Cara Penyimpanan Susu Ibu: Do’s & Don’ts

5 min bacaan

Cara penyimpanan susu ibu boleh mengelirukan. Ikuti petua praktikal ini untuk memilih bekas, membekukan susu ibu, mencairkan susu ibu dan banyak lagi.

Jika anda menyusukan bayi dan sedang bersedia untuk kembali bekerja atau mencari lebih fleksibiliti, anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan pam payudara.

Dan sebaik sahaja anda mula mengepam, penting untuk mengetahui cara penyimpanan susu ibu dengan selamat. Pertimbangkan do’s atau perkara yang perlu anda lakukan dan don’ts iaitu perkara yang tidak perlu lakukan untuk penyimpanan susu ibu.

Apakah jenis bekas yang perlu saya gunakan untuk menyimpan susu ibu yang telah diperah?

Sebelum memerah atau mengendalikan susu ibu, basuh tangan anda dengan sabun dan air. Kemudian simpan susu yang diperah dalam bekas kaca gred makanan yang bersih atau bekas plastik keras yang tidak dibuat dengan bahan kimia, bisphenol A (BPA).

Anda juga boleh menggunakan beg plastik khas yang direka untuk pengumpulan dan penyimpanan susu. Jangan simpan susu ibu dalam botol pakai buang atau beg plastik yang direka untuk kegunaan isi rumah umum.

Apakah cara terbaik untuk menyimpan susu ibu yang diperah?

Gunakan label kalis air dan dakwat, labelkan setiap bekas dengan tarikh anda memerah susu anda. Jika anda menyimpan susu yang diperah di fasiliti penjagaan anak anda, tambahkan nama bayi anda pada label.

Yang Berkaitan:  Kenali Kulat Susu: Punca, Tanda, Rawatan Dan Pencegahan

Letakkan bekas di bahagian belakang peti sejuk atau peti sejuk beku, di mana suhu di situ adalah yang paling sejuk. Jika anda tidak mempunyai akses kepada peti sejuk, simpan susu buat sementara waktu dalam bekas penyejuk dengan pek ais.

Isi bekas individu dengan susu untuk bayi anda dengan jumlah untuk sekali susuan. Anda boleh bermula dengan 2 hingga 4 auns (60 hingga 120 mililiter), dan kemudian laraskan mengikut keperluan.

Juga pertimbangkan untuk menyimpan dalam bahagian yang lebih kecil – 1 hingga 2 auns (30 hingga 60 mililiter) – untuk situasi yang tidak dijangka atau kelewatan dalam rutin penyusuan. Susu ibu berkembang kerana ia membeku, jadi jangan mengisi bekas dengan sangat penuh.

Bolehkah saya menambah susu ibu yang baru diperah dengan susu yang sudah disimpan?

Anda boleh menambah susu ibu yang baru diperah dengan susu sejuk atau beku. Walau bagaimanapun, pastikan untuk menyejukkan susu ibu yang baru diperah di dalam peti sejuk atau lebih sejuk dengan pek ais sebelum menambahnya kepada susu sejuk atau beku yang terdahulu. Jangan tambah susu ibu yang hangat dengan susu ibu beku kerana ia akan menyebabkan sebahagian susu beku untuk mencair.

Berapa lama susu ibu yang diperah disimpan?

Tempoh berapa lama anda boleh menyimpan susu ibu yang diperah dengan selamat bergantung kepada kaedah penyimpanan.

Pertimbangkan garis panduan umum ini untuk bayi yang sihat:

  • Suhu bilik. Susu ibu yang baru diperah boleh disimpan pada suhu bilik sehingga enam (6) jam. Walau bagaimanapun, adalah optimum untuk menggunakan atau menyimpan susu ibu dengan betul dalam masa empat (4) jam, terutamanya jika bilik itu hangat.
  • Bekas penyejuk ‘insulated cooler’. Susu ibu yang baru diperah boleh disimpan dalam bekas penyejuk dengan pek ais selama satu hari.
  • Peti sejuk. Susu ibu yang baru diperah boleh disimpan di belakang peti sejuk sehingga empat (4) hari dalam keadaan bersih. Walau bagaimanapun, adalah optimum untuk menggunakannya atau membekukan susu dalam masa tiga (3) hari.
  • Dalam peti sejuk beku. Susu ibu yang baru diperah boleh disimpan di belakang peti sejuk yang mendalam sehingga 12 bulan, tetapi menggunakan susu beku dalam tempoh enam (6) bulan adalah optimum.
Yang Berkaitan:  Cara Sendawakan Bayi Ketika Tidur

Perlu diingat bahawa penyelidikan menunjukkan bahawa semakin lama anda menyimpan susu ibu – sama ada di dalam peti sejuk atau di dalam peti sejuk beku – semakin besar kehilangan vitamin C dalam susu.

Penting juga untuk ambil perhatian bahawa susu ibu anda berubah untuk memenuhi keperluan bayi anda. Susu ibu diperah apabila bayi adalah bayi yang baru lahir tidak akan memenuhi keperluan bayi yang sama apabila dia bertambah usia beberapa bulan lebih tua.

Juga, garis panduan cara penyimpanan susu ibu mungkin berbeza untuk bayi pramatang, sakit atau bayi yang dimasukkan ke hospital.

Apakah cara untuk mencairkan susu ibu beku?

Cairkan susu yang telah disimpan lebih lama terlebih dahulu. Letakkan bekas beku di dalam peti sejuk pada malam sebelum anda berhasrat untuk menggunakannya. Anda juga boleh memanaskan susu dengan perlahan-lahan dengan meletakkannya di bawah air suam atau ke dalam mangkuk air suam.

Jangan panaskan botol beku dalam gelombang mikro atau dengan cepat di dapur. Sesetengah bahagian susu mungkin terlalu panas, dan yang lain sejuk. Juga, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pemanasan yang cepat boleh menjejaskan antibodi susu.

Sementara penyelidikan lanjut diperlukan untuk mengetahui sama ada susu beku yang telah dibekukan boleh dibekukan semula dan selamat digunakan, ramai pakar mengesyorkan untuk membuang susu cair yang tidak digunakan dalam masa 24 jam.

Adakah bau susu ibu yang dicairkan atau kelihatan berbeza daripada susu ibu segar?

Warna susu ibu anda mungkin berbeza sedikit bergantung kepada diet anda. Juga, susu ibu yang dicairkan mungkin kelihatan mempunyai bau yang berbeza atau konsisten daripada susu yang baru diperah. Ia masih selamat untuk memberinya kepada bayi anda. Jika bayi anda menolak susu yang telah dicairkan itu, pendekkan masa penyimpanan mungkin dapat membantu.

Yang Berkaitan:  Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi Ibu Mesti Ketahui

Penyimpanan susu ibu apabila anda melancong

  • Selagi ia tidak terdedah kepada cahaya matahari secara langsung atau di dalam bilik yang lebih panas daripada 25º Celsius, susu ibu boleh disimpan pada suhu bilik sehingga empat (4) jam sebelum ia perlu disejukkan. Tetapi jika perjalanan anda lebih lama daripada itu atau bayi tidak bersama dengan anda, anda perlu menyejukkannya.
  • Bekas penyejuk dengan pek ais yang benar-benar beku akan memastikan susu sejuk sehingga 24 jam.
  • Isi beg simpanan susu ibu tidak lebih daripada tiga suku penuh untuk meninggalkan ruang untuk pengembangan. Begitu juga jika anda menggunakan botol.
  • Pastikan anda melabelkan susu ibu anda dengan tarikh dan gunakan susu yang telah diperah atau yang lama terlebih dahulu.
  • Cairkan susu ibu dengan meletakkannya dalam mangkuk air suam atau dengan memindahkannya ke dalam peti sejuk selama 24 jam.