Panduan Cara Potong Kuku Bayi

3 min bacaan

Menjadi ibu bapa baharu mungkin akan menjadi satu pengalaman yang menakjubkan (atau menakutkan). Anda akan belajar banyak perkara baharu (termasuk cara potong kuku bayi!) dan apa yang perlu dilakukan untuk memastikan bayi anda berada dalam keadaan baik dan gembira, kerana apabila bayi gembira ibu juga akan gembira ya.

Ia boleh menjadi cadangan yang menakutkan, tetapi satu yang anda perlu lakukan lambat laun adalah memotong kuku bayi anda yang kecil comel itu. Anda tiada pilihan lain dan tidak boleh berkata ‘Esok sajalah’ kerana kuku bayi anda hanya akan bertambah panjang. Kuku yang panjang mungkin akan menyebabkan masalah lain pula kelak.

Sama seperti yang lain, kuku bayi anda telah tumbuh sejak sebelum dia dilahirkan sebagai persediaan untuk dirapikan dalam minggu pertama hidupnya (dan setiap dua (2) atau tiga (3) hari dalam tiga (3) minggu pertama sehingga kuku mengeras dan berhenti berkembang begitu cepat!).

Menggunakan gunting di mana-mana berhampiran jari-jari kecil kesayangan anda boleh menakutkan, tetapi ia adalah satu tugas yang penting. Kuku-kuku yang terlalu panjang mungkin lebih lembut dan lebih mudah dipotongkan daripada anda, tetapi mereka juga boleh menjadi cukup tajam untuk bayi anda menggaru dirinya sendiri, terutama di sekitar muka.

Jadi bersedialah dan mulakan sesi merapikan kuku bayi anda dengan cara potong kuku bayi hari ini.

Apakah cara potong kuku bayi terbaik untuk memotong kuku bayi?

Gunakan gunting bayi khas dengan hujung bulat (supaya anda tidak mencucuknya secara tidak sengaja jika dia terkejut semasa anda memotong kukunya) atau klipper yang direka untuk tujuan tersebut. Sesetengah klipper mempunyai cermin mata yang mempunyai kanta pembesar di dalamnya untuk membantu anda melihat kuku bayi anda dengan baik.

Yang Berkaitan:  Panduan Cara Mandikan Bayi Baru Lahir

Berikut adalah cara potong kuku bayi langkah demi langkah:

  1. Apabila memotong kuku bayi anda, pegang jari bayi anda, tekan pada hujung jari ke bawah dan jauh dari kuku.
  2. Perlahan-lahan trim mengikut bentuk semula jadi kuku bayi anda, berhati-hati bahawa anda tidak potong terlalu rendah dan terlalu cepat.
  3. Apabila memotong kuku jari kaki kecilnya, potong kuku secara lurus. Perlu diingat bahawa kuku jari kaki tumbuh lebih perlahan dan oleh itu memerlukan perapian yang kurang berbanding jari tangan.

Kebanyakan ibu bapa mendapati ia adalah yang paling mudah untuk memotong kuku apabila bayi sedang tidur. Simpan klipper dalam beg lampin anda supaya anda boleh merebut peluang gunting apabila ia timbul – di dalam kereta sorong, di dalam kereta (apabila orang lain memandu!) atau di rumah nenek.

Atau lakukan ia apabila anda mempunyai pembantu – salah seorang daripada anda boleh memegang tangan bayi (dan mengalihkan perhatiannya dengan lagu) manakala seorang lagi memotong kuku bayi anda.

Adakah OK untuk menggigit kuku bayi daripada menggunakan gunting?

Sementara nenek mungkin mencadangkan anda mengupas atau menggigit hujung kuku bayi anda, ia mungkin bukan idea yang terbaik. Mengupas mungkin secara tidak sengaja mengoyakkan kuku secara berlebihan, manakala menggigit boleh memindahkan kuman anda ke kulitnya.

Terlalu risau untuk menggunakan gunting kuku bayi atau klipper? Mungkin anda boleh cuba papan penghalus kuku atau papan emery bersaiz bayi sebagai cara potong kuku bayi yang paling selamat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terpotong jari bayi saya semasa memotong kukunya?

Walaupun anda akan berasa sangat teruk, cuba jangan risau jika keluar darah kerana ia berlaku kepada setiap ibu bapa / perapi kuku! Hanya jangan membalut kawasan yang terkena (jika balutan terbuka, ia boleh menimbulkan bahaya bayi tercekik). Sebaliknya, gunakan tekanan lembut dengan kain yang bersih, kain bebas lint atau pad kain kasa, dan pendarahan akan berhenti kemudian.

Yang Berkaitan:  10 Cara Memutihkan Kulit Bayi Yang Hitam