Kenali Kulat Susu: Punca, Tanda, Rawatan Dan Pencegahan

6 min bacaan

Jika bayi anda menjadi cerewet atau tidak selesa semasa makan, lihatlah di dalam mulutnya. Tompokan putih pada lidah, atau di mana-mana sahaja di dalam mulut atau tekak, boleh bermakna bahawa bayi anda telah dijangkiti oleh jangkitan kulat biasa yang dipanggil kulat susu mulut bayi.

Tapi apa sebenarnya oral thrush atau kulat susu? Baca selanjutnya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jangkitan kulat ini dan apa yang mungkin menyebabkannya terjadi pada bayi anda, bagaimana untuk mengesan gejala-gejala, bagaimana merawat atau mencegah jenis jangkitan ini, dan bagaimana kulat susu boleh memberi kesan kepada anda jika penyusuan susu badan anda.

Apa itu Kulat Susu?

Kulat susu adalah jangkitan kulat di dalam mulut yang boleh menjejaskan sesiapa sahaja pada mana-mana umur, tetapi ia biasa berlaku pada bayi kecil, terutamanya mereka yang berusia kurang 6 bulan.

Kulat yang menyebabkan thrush adalah sejenis yis yang dipanggil candida yang boleh hidup di mana sahaja pada badan, walaupun di dalam mulut dan saluran pencernaan.

Terdapat peluang yang baik bahawa bayi anda telah bersentuhan dengan candida. Sebagai contoh, ia boleh dipindahkan dalam air liur melalui sentuhan tangan ke mulut, atau bayi anda mungkin telah mengambilnya semasa berada dalam saluran kelahiran jika dia dilahirkan secara normal.

Apabila kulat tumbuh di luar kawalan di dalam mulut bayi anda, ia boleh berkembang menjadi kulat susu mulut bayi, yang boleh menyebabkan tampalan yang sakit di dalam atau di sekitar mulut si kecil anda. Ini mungkin tidak selesa atau menyakitkan, terutamanya apabila semasa menyusu.

Thrush juga boleh dipindahkan dari mulut bayi anda ke puting anda jika anda menyusukan anak, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan pada anda, terutamanya apabila anda menyusukan bayi anda.

Apa yang menyebabkan bayi anda menghidap kulat susu?

Seringkali, kehadiran candida bukanlah satu masalah, kerana ia berada dalam keadaan terkawal dan dipantau oleh sistem imun bayi anda dan bakteria baik. Tetapi jika bayi anda masih agak muda, terutamanya berusia kurang 6 bulan, sistem imunnya masih belum berkembang sepenuhnya. Sistem imun yang lebih lemah ini boleh menyebabkan perkembangan candida, dan menyebabkan kulat susu pada bayi anda.

Yang Berkaitan:  Cara Hilangkan Kahak Bayi Baru Lahir Dengan Cepat

Jika bayi anda diberi antibiotik untuk sesuatu jangkitan, ini juga boleh meningkatkan risiko thrush yang disebabkan oleh antibiotik – terbaik untuk melawan jangkitan bakteria, ia juga boleh membunuh beberapa bakteria baik pada masa yang sama. Ini bermakna pertahanan semula jadi bayi anda terhadap candida turun, dan kulat boleh merebak.

Tanda-tanda dan gejala kulat susu pada bayi anda

Jika anda mengesyaki bayi anda mempunyai kulat susu, penting untuk berjumpa dengan penyedia penjagaan kesihatan anda untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan. Berikut adalah beberapa tanda-tanda dan gejala-gejala untuk diperhatikan:

 • Kesukaran semasa menyusu. Salah satu tanda pertama yang anda perhatikan adalah bahawa bayi anda tidak menyusu seperti biasa, atau dia seolah-olah mendapati ia tidak selesa atau menyakitkan.
 • Tompokan putih. Tompokan-tompokan ini mungkin kelihatan sedikit seperti keju, dan boleh muncul pada lidah, bibir, gusi, atau lelangit mulutnya. Cuba sapu mereka perlahan-lahan – jika mereka tidak boleh dikeluarkan dengan cara ini, anak kecil anda mungkin mempunyai kulat susu mulut bayi. Kerana tompokan ini tidak selalu jelas dari luar, ia adalah idea yang baik untuk memeriksa mulut anak kecil anda dari semasa ke semasa.
 • Kulit merekah di sudut mulut. Ini adalah satu lagi gejala kemungkinan bayi anda mengalami kulat susu mulut bayi.
 • Ruam lampin. Oleh kerana kulat ditelan dan dikeluarkan daripada tubuh anak kecil anda, ia boleh menyebabkan ruam lampin di sekitar bahagian punggung bayi anda.
 • Tanda-tanda pada tubuh anda sendiri. Jika anda menyusukan anak dan mempunyai gatal-gatal, puting yang sakit, merekah atau gatal-gatal, atau sakit menusuk yang teruk di puting atau payudara, gejala-gejala ini boleh menunjukkan bahawa anda mempunyai kulat susu. Kulat susu boleh dipindahkan antara puting dan mulut bayi anda semasa menyusukan anak. Maklumat tentang bagaimana thrush boleh menjejaskan penyusuan susu ibu ada diterangkan kemudian.
Yang Berkaitan:  Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi Ibu Mesti Ketahui

Cara merawat kulat susu mulut bayi pada bayi anda

Jika anda sedar terdapat sebarang simptom kulat susu pada bayi atau diri anda sendiri, maklumkan penyedia penjagaan kesihatan anda untuk mendapatkan diagnosis. Beliau boleh menerangkan pilihan rawatan kepada anda.

Kulat susu kadang-kadang hilang dengan sendirinya dalam beberapa minggu, tetapi penyedia penjagaan kesihatan anda boleh mencadangkan rawatan antikulat.

Ubat-ubatan yang dibeli di kaunter untuk merawat kulat susu

Pelbagai ubat di kaunter boleh didapati untuk merawat kulat susu pada bayi anda, tetapi sentiasa membuat semakan dengan doktor anda sebelum menggunakan mana-mana ubat-ubatan ini.

Sesetengah ibu percaya bahawa ubatan rumah seperti membilas puting dalam campuran cuka dan air atau campuran serbuk penaik dan air boleh membantu, seperti cara yang sama yang boleh mengurangkan jumlah gula, yis, dan produk tenusu dalam diet anda.

Langkah-langkah ini tidak mempunyai bukti yang sahih secara perubatan bahawa ia berfungsi, dan hanya boleh digunakan bersama-sama dengan apa-apa ubat yang ditetapkan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda, dan bukan sebagai pengganti untuknya. Sentiasa semak dengan doktor anda sebelum menggunakan sebarang ubatan rumah atau ubatan yang dibeli di kaunter.

Jika kulat susu tidak hilang dalam beberapa minggu dengan rawatan, atau jika ia asyik berulang terutamanya jika anak kecil anda berusia lebih dari 9 bulan, berjumpalah penyedia penjagaan kesihatan anda untuk menyiasat sama ada terdapat sebarang isu kesihatan lain pula.

Cara mengelakkan oral thrush berlaku pada bayi anda

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk membantu menghalang anak kecil anda daripada dijangkiti oral thrush.

 • Cuci tangan bayi anda dengan kerap, terutamanya jika anak kecil anda menghisap ibu jari atau jarinya. Basuh tangan anda sendiri dengan kerap juga.
 • Kerap sterilkan puting getah, mainan teether, puting botol susu, dan apa-apa lagi yang masuk ke dalam mulut bayi anda.
 • Letakkan apa-apa tuala atau pakaian yang mungkin bersentuhan dengan yis ke dalam basuhan air panas (sekurang-kurangnya 122 darjah Fahrenheit).
 • Jika anda menggunakan pam payudara, pastikan semua bahagian yang bersentuhan dengan payudara atau susu badan anda disterilkan selepas setiap penggunaan.
 • Simpan susu ibu yang disejukkan sehingga sebelum digunakan untuk mengelakkan pertumbuhan yis.
 • Anda mungkin perlu membuang mana-mana susu ibu yang telah diperah yang ada dalam simpanan, jika ada kemungkinan bahawa ia telah dicemari dengan yis.
 • Pastikan payudara anda kering dan bebas daripada sumber yis yang berpotensi dengan menukar mana-mana pad penyusuan pakai buang dengan kerap dan memakai bra bersih setiap hari.
Yang Berkaitan:  Panduan Cara Pam Susu Bayi Lengkap

Mencegah jangkitan semula oral thrush

Kulat susu mulut bayi boleh menjadi sukar untuk disembuhkan, terutamanya jika anda menyusukan anak, sebahagiannya kerana ia mudah merebak. Ia boleh merebak dari anda kepada anak kecil anda dan kembali lagi melalui puting anda apabila bayi anda menyusu, dan juga kepada dan dari ahli keluarga lain jika anda berkongsi tempat tidur, cawan, atau perkakas rumah.

Inilah sebabnya mengapa penting untuk memastikan bahawa anda dan bayi anda (dan sesiapa sahaja yang mengalaminya dalam rumah anda) dirawat pada masa yang sama.

Ia juga membantu jika anda mengambil semua langkah-langkah pencegahan yang perlu semasa merawat kes kulat yang sedia ada.

Bagaimana kulat boleh mempengaruhi penyusuan ibu?

Jika anda menyusukan bayi anda, kulat boleh membuatkan anda berasa sangat sakit dan perit pada anda, dan juga pada bayi anda.

Adalah penting untuk mendapatkan rawatan dengan segera, jadi rujuklah penyedia penjagaan kesihatan anda untuk diagnosis dan rawatan secepat mungkin. Perlu diingat bahawa gejala-gejala mungkin akan hilang dengan segera.

Pada masa yang sama, pakar menasihatkan bahawa anda terus menyusukan anak. Berikut adalah beberapa cara anda mungkin dapat mengurangkan ketidakselesaan dan menyimpan susu badan anda yang ada:

 • Cuba pendekkan masa penyusuan tetapi jadikan ia lebih kerap. Mulakan dengan payudara yang paling menyakitkan setiap kali.
 • Bilas puting anda dengan air bersih selepas setiap menyusukan bayi anda, dan keringkan sebelum memakai bra semula.
 • Jika puting merekah menjadikannya terlalu menyakitkan untuk menyusukan bayi anda secara langsung, pertimbangkan untuk memerah susu dan memberikannya kepada bayi anda dalam cawan kecil.
 • Ubat tahan sakit yang boleh dibeli di kaunter boleh membantu meringankan kesakitan anda. Tanyalah penyedia penjagaan kesihatan anda, dan fahami apa yang selamat untuk diambil semasa anda menyusukan anak.