11 Cara Tidurkan Bayi Menjadikan Waktu Tidur Bayi Lebih Mudah

7 min bacaan

Tiada perkara yang lebih aman daripada bayi anda yang sedang tidur. Bayi melalui banyak peringkat perkembangan, jadi tidak hairanlah bayi jika anda mengalami kesukaran untuk tidur. Ini benar-benar normal, tetapi ia boleh menjadi tekanan untuk anda.

Untuk menjadikan waktu tidur bayi anda lebih mudah, ikuti cadangan cara tidurkan bayi kami untuk menenangkan bayi anda dan mendodoikan mereka untuk tidur.

Beri peluang kepada bayi anda untuk menyesuaikan diri sendiri

Tunggu beberapa minit sebelum anda menenangkan bayi anda. Jika mereka tidak kembali tidur atau mereka benar-benar menangis, masuk semula ke bilik untuk memeriksa mereka.

Pastikan lampu dimatikan atau samar-samar apabila anda memeriksa sama ada mereka memerlukan lampin yang bersih atau jika mereka lapar. Sebaik sahaja anda melihat bahawa bayi anda selesa dan kenyang, letakkannya kembali di katil bayi sementara mereka masih berasa mengantuk.

Apabila anda memeriksa bayi anda pada waktu malam, cuba untuk tidak melayan mereka dengan berbual atau bermain dengan mereka atau mereka mungkin akan terjaga dari tidur.

Sebagai contoh, elakkan bercakap dengan mereka atau merenung mata mereka, dodoikan dengan lagu yang menenangkan sambil perlahan-lahan menggosok belakang mereka atau mengusap kepala mereka.

Rasa lampin bayi anda melalui baju tidur mereka. Jika ia kotor atau berat kerana basah, salinlah ia, tetapi jika ia tidak berasa terlalu basah, tunggu sehingga pagi.

Tukar lampin bayi anda dan susukan mereka

Bayi anda mungkin akan meragam kerana mereka tidak selesa dan memerlukan sesuatu. Sebaik-baiknya, anda akan menukar lampin bayi anda dan susukan mereka sebelum anda menidurkan mereka, tetapi bayi yang masih kecil akan bangun dengan lampin kotor atau perut lapar.

Sentiasa periksa sama ada bayi anda memerlukan makanan atau lampin yang bersih jika mereka menangis pada tengah malam.

Anda mungkin telah diberitahu untuk meletakkan bijirin dalam botol terakhir bayi anda kerana ia kononnya akan membuatkan perut mereka kenyang dalam masa yang lama.

Walau bagaimanapun, doktor mendapati bahawa ia sebenarnya boleh membuat mereka lebih gelisah kerana mereka lebih cenderung untuk mengalami kembung perut akibat angin.

Tepuk belakang bayi anda

Gosok atau urut belakang bayi anda semasa menidurkan mereka di dalam katil bayi untuk menenangkan mereka. Ia adalah perkara yang biasa di mana bayi anda berasa selesa dan selamat selepas anda memeriksa mereka, tetapi mereka mula meragam atau merengek apabila anda meletakkannya semula di katil bayi.

Jadikan keadaan lebih mudah dengan menggosok belakang mereka selama seminit selepas anda meletakkannya di dalam katil bayi. Sentuhan yang menenangkan dari anda boleh membuatkan mereka berasa selamat dan mereka akan dapat tidur lebih mudah.

Satu lagi helah yang hebat untuk dicuba jika anda tidak mahu mengangkat bayi anda dan mendukung mereka. Ada masanya, apa yang bayi anda perlukan ialah urutan atau tepukan perlahan supaya mereka berasa tenang dan yakin.

Bedung bayi anda yang baru lahir

Bedung bayi anda dengan menggunakan kain bedung untuk membuat mereka berasa selamat. Kadang-kadang, bayi yang baru lahir boleh tersentak atau terkejut semasa mereka tidur, di mana ini akan membuat mereka terjaga!

Cegah gangguan ini dan membuat bayi anda berasa selesa dengan membedung mereka sebelum anda menidurkan mereka semula. Untuk bedung bayi anda, letakkannya di atas kain bedung atau selimut khas dan letakkan tangan mereka di sisi mereka sebelum anda membalut bayi anda menggunakan kain atau selimut bedung tadi.

Anda boleh bedung bayi baru lahir anda sehingga mereka berusia sekitar 2 bulan atau apabila mereka mula bergolek.

Latih bayi menggunakan puting getah atau pacifier

Berikan bayi anda puting getah untuk menenangkan mereka untuk tidur. Sesetengah bayi berasa selesa apabila mereka menghisap sesuatu, dan sebab itulah mereka mungkin mula mengantuk ketika mereka sedang menyusu.

Daripada membiarkan bayi anda tidur semasa mereka makan, berikannya puting getah sebaik sahaja bayi anda selesai supaya mereka boleh terus menghisap. Ia benar-benar selamat untuk memberi bayi anda puting getah. Kajian juga menunjukkan bahawa mereka mungkin mengurangkan risiko Sindrom Kematian Bayi Secara Tiba-tiba (SIDS).

Jangan biarkan puting getah yang dilekatkan pada tali dengan klip di katil bayi anda kerana tali itu boleh membuatkan mereka tercekik. Click To Tweet

Jika bayi anda menyusu badan, tunggu sehingga penyusuan susu ibu benar-benar kuat sekitar 3 atau 4 minggu selepas kelahiran sebelum anda memberikan puting getah kepada bayi anda. Ini untuk menghalang masalah kekeliruan puting susu ibu, di mana bayi anda cuba untuk beralih antara penyusuan susu ibu dan penggunaan botol susu atau menggunakan puting getah.

Letakkan bayi anda di katil bayi mereka sendiri untuk tidur

Letakkan bayi anda di dalam katil mereka dalam keadaan menelentang dan keluarkan barang-barang tidak perlu dari katil bayi anda. Bayi anda mungkin bergolek atau bergerak sedikit selepas anda meletakkannya, tetapi jangan angkat mereka semula dengan serta-merta.

Berikan mereka beberapa minit untuk menyesuaikan sebelum anda memeriksa keadaannya semula. Ini membantu mereka belajar tidur sendiri, di ruang mereka sendiri.

Keinginan untuk meletakkan selimut, mainan patung haiwan, dan bantal di katil bayi untuk menjadikannya selesa sentiasa ada, tetapi jangan lakukannya.

Sebaliknya, hanya pasangkan cadar pada tilam dan letakkan bayi anda di katil bayi supaya mereka berada di belakang mereka. Ini dapat mengurangkan risiko Sindrom Kematian Bayi Secara Tiba-tiba (SIDS).

Tenangkan bayi anda jika gigi mereka mulai tumbuh

Pujuk dan tenangkan bayi anda dan patuh kepada rutin waktu tidur mereka untuk membantu mereka tidur. Bayi boleh mula tumbuh gigi berusia sekitar 6 bulan dan ia boleh menjadi sangat tidak selesa.

Bayi anda mungkin akan meragam lebih dari biasa dan sentiasa ingin dipegang atau didukung, yang boleh menyukarkan anda untuk meletakkannya.

Untuk menjadikan waktu tidur lebih mudah, peluk bayi anda dengan kerap, perlahan-lahan letakkan dan pegang kain sejuk di atas gusi mereka, atau biarkan mereka menyusu lebih.

Walaupun sukar, ingatlah bahawa proses tumbuh gigi adalah sementara dan bayi anda tidak lama lagi akan kembali kepada tabiat tidur biasa mereka.

Jika bayi anda seolah-olah seperti mereka berada dalam kesakitan yang teruk, tidak makan dengan baik, atau menarik telinga mereka, hubungilah pakar pediatrik anda jika anda ingin memberikannya acetaminophen bayi atau ibuprofen. Mereka boleh memberitahu anda jumlah ubat yang perlu diberikan dan kekerapan dos mereka.

Ikuti rutin waktu tidur malam yang menenangkan

Wujudkan rutin asas untuk membantu bayi anda berehat sebelum tidur. Bagi bayi yang baru lahir, ini mungkin bermakna memasang lampu dalam keadaan samar-samar dan mendodoikan mereka semasa menyanyi.

Jika bayi anda lebih tua, anda boleh bacakan sedikit cerita dan bedung mereka sebelum meletakkan mereka tidur. Cuba urut bayi atau mainkan muzik lembut.

Apa sahaja yang anda pilih semasa menyusun perkara dalam rutin waktu tidur bayi anda, pastikan ia adalah perkara yang menenangkan supaya bayi anda berehat. Anda mungkin akan mendapati bahawa anda juga menantikan masa ini juga untuk berehat!

Kekalkan rutin yang sama supaya bayi anda mula mengharapkan masa yang menenangkan sebelum tidur.

Perhatikan tanda-tanda bahawa bayi anda mengantuk

Sediakan bayi anda untuk tidur apabila anda perasan isyarat mengantuk dari mereka. Apabila bayi anda memberi anda tanda-tanda bahawa mereka mengantuk, anda tahu mereka aka mudah ditidurkan.

Jika anda menunggu, bayi anda mungkin akan berasa sangat penat dan mereka akan meragam, dan ini sebenarnya menyukarkan mereka untuk terlelap!

Beberapa tanda-tanda yang menunjukkan bayi anda mengantuk ialah:

  • Menggosok mata mereka
  • Merengek dan minta didukung (atau dibelai)
  • Menarik telinga mereka
  • Menguap
  • Kelopak mata yang hampir terlelap
  • Membuat bunyi menghisap yang bising

Tidurkan bayi anda semasa mereka masih mengantuk

Pujuk mereka untuk tidur sendiri supaya mereka belajar untuk menyelesaikan diri mereka sendiri. Jika anda mempunyai bayi yang baru lahir, cukup mudah untuk meletakkan mereka di dalam katil bayi mereka sebaik sahaja mereka tertidur di tangan anda.

Sebaik sahaja usia bayi anda menjangkau beberapa bulan lebih tua, walaupun, cuba untuk meletakkannya di dalam katil bayi sebelum mereka benar-benar terlelap. Dengan cara ini, mereka belajar untuk tidur tanpa anda memegang atau dodoikan mereka.

Ini juga menjadikannya lebih mudah bagi bayi untuk menenangkan dirinya dan tertidur semula jika mereka terbangun di tengah malam.

Menenangkan atau mendodoikan bayi anda apabila anda meletakkannya di dalam katil mereka. Letakkan tangan anda pada perut atau kepala mereka selama beberapa saat supaya mereka tahu anda berada berdekatan.

Tunggu sehingga bayi anda berumur sekurang-kurangnya 4 bulan untuk memulakan latihan tidur

Bantu bayi anda untuk menyelesakan diri mereka dengan rutin tidur dengan menidurkan mereka pada masa yang ditetapkan. Ikuti waktu tidur malam dan tidur siang yang konsisten boleh membantu bayi anda mengaitkan tidur dengan masa tertentu.

Tunggu sehingga bayi anda berumur sekurang-kurangnya 4 bulan sebelum anda mencuba jadual tidur kerana bayi yang berusia kurang 4 bulan perlu bangun dengan kerap untuk menyusu.

Sebaik sahaja bayi anda berusia sekitar 4 bulan, mereka sepatutnya boleh tidur untuk masa yang lama seperti selama 5 jam, jadi anda boleh mulakan latihan tidur mereka mengikut rutin.