6 Cara Menyusukan Bayi Dengan Puting Tenggelam

3 min bacaan

Setiap ibu harus mengetahui tubuhnya sendiri dan belajar menjaga puting susu semasa menyusu. Namun, ramai wanita tidak tahu bahawa mereka mempunyai puting tenggelam, kerana mereka sudah terbiasa dengan penampilan payudara mereka sendiri.

Pada masa penyusuan, mereka akan mengalami kesukaran dan mesti mencari cara menyusukan bayi dengan puting tenggelam sendiri, selalu dengan bantuan doktornya.

Apa itu Puting Tenggelam?

Puting tenggelam bermaksud tidak timbul. Mereka kelihatan rata dan sekata dengan areola dan kulit sekeliling pada payudara anda. Puting tenggelam tidak tersembul keluar dari payudara, tetapi mereka tidak masuk ke dalam (puting terbalik) juga.

Ibu yang mempunyai puting tenggelam amat memerlukan cara menyusukan bayi dengan puting tenggelam yang benar-benar membantu.

Puting tenggelam sebenar

Kebanyakan wanita mempunyai puting yang kelihatan tenggelam pada kebanyakan masa, tetapi kemudian timbul apabila mereka terdedah kepada suhu sejuk atau rangsangan seksual. Ini bukan bermakna anda benar-benar mempunyai puting tenggelam.

Puting tenggelam yang sebenar tidak akan bertindak balas kepada sejuk atau rangsangan seksual. Walau bagaimanapun, walaupun anda mempunyai puting yang kekal tenggelam sepanjang masa, mereka sering akan mula mengunjur keluar semasa anda hamil.

Bengkak susu

Jika anda mempunyai puting yang mengunjur keluar, anda juga mungkin mengalami puting tenggelam jika payudara anda mengalami bengkak susu. Apabila payudara anda mempunyai susu ibu yang berlebihan, mereka boleh menjadi keras dan bengkak.

Ini boleh menyebabkan puting anda menjadi tenggelam dan menjadikannya lebih sukar bagi bayi anda untuk melekap dan menyusu dengan sempurna.

Cara menyusukan bayi dengan puting tenggelam

Secara umum, puting tenggelam biasanya tidak mengganggu penyusuan susu ibu. Kebanyakan bayi yang baru lahir boleh melekap pada puting tenggelam tanpa masalah.

Yang Berkaitan:  Cara Bersihkan Lidah Bayi (Buang Salutan Putih)

Dan, selagi bayi anda boleh menyusu ke payudara anda dengan betul, mereka akan dapat menarik puting anda keluar.

Berikut adalah 6 cara menyusukan bayi dengan puting tenggelam untuk diingati.

1. Anda boleh memakai produk yang dipanggil cengkerang payudara atau ‘breast shells’ antara waktu menyusu. Cengkerang payudara memberi tekanan pada dasar puting anda untuk membantu mereka lebih menonjol. Hanya ingat untuk mengeluarkan cengkerang payudara sebelum anda menyusukan anak anda. Tidak seperti perisai puting, anda tidak boleh memakai cengkerang payudara semasa anda menyusukan bayi anda.

2. Cuba gunakan pam payudara sebelum anda menyusukan bayi anda. Sedutan pam payudara boleh membantu menarik keluar dan memanjang puting anda. Terdapat juga sesuatu yang dipanggil ‘averter‘ puting yang boleh membantu menarik puting tenggelam.

6 Cara Menyusukan Bayi Dengan Puting Tenggelam

3. Jika puting anda tenggelam kerana bengkak susu, anda boleh cuba mengeluarkan sedikit susu ibu sebelum anda meletakkan bayi anda ke payudara. Mengeluarkan susu dengan menggunakan tangan atau mengepam susu ibu sebelum menyusukan bayi membantu melembutkan payudara yang bengkak dan memudahkan bayi anda untuk melekap. Walau bagaimanapun, anda hanya perlu mengepam sedikit susu ibu. Ingat bahawa apabila anda mengeluarkan terlalu banyak susu ibu, badan anda akan membuat lebih banyak susu dan bengkak susu boleh menjadi lebih teruk.

4. Gunakan V-hold atau C-hold untuk memerah payudara anda dengan perlahan dan memberikan puting dan areola anda kepada bayi anda. Pegangan ini memampatkan payudara seperti sandwic supaya bayi mempunyai sesuatu untuk melekap. Belajar bagaimana untuk memegang dan menawarkan payudara anda kepada bayi anda boleh membantu untuk menggalakkan lekapan yang baik.

5. Jika anda menghadapi masalah mendapatkan bayi anda untuk melekap semasa menyusu, atau jika anda tidak pasti sama ada bayi anda melekap dengan betul, pastikan bayi anda diperiksa oleh doktor atau pakar penyusuan susu ibu anda terbaik untuk menangani keadaan khusus anda. Seorang profesional laktasi yang dipercayai dengan pengalaman menyusu boleh mengesyorkan cara menyusukan bayi dengan puting tenggelam yang betul.

Yang Berkaitan:  Senarai Makanan Untuk Banyakkan Susu Badan (LAKTOGENIK)

6. Untuk memastikan bahawa cara menyusukan bayi dengan puting tenggelam anda berfungsi dengan baik, cari tanda-tanda bahawa dia mendapat susu ibu yang mencukupi. Perhatikan lampin basah bayi anda dan pastikan anda membawa bayi anda ke semua lawatan yang dijadualkan untuk pemeriksaan berat badan.

Mendapatkan Bantuan

Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai puting anda atau jika anda menghadapi kesukaran menyusukan bayi anda, dapatkan bantuan secepat mungkin. Perunding laktasi, doktor anda, doktor bayi anda, atau kumpulan penyusuan tempatan boleh memberikan bantuan.