan beras perang, yang mengandungi mineral elektrolit yang lebih tinggi, dalam pemproses makanan atau pengisar kopi bersih dan kisarnya menjadi serbuk.
 • rebus 1 cawan air dan tambah serbuk beras tadi.
 • turunkan suhu panas dan biarkan ia masak dan menyejuk selama 6 hingga 10 minit.
 • Apabila ia disejukkan, hidangkan kepada bayi anda dalam dos kecil setiap 20 minit, meningkatkan sedikit setiap kali.

Sos Epal

Sos epal adalah huruf ketiga dalam singkatan BRAT dan adalah item seterusnya di antara petua hilang cirit birit bayi rumah kami untuk cirit-birit pada bayi.

Epal dan sos epal tinggi dalam pectin, tetapi anda perlu berhati-hati, kerana epal boleh menambah terlalu banyak serat dan memburukkan lagi masalah bayi anda dan jus epal lebih teruk lagi. Epal yang dimasak yang dibuat ke dalam sos epal akan berfungsi terbaik untuk petua hilang cirit birit bayi ini.

Apa yang perlu dilakukan

 • kupas teras dan hiris 2 hingga 3 epal.
 • letakkan epal, 1 1/2 cawan air dan 1 sudu teh jus lemon dalam periuk.
 • masak air hingga mendidih, dan kemudian tutup dan kurangkan haba untuk menyejuk selama 25 hingga 30 minit sehingga epal menjadi lembik.
 • gunakan pelenyek kentang atau pemproses makanan untuk memecahkan ketulan yang lebih besar ke dalam sos.
 • berikan ini kepada bayi anda dalam satu sudu teh atau dua pada satu masa dalam selang 20 minit, dan tingkatkan sedikit setiap kali.
Yang Berkaitan:  Petua Hilangkan Kuning Bayi Paling Berkesan

Roti Bakar

Seterusnya di antara petua hilang cirit birit bayi rumah kami untuk cirit-birit pada bayi adalah huruf terakhir dalam akronim BRAT, roti bakar (toast).

Roti bakar dapat mencapai dua perkara: ia adalah kanji, yang membantu menyerap air berlebihan dan menambah beberapa bahan ke najis bayi anda, dan char iaitu kesan hitam yang dibakar itu membantu menyerap toksin yang mungkin menyebabkan isu-isu dalam saluran pencernaan bayi anda.

Apa yang perlu dilakukan

 • bakar sepotong roti sehingga ia agak gelap dan hampir hitam.
 • berikan sedikit roti bakar bersama-sama dengan sos epal atau bijirin beras, dalam selang 20 minit yang telah dibincangkan sebelum ini.

Kentang lecek

Satu lagi kanji yang baik di antara petua hilang cirit birit bayi rumah kita untuk cirit-birit pada bayi adalah kentang. Kentang juga mempunyai banyak mineral yang diperlukan untuk keseimbangan elektrolit, mereka juga membantu menyerap cecair berlebihan dan menguatkan najis, dan mereka cenderung menenangkan perut yang meragam. Kentang lecek sangat mudah untuk diberi kepada bayi anda.

Apa yang perlu dilakukan

 • kupas dan potong 2 – 3 kentang dalam bentuk kiub dan masukkannya ke dalam periuk air mendidih.
 • kurangkan haba dan menyejuk dan biarkan kentang masak selama 15 hingga 20 minit sehingga mereka lembut.
 • buang lebihan air dan gunakan pelecek kentang untuk melenyek kentang.
 • anda boleh menambah sedikit susu untuk melicinkan konsistensi mereka dan beberapa garam juga boleh, tetapi jangan menggila dengan mentega dan perasa. Dalam kes ini, kosong tanpa perasa adalah yang terbaik.
 • berikan kentang lecek tadi dalam sudu kecil selang 20 minit seperti yang dibincangkan sebelum ini.

Biskut

Biskut juga merupakan antara petua hilang cirit birit bayi rumah yang terbaik untuk cirit-birit pada bayi. Sekali lagi, untuk memastikan jenis kanji yang betul masuk ke dalam usus untuk membantu menyerap cecair yang berlebihan dan sehingga najis tersebut menjadi keras adalah objektif.

Apa yang perlu dilakukan

 • beri bayi anda makan biskut bayi dan pretzel dalam bahagian kecil setiap 20 minit dan lihat bagaimana badan mereka bertindak balas untuk meningkatkan jumlah biskut, tambah jumlah sehingga najis menjadi keras.
 • buat biskut pretzel anda sendiri.

Ayam

Tingkatkan tenaga bayi anda yang sedang tidak selesa akibat cirit-birit boleh menjadi masalah dan sedikit protein dalam bentuk ayam daging putih yang lembut boleh membantu.

Protein boleh membantu meningkatkan tenaga serta menambah nutrien yang hilang melalui najis yang lembut, jadi ayam dimasukkan di antara rawatan dan petua hilang cirit birit bayi rumah kami untuk melegakan cirit-birit pada bayi.

Apa yang perlu dilakukan

 • menghidangkan ayam kepada bayi anda tidak termasuk nugget ayam yang diproses, ayam goreng, ayam goreng yang ditumis atau hanya memberikan paha ayam yang dipanggang kepada bayi anda.
 • pilih bahagian dada ayam tanpa lemak dan buangkan kulitnya.
 • stim atau rebus ayam sehingga benar-benar masak (165 darjah di tengah).
 • beri bayi anda makan cebisan kecil ayam tersebut, dalam tempoh selang 20 minit yang telah dibincangkan sebelum ini.

Pes tepung gandum

Item seterusnya adalah antara petua hilang cirit birit bayi rumah kami untuk mengubati cirit-birit yang dialami bayi mungkin tidak begitu menarik pada anda dan mungkin kelihatan menentang diet pemakanan yang sihat, tetapi ia adalah petua hilang cirit birit bayi yang berkesan.

Yang Berkaitan:  Kenali Punca Dan Cara Bulatkan Kepala Bayi Anda

Apabila tepung bijirin mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan, ia kerana serat yang terkandung di dalamnya. Kita tentu tidak mahu memberi bayi kami makan sejenis serat apabila dia mengalami cirit-birit.

Tepung gandum boleh membantu mengeluarkan cecair yang berlebihan dan membantu mengeraskan najis bayi anda.

Apa yang perlu dilakukan

 • gaulkan air yang cukup dalam 1/4 cawan tepung putih untuk membuat pes pekat.
 • anda boleh menambah sedikit garam untuk menjadikannya lebih lembab.
 • suapkan 1 hingga 2 sudu teh pes ini dalam tempoh 20 minit dan meningkat seperti yang dibincangkan sebelum ini.

Teh Chamomile

Kesan teh chamomile yang menenangkan juga boleh dimasukkan antara petua hilang cirit birit bayi rumah terbaik untuk cirit-birit pada bayi. Chamomile adalah kedua-dua anti-radang dan anti-spasmodic dalam alam semula jadi dan berfungsi untuk menenangkan perut yang meragam dan memberikan sedikit kelegaan kepada bayi anda.

Apa yang perlu dilakukan

 • tuangkan air panas meliputi uncang teh atau 1 sudu bunga chamomile.
 • tutup dan biarkan teh mengembang selama kira-kira 5 minit.
 • tapis dan tuang teh ke dalam cawan dan biarkan ia sejuk.
 • Hidangkan ini kepada bayi anda dalam jumlah yang kecil menggunakan selang 20 minit yang sama yang telah dibincangkan.

Kunyit

Juga antara petua hilang cirit birit bayi rumah terbaik untuk cirit-birit pada bayi adalah kunyit herba. Curcuma yang terkandung dalam kunyit mempunyai ciri-ciri anti-radang dan antispasmodik yang kuat juga. Ia boleh melegakan kekejangan dan keadaan yang bergolak dalam saluran usus bayi anda.

Apa yang perlu dilakukan

 • tambah 1/2 sudu kunyit kepada 1 cawan air suam, formula atau susu.
 • anda juga boleh menambah 1/2 sudu teh kunyit ke dalam beberapa resipi lain dalam senarai ini untuk memberi mereka sedikit rangsangan tambahan
 • benarkan bayi anda menghirup ini atau memberikan ia kepadanya dalam selang masa yang ditetapkan.

Lobak Merah

Seperti banyak kanji yang kita bincangkan sebelum ini, lobak merah membantu menyerap cecair berlebihan di dalam usus dan mengeraskan najis tersebut.

Di samping itu, lobak merah tinggi dalam beberapa mineral termasuk di antara elektrolit dan membantu untuk membawa keseimbangan yang selaras kepada bayi.

Lobak merah adalah makanan yang diperlukan di kalangan petua hilang cirit birit bayi rumah untuk menangani masalah cirit-birit pada bayi.

Apa yang perlu dilakukan

 • kupas dan potong beberapa lobak merah bersaiz sederhana dan letakkannya dalam 1 1/2 cawan air dalam kuali atau pan
 • biarkan air mendidih dan kemudian reneh selama kira-kira 20 minit sehingga lobak merah lembut dan lembik.
 • gunakan pelecek kentang untuk menjadikannya sebagai pes.
 • berikan ini kepada bayi anda dalam tempoh 20 minit dan meningkat seperti yang dibincangkan.

Yogurt

Walaupun, secara umum, produk tenusu bukanlah satu perkara yang diperlukan apabila seseorang mengalami cirit-birit. Namun kerana ia mengandungi bakteria berfaedah, yogurt sebenarnya boleh membantu mengatasi masalah yang menyebabkan bayi anda cirit-birit.

Apa yang perlu dilakukan

 • pilih yogurt biasa tanpa sebarang gula atau perasa.
 • beri yogurt ini kepada bayi anda dalam selang 20 minit seperti yang telah dibincangkan selama ini.

Kesimpulan

Setiap kali bayi anda mengalami ketidakselesaan yang melampau akibat cirit-birit, usaha untuk mencari petua hilang cirit birit bayi yang cepat dan mudah menjadi keutamaan. Menggunakan beberapa daripada 15 petua hilang cirit birit bayi rumah kami untuk melegakan cirit-birit pada bayi, anda boleh mendapatkan saluran usus bayi anda kembali selaras dan melegakan ketidakselesaannya dengan cepat.