Cara Panaskan Susu Badan Dengan Selamat Dari Peti Sejuk

6 min bacaan

Memanaskan susu ibu yang disimpan sebelum memberikannya kepada bayi anda adalah pilihan peribadi. Kebanyakan bayi lebih gemar susu ibu yang hangat semasa menyusu botol, kerana bayi akan merasa bahawa susu ibu mereka hangat semasa menyusu badan.

Memanaskan susu ibu juga membantu konsistensi selepas disimpan. Apabila susu ibu dibekukan atau disejukkan, lemak boleh mendap atau diasingkan di dalam botol.

Memanaskan susu ibu, atau sekurang-kurangnya membawanya ke suhu bilik, boleh membantu anda dengan lebih mudah mencampurkan susu ibu kembali ke bentuknya yang asal.

Bacalah untuk mengetahui cara panaskan susu badan dan langkah keselamatan yang perlu anda ambil sebagai langkah berjaga-jaga.

Cara panaskan susu badan dari peti sejuk

Memanaskan susu ibu dari peti sejuk:

  1. Ambil susu ibu dari peti sejuk dan ketepikannya.
  2. Panaskan air sama ada menggunakan cerek air atau mikrowave. Tuangkan air yang sangat panas (tidak mendidih) dalam cawan atau mangkuk.
  3. Letakkan beg tertutup atau botol susu ibu dalam mangkuk air suam. Susu perlu disimpan dalam bekas yang bertutup untuk pemanasan.
  4. Biarkan susu dalam air suam selama 1-2 minit sehingga susu ibu mencapai suhu yang dikehendaki.
  5. Dengan tangan yang bersih, tuangkan susu ibu ke dalam botol, atau, jika sudah ada dalam botol, pasangkan puting botol.
  6. Gerakkan botol yang mengandungi susu ibu tadi dalam pergerakan memutar (jangan sekali-kali menggoncangnya) untuk mencampurkan lemak, jika ia terpisah dari susu.

Sebelum menawarkan botol kepada bayi anda, uji suhu susu ibu tadi. Anda boleh melakukan ini dengan mencurahkan sedikit pada pergelangan tangan anda. Ia sepatutnya hangat, tetapi tidak panas.

Untuk mengelakkan kuman masuk ke dalam susu, elakkan memasukkan jari anda ke dalam botol.

Yang Berkaitan:  Cara Elakkan Bayi Tersedak Susu

Anda juga boleh memanaskan susu dengan memegang beg atau botol tertutup di bawah air yang sangat panas dari paip. Ini mengambil masa yang lebih lama dan menggunakan lebih banyak air. Tangan anda juga boleh melecur atau cedera akibat air yang panas tadi.

Cara panaskan susu badan dari peti sejukbeku

Untuk memanaskan susu ibu yang beku, keluarkan susu ibu beku dari peti sejukbeku dan letakkan di dalam peti sejuk untuk dicairkan semalaman. Kemudian, ikut arahan yang sama untuk memanaskan susu ibu dari peti sejuk.

Jika anda memerlukan susu dengan segera dan semua yang anda ada adalah susu beku, anda boleh memanaskan susu ibu terus dari peti sejuk menggunakan kaedah yang sama yang anda gunakan untuk memanaskan dari peti sejuk.

Satu-satunya perbezaan adalah bahawa anda perlu meletakkannya di dalam air suam selama 10-15 minit, atau lebih lama.

Bolehkan anda menggunakan mikrowave untuk memanaskan susu ibu?

Jangan letakkan susu ibu dalam mikrowave. Gelombang mikro tidak memanaskan makanan secara sekata, dan ia boleh mewujudkan sesetengah bahagian panas yang boleh menyebabkan kelecuran pada bayi anda.

Mikrowave juga dipercayai merosakkan nutrien dan antibodi dalam susu ibu.

Namun anda boleh menggunakan mikrowave untuk memanaskan air yang digunakan untuk memanaskan susu ibu.

Adakah anda memerlukan pemanas botol?

Sesetengah ibubapa mengakui menggunakan pemanas botol untuk memanaskan susu ibu atau susu formula. Pemanasan botol adalah kontrasepsi mudah yang digunakan untuk membantu anda memanaskan botol.

Pengeluar pemanas botol mendakwa alat ini dapat memanaskan susu lebih baik daripada mikrowave. Walau bagaimanapun, ada pendapat yang bercampur-aduk tentang jika mereka benar-benar berguna atau lebih mudah daripada meletakkan susu ibu ke dalam air panas.

Kelemahan pemanas botol adalah peningkatan peluang yang membuatkan susu ibu terlalu panas dan membunuh nutrien bermanfaat.

Dalam satu kajian pada 2015, penyelidik menguji betapa hangatnya susu badan boleh menjangkau dalam pemanas botol dengan isipadu susu ibu dalam botol yang berbeza.

Mereka mendapati bahawa susu boleh menjangkau lebih 80°F (26.7°C), yang boleh memberi kesan negatif kepada nilai nutrien susu.

Yang Berkaitan:  Makanan Pertama Bayi: Panduan Mudah Memulakan Makanan Pejal

Kajian itu tidak menyatakan jenama pemanas botol yang mereka gunakan dalam ujian. Jika anda berminat dengan kemudahan pemanasan botol, ia mungkin berbaloi untuk menggunakan termometer dan menguji suhu susu ibu semasa anda menggunakannya.

Bagaimana memanaskan susu ibu dalam botol pemanasan?

Untuk memanaskan susu ibu dalam pemanasan botol, letakkan seluruh botol di kawasan pemanasan dan ikut arahan dalam manual penggunaan.

Kebanyakan pemanas botol mengambil masa beberapa minit untuk mencapai tahap kepanasan yang diingini. Perhatikan pemanasan botol supaya ia tidak terlalu panas, dan tutup suis apabila tidak digunakan.

Bolehkah menggunakan semula susu ibu yang telah dipanaskan sebelum ini?

Jangan panaskan semula atau menyimpan susu ibu yang telah dipanaskan sebelum ini.

Kadang-kadang bayi mengunyah-ngunyah makanan mereka dan tidak menghabiskannya. Tetapi setelah ia dikeluarkan selama dua (2) jam, yang terbaik adalah untuk membuang baki susu ibu yang tersisa.

Ini membantu mencegah susu daripada menjadi busuk atau dijangkiti kuman di persekitaran.

Berapa lamakah anda boleh membiarkan susu ibu selepas dipanaskan?

Jika bayi anda gemar menyusu berulang-ulang secara sedikit, atau jika anda keluar melancong, susu ibu mungkin akhirnya terbiar seketika. Keselamatan susu ibu yang ditinggalkan akan bergantung kepada tahap bakteria di persekitaran.

Susu ibu adalah baik pada suhu bilik (sehingga 77°F atau 25°C) untuk:

  • empat (4) jam bagi susu ibu segar. Selepas empat (4) jam anda perlu menggunakan, menyimpan atau membuangnya
  • dua (2) jam untuk yang disimpan sebelum ini dan susu ibu yang dicairkan. Buang susu ibu yang tidak digunakan selepas dua (2) jam. Jangan sejukkan atau memanaskan semula susu ibu yang telah dibekukan dan dicairkan.

Sentiasa pastikan susu ibu ditutup dengan penutup atau beg zip apabila dikeluarkan.

Sekurang-kurangnya terdapat satu kajian menunjukkan bahawa anda boleh menyimpan susu ibu dalam penyejuk terlindung dengan pek ais sehingga 24 jam. Sentiasa gunakan botol dan beg yang direka khusus untuk membekukan susu manusia.

Cara menggunakan dan menyimpan susu ibu

Rancang untuk simpan susu ibu dalam 2 hingga 6 auns, bergantung kepada berapa banyak bayi anda biasanya minum dalam satu kali penyusuan. Ini boleh membantu mengurangkan jumlah susu ibu yang tidak digunakan yang anda kemudiannya perlu buang.

Yang Berkaitan:  Belajar Cara Menyusukan Bayi Baru Lahir Yang Lengkap

Sentiasa labelkan susu ibu dengan tarikh ia diperah, dan gunakan susu ibu yang terdahulu diperah yang disimpan terlebih dahulu untuk memastikan jadual penggunaan susu yang segar.

Susu ibu boleh disimpan di dalam peti sejuk selama empat (4) hari dan di dalam peti sejuk sehingga 12 bulan. Walau bagaimanapun, selepas 90 hari, keasidan dalam susu ibu boleh meningkat dan nutrien boleh berkurangan.

Oleh itu, untuk kualiti terbaik, rancang untuk menggunakan susu ibu beku dalam tempoh enam (6) bulan apabila ia diperah.

Anda boleh mencampur dan menyimpan susu ibu yang dipam pada hari yang berbeza tetapi sentiasa menggunakannya berdasarkan tarikh pertama, dan yang tertua. Dan jangan sekali-kali menambah susu ibu segar untuk susu ibu yang sudah beku.

Jika bayi anda tidak suka susu ibu yang sebelum ini dibekukan, anda boleh mencuba hanya menyejukkan susu ibu dan menambah semula bekalan anda dengan lebih cepat.

Secara umum, susu ibu yang disejukkan adalah lebih baik daripada dibekukan kerana lebih segar dan nutrien dan antibodi akan menjadi yang paling terkini untuk keperluan bayi.

Walau bagaimanapun, pembekuan susu ibu adalah teknik yang baik jika anda perlu mempunyai stok susu yang banyak, sebagai contoh, jika anda kembali bekerja dengan bantuan pam. Susu ibu beku masih dianggap mempunyai lebih banyak nutrien daripada formula.

Kesimpulan

Memanaskan susu ibu adalah amalan yang sangat biasa, tetapi standard keselamatan dan kualiti tidak boleh dijamin kerana semua pemboleh ubah yang wujud dengan menyimpan dan memanaskannya semula.

Penyelidikan yang lebih diperlukan mengenai penggunaan susu ibu beku secara optimum kerana ramai bayi bergantung sepenuhnya untuk pemakanan mereka.

Secara umum, susu ibu disimpan dengan baik di dalam peti sejuk dan peti sejukbeku, dan boleh dipanaskan untuk membantu bayi mengambilnya lebih mudah. Sentiasa gunakan beg simpanan atau botol yang direka terutamanya untuk susu ibu.