Cara Urut Bayi Yang Berkesan Jika Bayi Anda Cerewet Sangat

8 min bacaan

Bayi perlu disentuh untuk membesar secara fizikal dan emosi yang sihat. Mengurut bayi meningkatkan sistem imun mereka, membantu memupuk perkembangan otot dan mengurangkan tekanan mereka. Anda boleh mula urutan secara perlahan-lahan pada minggu pertama selepas mereka dilahirkan.

Ini adalah cara urut bayi yang indah untuk mewujudkan hubungan dengan si kecil anda dan mewujudkan persekitaran yang santai untuk anda berdua. Mengetahui bagaimana cara urut bayi dan bila untuk mengurut bayi anda akan membantu anda memanfaatkan sepenuhnya amalan terapeutik ini.

Cara Urut Bayi Yang Berkesan

Pastikan bayi anda berasa selesa. Rancang untuk melakukan urutan di dalam bilik yang hangat dengan pencahayaan yang malap. Adalah penting untuk memastikan suhu tidak terlalu sejuk, kerana pakaian bayi akan dibuka semasa mengurut.

Letakkan bayi di belakang mereka di atas tuala lembut atau selimut yang diletakkan di atas lantai atau permukaan rata yang selamat. Mainkan beberapa muzik lembut jika anda mahu.

 • Anda boleh mengurut bayi anda dengan membuka semua pakaian bayi anda atau membiarkan lampin sekiranya berlaku kemalangan. Pilih pilihan yang akan menjadikan bayi anda lebih selesa.
 • Jika anda ingin mengurut bayi anda sebagai cara untuk menenangkan mereka sebelum tidur, anda mungkin ingin menggunakan bilik bayi sebagai bilik urut. Dengan cara urut bayi itu, anda boleh dengan mudah meletakkan mereka di dalam katil mereka jika mereka tertidur semasa proses mengurut.

Gunakan minyak yang boleh dimakan. Jika anda ingin menggunakan minyak urut, pilih minyak zaitun, minyak avokado atau minyak yang boleh dimakan yang lain, kerana jari bayi mungkin berakhir di dalam mulut mereka.

Jangan gunakan minyak mineral atau minyak lain yang tidak boleh dimakan, kerana ini tidak boleh dicerna dan boleh mencederakan perut bayi anda.

 • Anda juga boleh menggunakan minyak bayi, jika anda mahu.
 • Jangan gunakan minyak kacang tanah, minyak badam atau minyak lain yang dihasilkan daripada makanan yang menjadi alergen biasa.
 • Juga, elakkan penggunaan minyak pati atau minyak wangi lain, kerana ia mungkin terlalu pekat atau keras untuk kulit bayi anda
 • Jika minyak sejuk, gosokkan antara tangan anda untuk memanaskannya sebelum menyapunya ke badan bayi anda.

Gunakan gerakan menggosok yang lembut. Jangan urut bayi menggunakan kuasa yang sama yang anda akan gunakan ke atas orang dewasa. Gunakan jari anda untuk menggosok badan bayi anda secara perlahan-lahan, tidak pernah menolak terlalu keras atau menguli.

Matlamatnya bukanlah untuk meleraikan simpulan atau melakukan urutan tisu yang mendalam, kerana ia akan dengan orang dewasa; sebaliknya, anda mahu menggunakan gerakan menggosok lembut dan dalam bentuk bulatan untuk perlahan-lahan merangsang kulit bayi.

 • Anda perlu mengurut punggung bayi, perut, lengan, kaki, kepala dan leher. Lakukan urutan ke semua bahagian badan bayi anda dengan penjagaan yang lembut.
 • Apabila bayi semakin membesar, anda boleh berikan sedikit tekanan. Seorang kanak-kanak boleh menerima urutan yang sedikit lebih kuat daripada bayi.
Yang Berkaitan:  Panduan Cara Urut Bayi Kembung Perut 10 Langkah

Urut dalam satu arah. Amalan umum adalah untuk mengurut kulit adalah dari arah jantung. Ini mempunyai kesan yang menenangkan pada badan, jadi ia adalah teknik yang baik untuk digunakan jika anda ingin membantu mereka tidur dengan lebih mudah.

Anda juga boleh mengurut ke arah jantung sebaliknya, tetapi perlu diingat ini mempunyai kesan merangsang. Urut ke arah jantung apabila anda mahu bayi anda berasa lebih aktif.

 • Pilih arah bergantung pada waktu anda mengurut mereka. Jika ia adalah masa bermain, urutan yang merangsang mungkin membuat mereka berasa seperti bersenang-senang. Tetapi mengurut dengan cara urut bayi ini betul-betul sebelum tidur mungkin tidak akan mempunyai kesan yang anda mahu.
 • Urutan yang jauh dari hati adalah cara yang baik untuk menenangkan bayi yang cerewet.

Cuba urutan pemerah susu. Ini adalah teknik yang baik untuk digunakan pada lengan dan kaki bayi Anda. Buat bulatan yang membesar atau bentuk-C di sekitar lengan atau kaki bayi anda dengan jari telunjuk dan ibu jari anda.

Gunakan gerakan yang sangat perlahan-lahan menarik ke bawah ke arah kaki atau tangan mereka, seolah-olah anda memerah susu seekor lembu. Ulangi gerakan beberapa kali.

 • Jangan sekali-kali menggunakan cengkaman terlalu ketat, dan berhati-hati untuk tidak merentap anggota badan mereka dengan kasar.
 • Teruskan sehingga anda mengurut semua anggota badan mereka.

Cuba urutan berguling. Bayi anda mungkin menikmati perasaan mempunyai lengan dan kaki mereka “bergolek.” Perlahan-lahan menggulung tangan anda ke atas anggota badan pada satu masa, seolah-olah anda telah melancarkan doh.

Gerakkan anggota badan ke belakang dan ke hadapan di atas selimut atau tuala bayi anda. Ulangi dengan keempat-empat anggota badan.

Jangan geletek bayi anda apabila anda mengurut mereka. Urutan bertujuan untuk berehat, dan ini boleh mengganggu bayi anda. Bantu bayi anda untuk berupaya mengaitkan masa urut sebagai sesi mengeratkan ikatan.

Mereka harus tahu apa yang diharapkan, dan menggeletek boleh mengejutkan atau menjadikan bayi terlebih teruja.

Memilih Masa yang Sesuai untuk Urutan

Urut bayi anda sebelum waktu tidur mereka. Seperti yang dinyatakan di atas, urutan adalah cara terbaik untuk membantu bayi anda bertenang dan bersedia untuk tidur. Melakukannya pada masa yang dijadualkan secara teratur akan membantu mereka masuk ke dalam rutin waktu tidur yang baik.

Yang Berkaitan:  Panduan Cara Urut Bayi Kembung Perut 10 Langkah

Jadikannya sebahagian daripada ritual malam anda selepas mandi dan rutin lain yang telah diwujudkan oleh keluarga anda. Rancang untuk memulakan kira-kira setengah jam sebelum waktu tidur yang dijadualkan.

Urut mereka apabila mereka meragam. Urutan boleh menjadi cara yang baik untuk berhubung dengan bayi anda dan membantu mereka berasa kurang gelisah pada bila-bila masa sepanjang hari.

Bayi sering menangis apabila mereka mahu perhatian, dan mengurut bayi anda membolehkan mereka tahu anda ada di samping mereka. Ia mempunyai kesan yang sangat menenangkan, dan ramai ibu bapa mendapati ia menjadi alat yang berkesan untuk menenangkan bayi semasa masa yang sangat cerewet.

 • Pastikan keperluan mereka yang lain dipenuhi terlebih dahulu, jadi mereka selesa semasa urutan. Bayi anda mungkin menangis kerana mereka lapar, letih, atau atas sebab lain. Mereka tidak akan menikmati urutan dengan selesa jika mereka belum makan malam.
 • Tunggu 45 minit selepas makan. Mengurut bayi sejurus selepas mereka makan boleh menyebabkan mereka mendapat perut yang tidak selesa. Bayi akan meludah dengan mudah, dan apa-apa jenis gerakan urutan mempunyai potensi untuk membuat mereka kehilangan makanan terakhir mereka. Pastikan mereka mempunyai masa yang cukup untuk mencerna makanan mereka sebelum anda mengurut mereka.

Urut mereka ketika mereka berada dalam mood. Kadang-kadang bayi tidak merasa seperti mahu diurut, dan penting untuk berhenti jika mereka mempamerkan tanda-tanda tidak gembira. Jika mereka berasa sedih dan menangis, biarkan dahulu dan cuba untuk urut mereka pada masa yang lain, apabila mereka berada dalam mood untuk disentuh.

 • Jika mereka kelihatan seolah-olah mereka berada dalam kesakitan apabila anda mengurut mereka, pastikan teknik anda cukup lembut. Jika teknik anda tidak menjadi masalah, anda mungkin mahu membawa mereka untuk melihat pakar pediatrik untuk melihat mengapa mereka seolah-olah merasa sakit semasa urut.
 • Jika mereka menikmati urutan, mereka akan kelihatan santai dad menerima sentuhan anda.

Berikan bayi anda urutan sehingga setengah jam. Mulakan dengan urutan untuk hanya lima minit. Ini akan memberi bayi anda masa untuk membiasakan diri dengan perasaan diurut, dan memutuskan bahawa mereka menyukainya. Ambil masa yang lebih lama setiap kali sehingga anda mengurut sehingga setengah jam atau lebih. Ini adalah jumlah masa yang optimum setiap hari untuk dihabiskan dengan mengurut bayi anda.

 • Terdapat pelbagai faedah dicapai dengan urutan. Urut membantu merangsang pertumbuhan bayi anda, meningkatkan sistem imun, dan membantu sistem pencernaan mereka kekal sihat. Ia juga mengurangkan tekanan dan membantu dalam perkembangan emosi.
 • Selain itu, mengurut bayi anda akan membantu menguatkan hubungan anda berdua. Ini adalah cara yang terbaik bagi ayah untuk menguatkan ikatan dengan bayi mereka.
Yang Berkaitan:  Panduan Cara Urut Bayi Kembung Perut 10 Langkah

Memberi tumpuan kepada Bahagian Badan Tertentu

Urut kaki mereka. Urutan berbentuk bulatan pada paha bayi dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. Perlahan-lahan urut kaki mereka dari paha ke kaki mereka, kemudian gosokkan kaki mereka dengan ibu jari anda.

Bengkokkan dan lepaskan jari kaki mereka. Ulangi dengan kaki yang lain, kemudian perlahan-lahan membengkokkan dan tegakkan lutut pada masa yang sama.

 • Anda boleh mulakan dengan mana-mana bahagian badan bayi. Ramai yang suka memulakan dengan kaki dan kaki untuk membantu peralihan bayi dari masa bermain untuk menenangkan masa dengan lebih mudah. Bayi boleh menendang dan bergerak, jangan lupa untuk bergembira sambil anda mengurut kaki mereka.
 • Ingat untuk melakukan urutan dengan sangat lembut; jangan tarik kaki mereka atau mengenakan tekanan terlalu banyak semasa anda bengkokkan lutut mereka. Jika mereka meluruskan kaki mereka sebagai protes, jangan memaksa mereka untuk membengkokkan mereka.

Urut dada dan perut mereka. Bahagian urut ini mempunyai kesan menenangkan yang paling mendalam. Mulakan dengan mengurut dada mereka dari tengah keluar, jauh dari jantung, meratakan tangan anda ke atas kulit mereka seolah-olah anda melicinkan halaman buku.

Kemudian, urut perut mereka dalam gerakan menggosok mengikut arah jam. Ini meniru jalan penghadaman. Terus lakukan bahagian urut ini sehingga bayi anda kelihatan tenang.

 • Ingat bahawa jika anda mengurut sebagai sebahagian daripada masa bermain, anda boleh membuat bayi anda berasa dirangsang dengan mengurut dada bayi anda ke arah jantung, dan bukannya jauh dari itu.
 • Berhati-hati untuk tidak menggeletek perut bayi anda semasa anda mengurutnya.

Urut kepala dan muka mereka. Gunakan jari anda untuk membuat bulatan di kepala mereka. Perlahan-lahan gerakkan jari anda ke dahi dan pipi mereka, dan lukiskan senyuman di bibir mereka. Elakkan mata dan hidung, kerana urutan yang terlalu dekat dengan kawasan ini mungkin membuat mereka tidak selesa

Urut belakang mereka. Perlahan-lahan pusingkan bayi anda supaya mereka berbaring pada perut mereka. Urut punggung mereka dengan meratakan tangan anda dari tengah belakang mereka hingga ke luar. Jangan mencengkam bahu dan uli mereka seperti yang anda akan lakukan pada orang dewasa; sebaliknya, gunakan pergerakan bulatan untuk mengurut bahu mereka dan ke bawah ke belakang.