Cara Merawat Bayi Demam Dengan Selamat

6 min bacaan

Cara merawat bayi demam akan berbeza-beza berdasarkan umur kanak-kanak dan gejala-gejala yang mengiringi demam tersebut.

Jika bayi anda terjaga di tengah-tengah malam dan menangis dan muka mereka menjadi merah padam, anda perlu mengambil suhu mereka untuk menentukan sama ada mereka demam. Terdapat banyak sebab mengapa anak kecil anda mungkin mengalami demam.

Walaupun demam bukanlah sesuatu yang berbahaya, kadang-kadang punca asas boleh membahayakan bayi. Bayi berusia kurang 6 bulan lebih cenderung mengalami demam yang disebabkan oleh faktor yang memerlukan rawatan berbanding kanak-kanak yang lebih tua.

Bayi yang baru lahir – berumur 3 bulan dan lebih muda – perlu diperiksa oleh doktor dengan segera untuk sebarang demam yang dialami.

Bayi berusia 3 bulan dan lebih tua dengan demam tahap yang rendah boleh dirawat di rumah dengan penjagaan yang betul jika tiada gejala lain yang membimbangkan. Bayi yang mengalami demam berterusan atau tinggi perlu dirawat oleh doktor.

Mengenalpasti demam

Suhu normal adalah sekitar 98.6°F (37°C). Suhu ini boleh berbeza sedikit dari pagi hingga petang. Suhu badan biasanya lebih rendah apabila anda bangun tidur dan akan menjadi lebih tinggi pada waktu petang dan malam.

Bayi di bawah umur 3 bulan dengan demam memerlukan rawatan perubatan segera untuk mendiagnosis punca asas dan merawatnya jika perlu.

Bayi dianggap mengalami demam jika suhu mereka:

 • 100.4°F (38°C) atau lebih tinggi apabila diambil secara rektum
 • 99°F (37.2°C) atau lebih tinggi apabila diambil dengan kaedah lain

Demam tahap rendah tidak memerlukan kunjungan ke doktor anda yang kerap bagi bayi yang berusia lebih tua daripada 3 bulan.

Cara-cara merawat bayi demam

Suhu yang sedikit tinggi pada bayi yang lebih tua daripada 3 bulan mungkin tidak memerlukan lawatan ke doktor. Anda mungkin dapat merawat demam di rumah dengan cara merawat bayi demam berikut:

Acetaminophen

Jika anak anda berusia lebih dari 3 bulan, anda boleh memberikan mereka acetaminophen yang sesuai untuk kanak-kanak dan dalam jumlah yang selamat.

Yang Berkaitan:  Cara Melembutkan Najis Bayi Yang Keras

Dos biasanya diberi berdasarkan berat badan. Doktor anda mungkin mengesyorkan untuk menimbang bayi anda jika mereka belum ditimbang baru-baru ini atau jika mereka mempunyai pertumbuhan baru-baru ini.

Jika bayi anda tidak selesa atau meragam akibat demam, anda mungkin tidak perlu memberi mereka apa-apa ubat. Untuk demam yang lebih tinggi atau gejala lain yang membuat bayi anda tidak selesa, ubat boleh membantu mereka berasa lebih baik buat sementara waktu.

Tukar pakaian mereka

Pakaikan bayi anda dengan pakaian yang nipis dan hanya gunakan sehelai kain atau selimut untuk membuatkan mereka berasa selesa dan sejuk.

Memakaikan bayi anda dengan pakaian yang terlalu tebal atau yang tidak sesuai boleh mengganggu badan mereka menyejuk secara semulajadi.

Turunkan suhu

Biarkan rumah dan bilik bayi sejuk. Ini boleh membantu untuk mengelakkan bayi anda berasa terlalu panas.

Mandikan bayi dengan air suam

Cuba mandikan bayi anda dengan mandian span menggunakan air suam (Suhu air harus merasa hangat, tetapi tidak panas, lebih kurang sama dengan lengan dalam anda.) Kekalkan pengawasan berterusan semasa mandi untuk memastikan keselamatan air.

Elakkan untuk menggunakan air sejuk, kerana ini boleh membawa kepada menggigil, yang boleh meningkatkan suhu mereka. Keringkan bayi anda serta-merta selepas mandi dan pakaikan mereka dengan pakaian nipis.

Mandi alkohol atau tisu basah untuk melegakan demam tidak disyorkan dan boleh membahayakan bayi anda.

Berikan cecair

Dehidrasi adalah komplikasi demam yang mungkin terjadi. Berikan cecair biasa (susu ibu atau susu formula) dan pastikan bayi anda mempunyai air mata apabila menangis, mulut lembap, dan lampin basah seperti biasa.

Hubungi doktor anda untuk membincangkan cara-cara merawat bayi demam yang sesuai untuk memastikan anak anda terhidrasi jika ini adalah kebimbangan.

Perkara-perkara untuk dielakkan

Terdapat beberapa perkara yang tidak boleh anda lakukan jika bayi anda mengalami demam:

 • Jangan menangguhkan rawatan perubatan untuk bayi yang baru lahir dengan sebarang demam atau bayi dengan demam berterusan atau yang kelihatan sangat sakit.
 • Jangan beri ubat-ubatan kepada bayi anda tanpa memeriksa suhu badan mereka terlebih dahulu dan berunding dengan doktor anda.
 • Jangan gunakan ubat yang sepatutnya untuk orang dewasa.
 • Jangan pakaikan pakaian yang tidak sesuai untuk bayi anda atau secara berlebihan
 • Jangan gunakan ais atau menggosok alkohol untuk menurunkan suhu bayi anda.
Yang Berkaitan:  Cara Hilangkan Kahak Bayi Baru Lahir Dengan Cepat

Cara-cara untuk memeriksa suhu bayi

Untuk mendapatkan suhu yang paling tepat, gunakan termometer multiuse digital secara rektum. Perlu diingat bahawa suhu rektum akan lebih tinggi daripada suhu yang diambil dengan kaedah lain.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk mengambil suhu bayi anda secara rektum:

 • Membaca arahan pengilang sebelum bermula dan menetapkan ukuran sama ada Fahrenheit atau Celcius (untuk mendapatkan suhu dengan betul).
 • Bersihkan termometer menggunakan alkohol atau sabun.
 • Selaputi hujung termometer dalam jeli petroleum atau pelincir selamat yang lain.
 • Tanggalkan sebarang pakaian atau lampin daripada bahagian bawah bayi anda.
 • Letakkan bayi anda di atas perut mereka di permukaan yang selamat dan selesa, seperti katil atau meja persalinan, atau di pangkuan anda.
 • Pegang bayi anda dengan lembut semasa anda mengambil suhu. Jangan biarkan mereka bergerak atau bergoyang semasa proses ini untuk mengelakkan termometer bergerak lebih jauh ke dalam rektum bayi anda. Dapatkan sesiapa untuk membantu memegang bayi anda adalah yang terbaik untuk mengelakkan kecederaan.
 • Hidupkan termometer dan masukkan hanya setengah inci hingga 1 inci ke dalam rektum bayi anda sehingga termometer berbunyi. (Kebanyakan termometer mempunyai takuk visual atau panduan keselamatan yang menunjukkan had selamat untuk kemasukan rektum.)
 • Tarik keluar termometer dengan berhati-hati dan baca suhu yang diperolehi.

Peranti lain mungkin memberikan bacaan suhu yang tepat untuk bayi anda jika anda menggunakannya mengikut arahan mereka.

Termometer arteri temporal mengukur suhu dari dahi dan mungkin tidak berfungsi untuk bayi yang berumur kurang daripada 3 bulan. Suhu rektum disyorkan untuk bayi kumpulan umur ini.

Termometer tympanik membaca suhu dari telinga bayi dan hanya boleh digunakan pada bayi 6 bulan dan yang lebih tua.

Berikut adalah beberapa garis panduan lain untuk mengambil suhu bayi anda:

 • tetapkan termometer serbaguna digital anda untuk kegunaan rektum sahaja dan labelkannya untuk mengelakkan kekeliruan.
 • elakkan mengambil suhu bayi anda dari mulut atau di bawah ketiak. Ini dianggap kurang tepat untuk bayi dan kanak-kanak kecil.
 • Jangan buat kesimpulan bahawa bayi anda mengalami demam jika anda berasa kehangatan dengan menyentuh dahi mereka. Anda memerlukan bacaan termometer digital yang tepat untuk menentukan demam.
 • Elakkan menggunakan termometer berisi merkuri. Mereka menimbulkan risiko pendedahan merkuri jika pecah.
Yang Berkaitan:  15 Petua Hilang Cirit Birit Bayi Di Rumah Ibu Baru Mesti Tahu

Bila anda perlu dapatkan bantuan?

Pastikan anda pantau suhu bayi anda apabila mereka mengalami sebarang penyakit dan perhatikan gejala dan tingkah laku lain untuk menentukan sama ada anda perlu menghubungi doktor anda.

Anda perlu hubungi doktor bayi anda atau mendapatkan rawatan perubatan jika:

 • bayi anda berusia di bawah 3 bulan mengalami peningkatan suhu
 • bayi anda berumur antara 36 bulan mempunyai suhu rektum 102°F (38.9°C) atau lebih tinggi
 • bayi anda yang berumur 6 hingga 24 bulan mengalami demam melebihi 102°F (38.9°C) selama lebih dari satu atau dua hari tanpa gejala lain
 • mereka mempunyai demam yang berpanjangan lebih daripada 24 jam atau yang berlaku dengan kerap
 • mereka meragam (sangat cerewet) atau lesu (lemah atau lebih mengantuk daripada biasa)
 • suhu bayi anda tidak menjadi lebih rendah dalam masa satu jam atau lebih selepas mengambil dos ubat yang sesuai
 • mereka mengalami gejala lain seperti ruam, kurang menyusu atau tidak mahu makan, atau muntah-muntah
 • mereka mengalami dehidrasi (tidak menghasilkan air mata, meludah, atau jumlah lampin basah yang biasa)

Mengapa bayi demam?

Demam biasanya adalah gejala kepada keadaan kesihatan yang lebih serius.

Bayi anda mungkin mengalami demam kerana banyak sebab, termasuk dari:

 • jangkitan virus
 • jangkitan bakteria
 • vaksinasi tertentu
 • masalah perubatan yang lain

Punca biasa demam pada kanak-kanak termasuk penyakit pernafasan seperti selsema dan jangkitan telinga.

Adakah bayi yang baru tumbuh gigi akan mengalami demam?

Tumbuh gigi tidak dianggap sebagai punca demam. Ia mungkin bahawa bayi yang sedang tumbuh gigi mempunyai satu lagi punca asas yang menyebabkan demam.

Kesimpulan

Bayi yang baru lahir mesti diperiksa oleh doktor dengan segera jika mereka mengalami demam, manakala bayi yang lebih tua boleh dirawat dengan cara merawat bayi demam di rumah jika mereka mengalami demam ringan.

Sentiasa dapatkan kepastian daripada doktor anda sebelum memberi apa-apa ubat kepada bayi anda, dan berjumpa dengan doktor jika anak anda mengalami demam tinggi atau jika demam berlangsung lebih daripada satu atau dua hari.