Panduan Cara Urut Bayi Kembung Perut 10 Langkah

4 min bacaan

Terapi urut dikenali dengan faedahnya untuk mengurangkan tekanan dan merawat kecederaan, tetapi adakah anda tahu ia telah digunakan selama berabad-abad untuk membantu dalam masalah pencernaan?

Rutin cara urut bayi kembung perut yang diajar kepada ibu bapa baru boleh menjadi penyelamat hidup apabila bayi mereka berada dalam kesakitan dan telah menangis selama berjam-jam.

Teknik ini bukan sahaja membantu masalah gas pada bayi, tetapi mereka juga boleh digunakan pada kanak-kanak dan orang dewasa dengan sembelit dan gangguan usus yang berkaitan dengan tekanan lain. Adalah penting untuk anda mempelajari teknik-teknik ini kerana ia akan membantu anda di setiap peringkat kehidupan anak-anak anda.

Berikut adalah panduan cara urut bayi kembung perut untuk membantu anda melegakan perut bayi anda yang sakit atau kembung:

Mari bersedia

  • Cari bilik yang tidak sejuk untuk melakukan urutan, dan permukaan lembut untuk meletakkan bayi anda.
  • Gunakan minyak yang boleh dimakan atau minyak organik pada kulit bayi anda kerana bayi cenderung meletakkan tangan dan kaki kecil mereka di dalam mulut mereka. Elakkan minyak kacang dan sentiasa rasa minyak / krim pada tampalan kecil kulit sebelum menggunakannya.
  • Biarkan bayi anda memakai lampinnya, dan mulakan dengan meletakkan dia di belakangnya, menghadap anda.

Langkah 1

Minta kebenaran untuk memulakan urutan. Ini adalah satu-satunya masa anda akan mengurut anak anda apabila dia tidak selesa. Teknik-teknik ini akan melegakan kesakitan, dan bukanlah punca kesakitan.

Langkah 2

Mulakan dengan menyapu minyak / krim dengan kedua-dua tangan dengan pergerakan urutan panjang dari dada bayi anda dan ke bawah ke arah kaki dan kakinya.

Yang Berkaitan:  Kenali Ruam Di Muka Bayi: Jenis, Punca dan Rawatan

Petua: Apabila bayi anda berada dalam kesakitan, gunakan teknik tidak langsung (seperti kaki mengepam) terlebih dahulu untuk membantu mengeluarkan gas.

Langkah 3

Rapatkan kedua lututnya dan bawa ke perutnya. Gerakkan dalam bulatan dengan lututnya mengikut arah jam dan berikan tekanan pada perutnya semasa gerakan bulatan atas dan lepaskan tekanan pada bulatan ke bawah.

Petua: Apabila dia menolak kakinya lurus dan tegang ke atas, letakkan tangan anda di bawah punggungnya, bengkokkan lututnya dan perlahan-lahan menggoyangkan pinggulnya dari sisi ke sisi. Ini mungkin akan merehatkan dia, dan membolehkan anda untuk melakukan teknik tanpa paksaan.

Langkah 4

Di bawah pusatnya, gunakan satu tangan pada satu masa untuk menggerakkan tangan anda dengan kuat ke arah anda. Setiap tangan harus menyapu perut ke bawah dan perlahan-lahan nyanyikan perkataan roda air (sekali untuk satu tangan) untuk memastikan pergerakan anda lambat.

Langkah 5

Gambarkan kotak di sekeliling pusatnya, Ini akan menjadi dua (2) sentimeter (cm) di semua sisi jauh dari pusatnya. Ini adalah kawasan yang selamat untuk anda lakukan teknik urutan anda pada perutnya.

Langkah 6

Lukiskan bulatan dengan hujung jari anda di dalam kotak imaginasi di sekeliling pusat bayi anda dalam arah jam.

Langkah 7

Teruskan gerakan bulatan penuh dengan satu tangan manakala yang lain mengikuti di belakangnya untuk melakukan separuh bulatan. Teknik ini dipanggil ‘bulan matahari’.

Nyanyikan perkataan bulan penuh, separuh bulatan semasa melakukan teknik ini. Lakukan ikut arah jam.

Langkah 8

Akhir sekali, adalah teknik ‘I Love U’. Menggunakan hujung jari anda, lukis di sepanjang kotak imaginasi anda. Pertama, dalam gerakan ke bawah pada bayi anda bahagian atas sebelah kiri menarik I dari atas ke bawah.

Yang Berkaitan:  Cara Hilang Selsema Bayi Di Rumah

Kemudian lukiskan L terbalik bermula pada bayi anda di sudut kanan atas kotak yang bergerak ke seberang ke kiri dan menarik ke bawah di sepanjang I sekali lagi.

Akhir sekali, lukiskan U terbalik bermula pada bayi anda di sudut kanan kanan kotak, bergerak ke atas untuk bertemu L dan merentasi untuk bertemu dengan I dan ke bawah untuk menyelesaikannya.

Langkah 9

Ambil kedua-dua kaki ke tangan anda, perlahan-lahan menggerakkan kakinya seolah-olah dia menunggang basikal. Satu kaki pada satu masa, tahan selama lima (5) saat sebelum menggerakkan kaki seterusnya memberi tekanan ke dalam bahagian bawah perutnya dengan kakinya.

Langkah 10

Letakkan tangan anda dengan kuat pada perut bayi anda, ini dipanggil sentuhan menenangkan dan anda akan menggunakan ini untuk menghubungkan pernafasan anda dengan anak anda dan menghantar perasaan cinta anda kepadanya.

Ini juga merupakan masa yang baik untuk merasakan gelembung atau gas dalam usus. Lakukan setiap langkah empat(4)hingga enam(6)kali dan ulangi semua langkah sekurang-kurangnya dua kali sehari selama dua minggu.

Ingat untuk sentiasa melakukan teknik urutan atau cara urut bayi kembung perut ini mengikut arah jam. Ini adalah aliran untuk usus menghapuskan sisa.

Rujuk doktor anda untuk mendapatkan diagnosis yang betul jika anda fikir bayi anda mengalami gas atau kolik, dan mencari Ahli Terapi Urut Berdaftar untuk memberi anda bantuan tambahan apabila menggunakan teknik-teknik ini.