Panduan Cara Pam Susu Bayi Lengkap

10 min bacaan

Sama ada anda menyusu dan ingin menambah bekalan susu atau anda merancang untuk mengepam secara eksklusif, namun menguasai proses ini terasa susah sangat disebabkan kekurangan tidur yang mungkin anda alami.

Di sini kami ingin membuat pengalaman anda mudah sedikit dengan panduan cara pam susu bayi ini, dari bila anda harus mula mengepam dan bagaimana anda menggunakan pam susu hingga berapa auns yang harus anda simpan setiap hari.

Bila hendak mula mengepam

Dapatkan maklumat dari doktor atau perunding laktasi anda sebelum anda mula mengepam. Anda boleh membincangkan matlamat anda untuk menyusukan/mengepam dan mencari kaedah yang mungkin paling sesuai untuk keluarga anda.

Anda boleh mula mengepam sebaik sahaja bayi anda dilahirkan jika anda suka. Anda boleh memilih untuk mengepam secara eksklusif dari awal. Atau anda boleh memilih untuk menyusukan anak dengan kerap dan hanya mengepam sekali atau beberapa kali setiap hari.

Antara sebab-sebab mengapa anda perlu mengepam sejak lahir:

 • kesihatan bayi anda
 • kesihatan anda sendiri
 • isu-isu melekap semasa menyusu
 • keinginan untuk berkongsi tanggungjawab menyusu dengan pasangan yang tidak menyusu

Senarai ini berterusan. Apa sahaja keputusan yang anda buat, jangan biarkan sesiapa membuat anda berasa malu untuk keputusan anda. Anda tahu apa yang terbaik untuk anda dan bayi anda.

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

 • Jika anda mengepam kerana anda mahu susu untuk botol susu bayi anda atau anda ingin meningkatkan bekalan anda, anda boleh pertimbangkan untuk mengepam selepas sesi penyusuan biasa beberapa kali sehari. Semuanya bergantung kepada berapa banyak susu yang ingin anda kumpulkan.
 • Sebaliknya, jika anak kecil anda mempunyai masalah melekap semasa menyusu atau anda ingin mengepam secara eksklusif, anda perlu mengepam untuk menggantikan semua sesi penyusuan bayi anda. Ini bermakna mengepam sepanjang hari dan malam sekerap masa menyusu bayi anda.
 • Jika anda menunggu untuk mengepam sehingga anda kembali bekerja atau ke sekolah, pastikan anda memulakan sekurang-kurangnya dua (2) minggu sebelum anda memerlukan susu. Ini memberi anda masa untuk membuat simpanan, tetapi lebih penting lagi membolehkan anda menjadi lebih biasa dengan proses mengepam dan penyimpanan susu. Bayi anda akan mempunyai masa untuk membiasakan diri dengan botol juga.

Mengepam untuk bayi yang baru lahir

Jika anda menambah sesi penyusuan bayi dengan penggunaan botol susu sekali-sekala, anda hanya perlu mengepam beberapa kali sehari. Ia mungkin paling mudah untuk mengepam pada waktu pagi apabila susu anda ada sepenuhnya. Jika anda menambah, cuba mengepam selepas sesi penyusuan biasa.

Mengepam secara eksklusif? Penyusuan susu ibu adalah mengenai bekalan dan permintaan, dan bayi yang baru lahir sangat memerlukannya! Mengepam berfungsi di bawah konsep yang sama. Jika bayi anda makan 8-12 kali sehari, anda mungkin perlu mengepam sekurang-kurangnya 8 kali untuk memastikan bekalan anda mencukupi dengan permintaan bayi anda.

Tidak ada jumlah atau peraturan yang ditetapkan – ia terpulang kepada bayi anda dan keperluan pemakanan mereka. Anda mungkin merasa lebih baik untuk memikirkan tentang mengepam setiap dua hingga tiga jam sepanjang masa dalam tempoh bayi yang baru lahir.

Yang Berkaitan:  5 Cara Banyakkan Susu Badan Berkesan Yang Berasaskan Bukti

Mengepam pada waktu malam mungkin kelihatan seperti ia tidak memenuhi tujuan mempunyai pengasuh lain menyediakan botol untuk bayi anda. Mungkin anda berfikir bagaimana dengan mendapatkan kembali beberapa tidur yang berharga? Tetapi anda mungkin perlu mengepam sekurang-kurangnya dua kali pada waktu malam untuk membantu mewujudkan bekalan yang baik.

Keperluan anda untuk mengepam pada waktu malam sebahagian besarnya bergantung kepada bagaimana setiap bekalan anda bertahan untuk tempoh rehat yang lebih lama. Jika anda mendapati bekalan anda berkurangan selepas melangkau sesi mengepam waktu malam, pertimbangkan untuk menambahnya semula.

Mengepam untuk bekalan susu rendah

Jika anda merasa anda tidak menghasilkan bekalan susu yang cukup, jangan risau. Bekalan susu anda mungkin berbeza pada waktu pagi berbanding pada waktu malam. Atau anda boleh menghasilkan lebih banyak susu minggu ini tetapi kurang yang seterusnya. Diet, tahap tekanan, dan faktor lain boleh menjejaskan jumlah susu yang anda hasilkan.

Sesetengah wanita boleh mengisi keseluruhan botol dalam satu sesi mengepam manakala yang lain mungkin perlu mengepam dua atau tiga kali untuk mengisi botol yang sama. Ia bukan persaingan, dan terdapat pelbagai tahap yang normal. Bercakap dengan doktor anda atau perunding laktasi jika bekalan anda masih rendah atau anda perasan ia berkurangan dengan lebih banyak. Anda juga boleh mencuba makan makanan tertentu untuk membantu menambah bekalan susu anda.

Mengepam untuk ibu-ibu yang bekerja

Semasa bekerja, anda perlu cuba mengepam setiap tiga hingga empat jam selama kira-kira 15 minit sesi. Ini mungkin terdengar seperti banyak, tetapi tertakluk kepada konsep bekalan dan permintaan. Bayi anda memerlukan penyusuan setiap beberapa jam.

Cara pam susu bayi yang kerap akan memastikan bahawa anda dapat memenuhi keperluan mereka. Anda boleh cuba mengepam kedua-dua payudara pada masa yang sama – ia sangat cekap untuk mengurangkan masa keseluruhan anda dengan pam.

Reverse cycling

Jika anda menyusukan bayi anda sebagai tambahan kepada mengepam untuk kerja, anda mungkin perasan bahawa bayi anda melakukan apa yang dipanggil ‘reverse cycling’. Ini bermakna bahawa mereka mimum susu yang kurang dari botol pada waktu siang dan membuatnya dengan minum lebih banyak dari payudara pada waktu malam.

Berapa banyak yang perlu dipam

Berapa banyak susu yang diperlukan oleh bayi untuk setiap pemakanan akan berubah dari semasa ke semasa apabila mereka membesar. Ia juga boleh berubah pada waktu siang, terutamanya jika mereka menjangkau tahap pertumbuhan yang memberangsangkan. Jadi, bagaimana anda akan tahu jika anda mengepam secukupnya?

Bermula umur 6 minggu hingga 6 bulan, bayi cenderung minum kira-kira satu auns (28ml) sejam. Ini bermakna bahawa jika anda jauh dari bayi selama 10 jam, anda perlu bersedia untuk memberi pengasuh anak anda antara 10 (280ml) hingga 12 auns (340ml) susu ibu.

Sesetengah bayi mungkin memerlukan lebih banyak manakala yang lain mungkin memerlukan kurang. Dari masa ke masa, anda akan fahami apa yang paling sesuai untuk anak anda.

Cuba untuk mengepam sekitar masa sesi penyusuan bayi anda untuk botol seterusnya. Jika anda dapati anda susah berkejar, anda boleh menambah satu lagi sesi mengepam untuk meningkatkan jumlah susu yang dibuat oleh badan anda.

Jika anda hanya ingin menggantikan sesi menyusu dengan botol, anda boleh melakukan sedikit pengiraan. Jika bayi memerlukan sekitar 24 auns dalam 24 jam, bahagikan nombor itu dengan bilangan sesi pemakanan yang biasanya mereka ada.

Sebagai contoh, jika bayi kesayangan anda menyusu lapan (8) kali sehari, mereka memerlukan sekitar tiga auns (85ml) setiap susuan. Ia sentiasa idea yang baik untuk menyediakan sedikit lebih daripada itu, mungkin empat auns (114ml) dalam botol, sekiranya mereka lebih lapar pada mana-mana hari tertentu.

Yang Berkaitan:  Cara Naikkan Berat Badan Bayi Menyusu Badan, Susu Formula dan Makanan Pejal

Berapa lama yang diperlukan untuk mengepam

Sekali lagi, berapa lama anda akan pam susu anda bergantung dan mungkin akan mengambil sedikit masa untuk memahaminya. Anda mungkin mahu cuba mengepam cukup lama untuk mengosongkan payudara. Ini berbeza untuk setiap wanita. Peraturan umum adalah sekitar 15 minit pada setiap payudara. Ini adalah standard walaupun susu anda telah berhenti mengalir.

Apakah kaedah mengepam yang terbaik?

Terdapat beberapa cara pam susu bayi yang berbeza untuk mengepam. Pergerakan tangan melibatkan penggunaan tangan atau jari anda untuk memerah susu payudara anda ke dalam botol atau sebagai simpanan lain atau alat pemakanan, seperti sudu.

Alat pam susu – pam susu manual dan elektrik atau bateri – gunakan sedutan untuk mengeluarkan susu dari payudara. Ini kedengaran menyakitkan, tapi ia tidak.

Bilakah anda boleh menggunakan cara pam susu bayi ini?

 • Penggunaan tangan bagus pada hari-hari awal jika anda telah menyusukan bayi anda tetapi ingin memberikan susu tambahan melalui sudu. Ia juga boleh membantu meningkatkan bekalan. Ia percuma, tetapi mengambil lebih banyak kerja.
 • Pam manual berguna jika anda tidak mempunyai sumber elektrik atau tidak memerlukan bekalan susu yang banyak ketika itu. Mereka mudah digunakan dan biasanya murah untuk dibeli.
 • Pam berkuasa elektrik bagus jika anda memerlukan bekalan susu yang banyak untuk kerja atau sekolah, atau jika anda mengepam secara eksklusif untuk bayi anda. Tetapi ia adalah idea yang baik untuk mempunyai back-up atau Plan B sekiranya bateri anda habis atau tiada bekalan elektrik.

Cara Pam Susu Bayi: Langkah demi langkah

Ini adalah cara mengepam:

1. Sebelum anda memulakan mengepam, basuh tangan anda dengan teliti dan periksa semua bahagian pam untuk memastikan ia berfungsi.

2. Kemudian dapatkan kedudukan yang selesa (sama ada duduk, berbaring atau bersandar). Sesetengah wanita mendapati bahawa susu mereka mengalir dengan lebih mudah jika mereka berfikir tentang bayi mereka.

3. Letakkan pam anda pada payudara anda di sekitar areola anda dengan puting anda di pusat. Bahagian tepi alat pam harus selesa. Anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan saiz lain jika ia salah atau tidak selesa.

4. Jika menggunakan pam elektrik, hidupkannya pada tahap rendah pada mulanya. Anda boleh naikkan kelajuan semasa sesi mengepam berlangsung.

5. Pam setiap payudara antara 15 dan 20 minit. Sekali lagi, anda boleh memilih untuk mengepam kedua-duanya sekaligus untuk menjimatkan masa.

6. Kemudian simpan susu anda dan ikut arahan pengeluar untuk membersihkan pam anda untuk penggunaan seterusnya.

Petua untuk mengoptimumkan bekalan susu

Minum air dengan banyak

Air, jus, dan susu adalah semua pilihan yang baik membuat kita terhidrat. Namun, minuman berkafein, seperti kopi, boleh membuat bayi anda mudah meragam.

Pakar mengesyorkan untuk anda mendapat sekurang-kurangnya 13 cawan air sehari jika anda menyusu atau mengepam. Jika anda kehilangan kiraan, cuba lihat air kencing anda. Ia sepatutnya kuning cair atau jelas. Jika kuning terang, isi gelas anda lagi.

Makan diet yang sihat

Laktasi membakar banyak kalori! Malah, anda memerlukan makanan tambahan 450 hingga 500 kalori sehari. Meningkatkan pengambilan anda diet yang seimbang mungkin dapat membantu.

Adakah anda pernah dengar tentang kaveat diet yang seimbang? Ini bermakna makan bijirin penuh, buah-buahan segar dan sayur-sayuran, protein tanpa lemak dan tenusu, serta lemak sihat. Tetapi jika anda curi-curi makan makanan manis atau ringan sekali sekala, itu tidak mengapa juga.

Yang Berkaitan:  Belajar Cara Menyusukan Bayi Baru Lahir Yang Lengkap

Jika anda sedang mengamalkan diet khas, tanya penyedia penjagaan kesihatan anda jika anda memerlukan makanan tambahan. Sebagai contoh, asid docosahexaenoic (DHA) dan multivitamin boleh membantu menyokong bekalan susu dan kesihatan secara keseluruhan.

Tidur

Ia mungkin kelihatan mustahil, tetapi cuba untuk berehat bila-bila masa anda boleh. Kami faham – nasihat untuk anda tidur semasa bayi sedang tidur adalah kepercayaan lama dalam budaya kita yang pantas di mana terdapat begitu banyak perkara yang perlu dilakukan.

Jika anda tidak boleh tidur sementara bayi kecil anda sedang bermimpi, anda boleh menjimatkan tenaga anda dengan berehat dalam apa cara sekalipun. Ini mungkin bermakna meminta bantuan daripada keluarga, rakan-rakan, dan jiran tetangga. Anda memerlukan semua tenaga yang anda ada untuk menghasilkan susu dan menjaga diri anda pada malam-malam yang akan datang.

Elakkan merokok

Anda mungkin pernah mendengar bahawa perokok pasif meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS). Merokok juga boleh mengurangkan bekalan susu anda dan membuat rasa susu anda pelik kepada bayi anda. Lebih teruk lagi, merokok mungkin merosakkan tabiat tidur bayi anda yang betul apabila anda ingin mewujudkan rutin tidur yang baik.

Helah lain

Terdapat beberapa cara pam susu bayi lain yang boleh anda cuba dan mungkin boleh membantu meningkatkan bekalan susu anda. Ini termasuk makan oat, minum teh susu ibu, dan memakan fenugreek.

Tetapi layani nasihat ini dengan berhati-hati. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum membeli banyak suplemen yang tidak dikenali.

Membersihkan bahagian pam

Jika anda seperti kami, pemikiran menggunakan pam kotor membuat anda rasa takut. Oleh itu, pastikan anda membaca manual pam anda untuk sebarang arahan pembersihan tertentu. Walaupun ia sentiasa perlu untuk mensterilkan pam anda, anda perlu membersihkannya selepas setiap penggunaan dengan air panas dan sabun.

 • Mulakan dengan membuka pam anda. Anda perlu periksa bahagian tepi / bibir, injap, membran, penyambung, dan koleksi botol untuk apa-apa kerosakan dan menggantikan jika perlu.
 • Bilas semua bahagian pam yang menyentuh susu badan anda. Hanya jalankan mereka di bawah air untuk mengeluarkan susu.
 • Untuk membersihkan dengan tangan, letakkan pam anda dalam beberapa jenis besen (sinki boleh menyimpan banyak bakteria… yuck). Isi besen dengan air panas dan sabun dan kemudian berus segala-galanya dengan berus bersih. Bilas dengan air tawar dan biarkan semua kering di atas tuala hidangan bersih atau tuala kertas.
 • Untuk membersihkan pam dengan mesin cuci pinggan mangkuk anda, letakkan bahagian pam di rak atas mesin anda dalam beg dobi mesh atau bakul tertutup. Pertimbangkan untuk menggunakan mesin cuci pinggan mangkuk anda panas atau sanitize tetapan untuk kuasa yang paling membunuh kuman. Kemudian apabila kitaran selesai, keluarkan pam anda dan biarkan ia kering di atas tuala bersih atau tuala kertas.
 • Anda tidak perlu membersihkan tiub pam anda melainkan jika ia bersentuhan dengan susu ibu. Anda mungkin melihat kondensasi (titisan air kecil) dalam tiub dari semasa ke semasa. Untuk menghilangkannya, hidupkan pam anda selama beberapa minit sehingga kering.

Jika anak kecil anda berumur di bawah 3 bulan, anda boleh mempertimbangkan untuk merebus bahagian pam untuk membersihkannya, sistem imun mereka sangat belum matang. Anda hanya perlu melakukan ini sekali sehari. Letakkan bahagian pam di dalam periuk dan tutup dengan air. Biar air mendidih dan biarkan bahagian pam mendidih selama 5 minit. Kemudian keluarkan bahagian pam dengan tong bersih.