Cara Naikkan Berat Badan Bayi Menyusu Badan, Susu Formula dan Makanan Pejal

8 min bacaan

Sekiranya anda merasakan bahawa bayi anda tidak bertambah berat badan, langkah pertama anda adalah mendapatkan bimbingan daripada pakar pediatrik anda dan, mungkin, seorang perunding laktasi yang diperakui.

Mereka boleh bekerjasama dengan anda untuk memetakan pertumbuhan bayi anda dengan carta pertumbuhan purata untuk melihat di mana mereka berada dan memberi cadangan mengenai cara naikkan berat badan bayi anda. Setiap bayi adalah unik dan harus mengikuti lengkung pertumbuhan mereka sendiri.

Pertambahan berat badan dan pemakanan untuk bayi anda yang berusia satu tahun

0 hingga 3 bulan

Jangkaan pertumbuhan: Selepas kelahiran hingga 3 bulan, bayi anda akan membesar 1/2 hingga 1 inci (kira-kira 1.5 hingga 2.5 sentimeter) sebulan. Berat mereka mungkin akan meningkat antara 5 hingga 7 auns (kira-kira 140 hingga 200 gram) seminggu. Inilah sebabnya pakaian bayi baru lahir ini tidak perlu dibeli dengan banyak.

Jangkaan pemakanan bayi: Jika anda menyusukan bayi anda, jumlah kekerapan menyusukan mereka adalah setiap 2 hingga 3 jam. Ini bermaksud bayi anda akan menyusu sekitar 8 hingga 12 kali setiap 24 jam.

Jika bayi anda menyusu menggunakan susu formula, mereka perlu menyusu sebanyak 1 hingga 2 auns setiap 2 hingga 3 jam untuk beberapa hari pertama. Masa antara susuan akan menjadi lebih lama (3 hingga 4 jam) apabila perut bayi anda semakin membesar dan boleh menampung lebih banyak susu setiap kali mereka menyusu.

3 hingga 7 bulan

Jangkaan pertumbuhan: Usia bayi anda menjangkau 3 bulan, perkembangan berat badan mereka akan lambat sedikit. Anda mungkin melihat peningkatan berat badan bayi anda kira-kira 4 auns seminggu (110 gram). Apabila bayi anda berusia 5 bulan (atau lebih cepat), anda boleh menarik nafas lega, kerana berat badan bayi anda akan bertambah dua (2) kali ganda.

Jangkaan pemakanan bayi: Sesetengah bayi mungkin akan berminat dengan makanan pepejal sekitar 4 bulan, tetapi adalah lebih baik untuk menunggu hingga bayi anda berusia 6 bulan. Walaupun apa yang anda dengar tentang memulakan dengan puri buah-buahan, anda mungkin mahu bermula dengan makanan berunsurkan daging.

7 hingga 12 bulan

Jangkaan pertumbuhan: Berat bayi anda kini meningkat kira-kira 3 hingga 5 auns (85 hingga 140 gram) seminggu. Itu adalah sekitar 2 paun (900 gram) sebulan. Apabila usia bayi anda mencecah satu tahun, beratnya mungkin akan meningkat sebanyak tiga (3) kali ganda berat kelahiran mereka.

Jangkaan pemakanan bayi: Anda kini mempunyai ahli tambahan di meja makan ya. Bergembira sambil (dan jangan lupa untuk makan makanan anda sendiri) menawarkan makanan awal bersaiz kecil (mudah untuk mereka pegang) kepada bayi anda. Perhatikan bayi anda cuba menggunakan jari-jari halus mereka untuk menyuap makanan ke mulut mereka. Pastikan untuk berhati-hati dengan sebarang kemungkinan bayi anda tercekik ya!

Yang Berkaitan:  Panduan Cara Pam Susu Bayi Lengkap

Sama ada penyusuan dengan susu ibu atau memberikan susu formula, bayi anda masih perlu memerlukan sebahagian besar kalori mereka melalui susu hingga ke akhir tahun pertama.

Cara naikkan berat badan bayi anda

Sesetengah bayi mempunyai masa yang sukar untuk makan seterusnya sukar untuk menambah berat badan mereka. Hubungi pakar pediatrik anda jika anda merasakan bahawa bayi anda mengalami kesukaran menelan, muntah antara makanan, seolah-olah mempunyai alahan makanan, mempunyai gejala ingin muntah atau muak, atau mengalami cirit-birit yang berterusan.

Keadaan ini boleh menghalang bayi anda daripada menyerap kalori yang mereka perlukan. Sebaik sahaja anda berjaya mengenalpasti punca selain keadaan ini, anda boleh berbincang dengan pakar pediatrik bayi anda tentang cara-cara naikkan berat badan bayi yang boleh dilakukan.

Ingat, jika pakar pediatrik anda merasakan pertambahan berat badan semasa bayi anda sesuai dengan usianya dan boleh menunjukkan kepada anda lengkung pertumbuhan yang sesuai, percayalah pada hakikatnya anda dan bayi anda berada dalam laluan yang betul dan tiada perubahan diperlukan.

Sebarang cara naikkan berat badan bayi yang tidak diperlukan boleh meningkatkan risiko pemakanan yang tidak sihat dan tingkah laku pemakanan yang boleh memudaratkan kelak. Selain itu. pertambahan berat badan yang tidak sihat juga mungkin akan berlaku di kemudian hari.

Jika bayi anda menyusu badan:

Apa yang akan anda lakukan untuk melihat ketulan-ketulan lemak (atau otot seperti iklan tayar Michelin) pada lengan dan kaki bayi anda dan tahu ia adalah hasil dari susu anda? Tetapi berat sesetengah bayi tidak naik dengan cara naikkan berat badan yang sama. Apa yang boleh anda lakukan? Berikut adalah beberapa cadangan:

  • Teruskan berlatih: Kemahiran menyusukan bayi adalah seni yang perlu dipelajari. Anda tidak dilahirkan mengetahui cara atau kedudukan yang terbaik untuk menyusukan bayi anda. Hubungi kaunselor menyusu yang boleh memeriksa sama ada bayi anda menyusu dengan cara yang betul, atau anda mempunyai masalah yang menjadikannya sukar untuk menyusukan bayi anda, atau memerlukan beberapa petua.
  • Tingkatkan bekalan susu anda: Jika anda bimbang bahawa bekalan susu anda tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan bayi anda, berehat. Kebanyakan ibu mempunyai ketakutan ini. Untuk meningkatkan bekalan susu anda, pastikan bayi anda sentiasa berada bersama anda, susukan bayi setiap jam atau dua, dan cuba untuk berehat. Semakin banyak anda menyusukan bayi anda, susu anda juga akan bertambah.

Jika bayi menyusu susu formula

Selepas beberapa bulan pertama, bayi yang diberi susu formula biasanya mendapat lebih banyak berat badan lebih cepat daripada bayi yang menyusu badan. Tetapi apa yang berlaku jika bayi yang diberi makan formula anda tidak mengalami peningkatan berat badan yang sepatutnya?

  • Pertimbangkan untuk menukar jenis susu formula: Jika bayi anda menunjukkan tanda-tanda sensitiviti atau alahan kepada susu formula yang anda gunakan, anda mungkin mahu mencuba menukar jenama atau mendapatkan susu ibu dari bank susu. Rujuklah pakar pediatrik anda jika bayi anda mengalami tanda-tanda ingin muntah atau muak, ekzema, cirit-birit, sembelit, atau masalah lain. Mereka mungkin mencadangkan menggunakan penderma susu badan atau susu formula berasaskan hidrolysate protein. Oleh kerana susu formula jenis ini mahal, ia hanya dicadangkan untuk bayi yang mempunyai alahan kepada lembu atau susu soya.
  • Pastikan susu formula bayi anda dibancuh dengan betul: Ikut arahan untuk membancuh susu formula bayi anda adalah sangat penting. Keseimbangan air dan serbuk susu adalah penting. Terlalu banyak air mungkin bermakna bahawa bayi anda tidak mendapat kalori yang mencukupi dan boleh membahayakan bayi anda.
  • Merujuk dengan pakar pediatrik anda: Sebelum menambah apa-apa selain susu bayi anda, seperti lebih banyak formula atau bijirin beras, adalah penting untuk bercakap dengan pakar pediatrik. Mereka boleh menasihati anda tentang apa yang selamat dan sihat untuk bayi anda.
Yang Berkaitan:  Cara Kira BMI Bayi: Adakah Bayi Anda Terlalu Berat?

Jika bayi anda diberi makanan pejal:

Anda telah berjaya melepasi pencapaian 6 bulan dan anda memperkenalkan makanan pejal kepada bayi anda, tetapi mereka tidak mendapat berat badan seperti yang anda harapkan. Selepas anda memperkenalkan makanan yang menggunakan hanya satu ramuan dengan selamat, mungkin anda boleh cuba gabungkan lebih banyak rasa untuk menambah kalori dan lemak tambahan.

Berikut adalah beberapa cadangan tentang cara menaikkan berat badan bayi anda:

  • Tambah lemak sihat: Minyak zaitun dan avokado kaya dengan kedua-dua kalori dan manfaat kesihatan. Asid oleik dalam kedua-duanya boleh mengurangkan keradangan, selain itu anda mendapat beberapa lemak omega3 yang baik untuk otak.
  • Memilih daging dengan lebih banyak kalori: Kaki ayam, dan ayam belanda tanah adalah pilihan kalori tinggi.
  • Menawarkan produk tenusu penuh lemak: Tambah keju parut ke dalam sup atau taburkannya ke atas beras dan pasta untuk menambah kalori yang anda cari. Cari yogurt penuh lemak yang tidak mengandungi gula.
  • Pilih buah-buahan anda: Cuba pisang, buah pir dan avokado dan bukannya epal dan oren. Buah-buahan ini mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi.

Petua untuk berat badan bayi yang sihat

Pemakanan bayi bukanlah terhad kepada waktu makan tengahari atau malam serta makanan ringan sahaja. Anda perlu mengambil kira keadaan hidup unik anda apabila mencari lebih banyak cara naikkan berat badan bayi anda, tetapi berikut adalah beberapa cadangan yang boleh membantu.

Vitamin dan suplemen

Walaupun kebanyakan bayi dilahirkan dengan kandungan zat besi yang mencukupi untuk membolehkan badan mereka bertahan pada 4 bulan pertama dan susu ibu mengandungi zat besi yang sangat sedikit, Akademi Pediatrik Amerika (AAP) mengesyorkan bahawa bayi menyusu diberi makanan tambahan zat besi (1 mg besi untuk setiap kilo berat badan) semasa berusia 4 bulan.

Yang Berkaitan:  Cara Penyimpanan Susu Ibu: Do's & Don'ts

Bayi yang diberi makan formula mendapat zat besi yang mencukupi dari formula. Ia juga merupakan idea yang baik untuk menyediakan banyak makanan kaya zat besi. Sebelum memperkenalkan vitamin atau suplemen kepada bayi anda, rujuklah pakar pediatrik anda terlebih dahulu.

Jadual pemakanan

Pada bulan pertama, ingatlah bahawa bayi anda lebih selari dengan keperluan mereka sendiri daripada waktu minum yang ditetapkan. Jika mereka lapar, susukan mereka. Apabila bayi anda semakin membesar, barulah anda boleh mula menetapkan waktu pemakanan mereka.

Selepas 6 bulan atau lebih, galakkan tabiat pemakanan berkhasiat mengikut rutin atau jadual. Inilah masanya untuk mula mengetepikan masa untuk rutin makan yang teratur. Pastikan untuk menjadualkan masa snek pada pertengahan pagi dan tengah hari kerana perut kecil bayi anda tidak mampu menampung makanan yang banyak.

Waktu makan bersama-sama

Makan bersama-sama keluarga adalah waktu terbaik untuk makan lebih banyak dan mencuba makanan baru. Elakkan gangguan dengan mematikan telefon anda dan TV. Kadang-kadang, bagaimanapun, anda mungkin mendapati bahawa membaca cerita kepada anak anda semasa anda memberi makan mereka adalah cara terbaik untuk menggalakkan mereka makan hingga habis.

Waktu makan yang menggembirakan

Tahukah anda bahawa anak anda mungkin lebih cenderung untuk makan makanan yang biasanya mereka enggan apabila mereka sebahagian daripada acara khas? Anda boleh makan malam di luar sekiranya cuaca baik. Biarkan mereka berjalan di sekitar rumah atau halaman untuk meningkatkan selera makan anak-anak.

Rancang pelbagai makanan untuk menggalakkan anak-anak mencuba rasa baru, sambil perkenalkan makanan baru pada satu-satu masa. Anda juga boleh sediakan sedikit makanan baharu (sediakan dalam bentuk yang sedikit) untuk dicuba oleh anak-anak anda. Ingat, jangan paksa mereka dan biarkan mereka mencubanya secara sukarela.

Jika anak-anak anda keberatan untuk mencuba makanan baharu, jangan putus asa. Jangan biarkan keengganan menghalang anda daripada menyediakan makanan baru. Ia mungkin mengambil masa sehingga 10 kali sebelum bayi anda memutuskan untuk mencubanya.

Kesimpulan

Anda sedang melakukan perkara yang hebat memberikan anak anda bahan asas supaya badan mereka menjadi kuat dan sihat. Pastikan bahawa anda menjaga diri anda dengan cara yang sama.

Apabila anak anda membesar dan menjadi lebih matang, cara penjagaan diri anda yang positif akan ditanam secara tidak sedar dalam diri mereka dan mereka juga akan mengamalkan tabiat baik anda. Tahniah, anda telah menyediakan anak anda untuk menghadapi kehidupan yang baik.