Belajar Cara Menyusukan Bayi Baru Lahir Yang Lengkap

11 min bacaan

Langkah-langkah Menyusukan Bayi Baru Lahir

Apabila anda merancang untuk hamil, adalah penting untuk belajar bagaimana posisi atau cara menyusukan bayi baru lahir dengan selesa dan berkesan. Ia mungkin akan memerlukan sedikit latihan, tetapi cara menyusukan bayi baru lahir sebenarnya agak mudah. Tumpukan perhatian anda kerana panduan serta langkah-langkah yang sempurna untuk menyusukan bayi akan diterangkan sebentar lagi.

Langkah 1: Kenalpasti tanda-tanda bayi anda lapar. Apabila bayi kelaparan, dia mungkin akan tercari-cari (memusingkan kepalanya ke arah apa-apa yang menyentuh mulut atau pipinya), meletakkan tangannya ke mulutnya atau membuat bunyi menghisap. Sebaik-baiknya, susukan bayi sebelum dia mula menangis.

Langkah 2: Letakkan bayi ke dalam kedudukan yang sesuai untuk menyusu susu ibu. Bawa bayi dekat dengan anda dalam apa jua kedudukan penyusuan yang paling selesa untuk anda berdua. Anda juga boleh menggunakan bantal penyusuan untuk sokongan.

Langkah 3: Galakkan bayi untuk menyusu. Pujuk bayi untuk membuka mulutnya luas dengan menggosok pipinya atau perlahan-lahan menolak puting anda ke bibir atas bayi anda. Anda juga boleh perah sedikit susu ibu dan menggosoknya ke puting anda – bau susu anda akan membantu menarik minat bayi untuk menyusu.

Langkah 4: Galakkan lekapan yang baik. Untuk memastikan bayi anda menyusu dengan betul, bentukkan jari anda dalam bentuk V (tetapi tidak menyentuh) areola anda. Anda mahukan bibir yang lebih rendah bayi anda berada di bawah puting supaya dia dapat melekap payudara anda sepenuhnya. Lekapan yang mendalam akan membantu memastikan puting anda berada pada lelangit lembut bayi di belakang mulutnya dan bukannya lelangit keras ke arah depan, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan.

Jadi apakah yang perlu dilakukan untuk mencari kedudukan penyusuan terbaik? Dan bagaimana ia boleh membantu bayi anda menyusu yang betul? Bacalah bahagian seterusnya untuk jawapan.

Bagaimana anda boleh bantu bayi anda mendapat lekapan yang baik semasa menyusu?

Kebanyakan ibu-ibu baru telah tahu bahawa membantu bayi mendapatkan lekapan yang betul dan selamat adalah sangat ketika belajar bagaimana cara menyusukan bayi baru lahir.

Tapi apa maksudnya ‘lekapan yang baik’? Menyusukan anak adalah waktu di mana bayi menghisap puting dan areola anda ke dalam mulutnya dan melekapkan mulutnya.

Bagaimana dia melakukan itu adalah penting untuk memastikan dia mendapat susu yang cukup dan ia tidak akan membuatkan anda berasa sakit semasa menyusukan bayi anda.

Berikut cara-cara yang sesuai untuk mendapatkan lekapan menyusu yang betul, dan apa yang perlu dilakukan apabila lekapan bayi tidak kemas.

Memastikan lekapan menyusu yang betul

Ada dua perkara utama yang perlu diperhatikan apabila memulakan penyusuan: kedalaman lekapan, dan kedudukan mulut bayi.

 • Kedalaman. Lekapan penyusuan yang dalam adalah kunci di sini. Secara amnya, anda mahukan mulut bayi anda dibuka dengan luas, dengan menghisap tisu payudara anda sebanyak mungkin. Seorang bayi yang menghisap hanya hujung puting pasti akan menyakitkan anda.
 • Kedudukan Bibir. Untuk mendapatkan lekapan menyusu yang baik, ia juga penting untuk memerhatikan bentuk mulut bayi di sekitar puting susu, kerana ia memberi kesan kepada keupayaan bayi untuk menghisap. Bibir bayi yang lebih rendah sangat sukar untuk diperhatikan mungkin akan melengkung ke dalam dan bukannya keluar. Jika itu berlaku, perlahan-lahan tarik kulit di bawah bibir bayi anda ke bawah, dan bibir akan keluar secara semulajadi.
Yang Berkaitan:  5 Cara Banyakkan Susu Badan Berkesan Yang Berasaskan Bukti

Di samping anda memikirkan bagaimana cara menyusukan bayi baru lahir anda, usaha untuk mendapatkan anak menyusu yang betul boleh mengambil sedikit masa. Tetapi sebaik sahaja anda tahu asas-asas penyusuan, ia akan menjadi lebih selesa dan anda tidak akan berasa sakit.

Petua menyusukan anak

Jadi sekarang anda tahu bagaimanakah rupa lekapan yang betul semasa bayi anda menyusu. Namun adakah anda pasti tentang cara-cara lekapan yang dilakukan oleh bayi anda? Di sini, beberapa petua penyusuan susu ibu :

 • Posisi perut ke perut. Mulakan dengan menaikkan badan bayi supaya dia berada dalam posisi perut-ke-perut dengan anda. Pastikan badan bayi dekat dengan anda supaya bayi anda dapat melekap dengan baik. Jika boleh, anda boleh ubah kedudukan bayi menjadi sedikit di bawah payudara anda apabila menyusu, dengan kepalanya condong sedikit ke belakang. Ini dapat membantu bayi melekap dengan mulut yang luas dan terbuka.
 • Pastikan bayi membuka mulutnya dengan luas. Untuk menggalakkan penyusuan susu ibu yang baik, usik atau sentuh mulut bayi supaya terbuka dengan menolak puting ke arah bibir atas bayi anda supaya bayi mencari atau mengangkat kepalanya ke atas dan membuka mulutnya dengan luas. Ketika lidah turun dan mulut terbuka, bawa bayi ke payudara. Pastikan pipi dan dagunya ditolak ke payudara, tetapi hidungnya mungkin atau tidak menyentuhnya.
 • Berikan semua areola anda. Sekurang-kurangnya setengah inci payudara anda (sebagai tambahan kepada puting) harus berada dalam mulut bayi untuk menyusukan bayi dengan lekapan yang betul.
 • Beri perhatian kepada postur. Kekalkan posisi belakang anda lurus dan bawa bayi ke payudara anda. Penting untuk menarik bayi dekat dengan anda untuk mendapatkan lekapan yang baik semasa menyusu.
 • Perhatikan dan dengan bunyi menelan yang kecil. Perhatikan pipi bayi dan cuba dengar bunyi menelan untuk memastikan bayi benar-benar minum. Jangan tertipu dengan hanya bunyi menghisap – ia tidak sentiasa bermakna bayi sebenarnya mendapat susu.

Apa yang perlu dilakukan tentang lekapan yang menyakitkan

Dalam istilah mudah: Lekapan penyusuan yang menyakitkan bermakna ada masalah di sini. Bagi ibu-ibu baru, mungkin terdapat ketidakselesaan pada mulanya, apabila bayi melekap untuk menyusu. Tetapi kesakitan biasanya tidak berterusan sepanjang penyusuan. Jika anda berasa sakit selepas beberapa minit pertama menyusu, itu isyarat bahawa sesuatu yang tidak betul.

Jadi apa masalahnya? Kadang-kadang bayi memahami bagaimana cara menyusu bayi baru lahir dengan betul selepas kelahiran, tetapi penyusuan yang kerap boleh menyebabkan masalah puting dan tisu payudara yang menyebabkan ibu mengalami kesakitan.

Di sini, beberapa masalah umum dan cara menanganinya:

 • Puting merekah. Jika kecederaan pada puting adalah ringan, kadang-kadang mengeluarkan sedikit susu ibu mempunyai faktor antimikrob di dalamnya boleh membantu. Membiarkan susu ibu kering di puting boleh membantu menggalakkan penyembuhan.
 • Puting tenggelam. Jika anda menghadapi masalah kerana puting tenggelam atau rata, penting untuk membiasakan diri dengan anatomi anda. Langkah pertama saya adalah untuk mempunyai ibu hanya menggulung puting (dengan tangan yang baru dibasuh) untuk melihat sama ada puting akan keluar kembali. Jika keadaan puting tenggelam masih berterusan, gunakan pelindung puting untuk melindungi payudara boleh menjadikan penyusuan lebih mudah, tetapi juga boleh menyebabkan pengurangan bekalan susu.
 • Puting rata. Apabila masalah penyusuan berpunca daripada puting rata, adalah penting untuk memastikan bahawa anda tidak mengalami payudara bengkak kerana pengekalan cecair dalam tisu payudara itu sendiri. Untuk melegakan bengkak, anda dinasihatkan untuk mencuba apa yang dipanggil sebagai melembutkan tekanan terbalik, prosedur di mana anda mengurut payudara di sekeliling areola untuk mengurangkan keradangan.
 • Saluran susu tersumbat. Saluran susu tersumbat berlaku apabila pengeluaran susu yang sedikit dalam saluran anda, menghalang susu daripada mengalir keluar dari puting. Ia boleh disebabkan oleh lekapan yang lemah, penyingkiran susu yang tertangguh, tekanan pada payudara anda yang berpunca dari pakaian sempit (ya, bra boleh menjadi penyebab), atau pam yang lemah. Rehat yang banyak, alat tekanan panas dan berterusan, penyusuan yang kerap boleh membantu menyelesaikan isu itu, yang boleh menjadi mastitis jika tidak dirawat.
 • Mastitis. Mastitis adalah keadaan di mana tisu payudara menjadi lembut dan meradang, menyebabkan kesakitan dan kerengsaan, gejala seperti selesema dan demam. Ia perlu ditangani oleh doktor.
Yang Berkaitan:  Senarai Makanan Untuk Banyakkan Susu Badan (LAKTOGENIK)

Satu perkara yang paling utama adalah jika ibu kesakitan, tidak ada sebab untuk menunggu. Dapatkan bantuan. Banyak kali wanita datang dan mereka telah menderita untuk sementara waktu. Tetapi mendapatkan bantuan awal bermakna mereka boleh mencegah kerosakan yang teruk dan memastikan bahawa bayi mendapat susu ibu yang dia perlukan.

Kedudukan Penyusuan Susu Ibu Yang Terbaik

Sebahagian daripada belajar bagaimana cara menyusukan bayi baru lahir ialah memikirkan kedudukan penyusuan terbaik yang berfungsi untuk anda dan bayi. Tidak ada satu kedudukan khusus yang sesuai untuk semua orang, tetapi secara amnya kedudukan terbaik adalah orang-orang di mana bayi dalam posisi perut-ke-perut dengan ibu.

Anda mahu bayi sedekat mungkin kepada anda supaya payudara berada dalam mulut bayi dengan kemas. Sesetengah ibu kepada bayi yang baru lahir mendapati bahawa mereka lebih suka mendukung secara melintang atau pegangan bola sepak, sementara ibu-ibu yang lain memilih dengan kedudukan penyusuan yang lebih santai.

Tidak pasti apa kedudukan ini kelihatan seperti atau bagaimana untuk melakukannya? Bacalah.

 • Pegangan cradle. Pegang bayi di pangkuan anda, perut ke perut, menggunakan lengan di sisi payudara yang sedang dihisap oleh bayi untuk menyokong kepala dan badan bayi.
 • Pegangan silang cradle. Letakkan bayi di pangkuan anda, perut ke perut, menggunakan cara yang sebaliknya dengan penyusuan bayi dari untuk menyokong kepala dan badan bayi.
 • Pegangan bola sepak. Juga dipanggil pegangan klac, dalam kedudukan ini ibu memegang bayi di bawah lengannya di sisi badannya (bukan seperti bola sepak), manakala ibu menyokong payudara dengan tangan yang lain. Intuitif dan perkara biasa, ini adalah salah satu posisi penyusuan pertama yang digunakan ibu-ibu baru.
 • Kedudukan yang santai. Kami faham – ada ketikanya anda hanya letih. Menyusukan bayi semasa berbaring boleh menjadi kelegaan. Pegangan yang diletakkan di belakang membolehkan ibu untuk menggerakkan pada sudut 45 darjah dengan badan bayi yang bersedia untuk menyusu. Sebelum anda menyusukan anak dalam keadaan yang santai, terdapat beberapa garis panduan keselamatan yang perlu diingat: Anda perlu mempunyai bayi yang sihat dan cukup bulan. Katil harus bebas daripada kekacauan, gangguan atau bahaya, termasuk orang lain, haiwan kesayangan dan selimut. Dan terakhir tetapi tidak kurang, ia boleh menjadi berbahaya untuk tidur di atas katil (atau bahkan di kerusi) dengan bayi yang baru lahir.
 • Kedudukan berbaring di sisi. Untuk kedudukan penyusuan susu ibu di atas katil ini, baring di sisi badan anda dengan bayi yang menghadap anda. Bayi menyusu dari payudara sambil berehat di atas katil.
 • Kedudukan tegak. Dalam kedudukan ini, biarkan bayi duduk tegak, menghadapi anda dan berada di atas lutut anda. Anda boleh menyokong bayi dengan lengan di sisi yang sama seperti bayi memberi makan dan menyokong payudara anda dengan tangan, seperti dalam pegangan bola sepak.

Cara menyusukan anak kembar

Kebanyakan ibu mendapati ia cukup sukar untuk mewujudkan rutin penyusuan yang selesa dengan satu bayi, jadi belajar bagaimana untuk menyusukan anak kembar boleh menjadi cabaran yang lebih besar. Terdapat dua kedudukan penyusuan yang boleh berfungsi dengan baik untuk kembar menyusu:

 • Kedudukan double-cradle. Setiap bayi terletak di celah-celah setiap siku, meletakkan setiap seorang bayi di pangkuan anda.
 • Pegangan bola sepak berganda. Dengan pegangan ini, badan bayi anda berehat di sepanjang sisi anda dan di bawah lengan anda.
Yang Berkaitan:  Makanan Pertama Bayi: Panduan Mudah Memulakan Makanan Pejal

Namun perlu diingat bahawa penyusuan tandem boleh menjadi sukar dan membuat ibu berasa tertekan, terutamanya pada permulaan penyusuan. Sebaiknya, rawat setiap bayi secara berasingan. Mereka masing-masing akan mempunyai keperluan yang berbeza dan akan menyusu secara berbeza.

Bukan sahaja ibu-ibu kembar perlu mengimbangi setiap keperluan setiap kanak-kanak, mereka juga perlu mengambil kira ketidakseimbangan susu. Satu payudara biasanya akan mempunyai lebih banyak susu daripada yang lain.

Salah satu cara untuk perkara-perkara yang keluar: Menyusukan Bayi A pada payudara kiri dan Baby B pada payudara kanan selama sehari, kemudian tukarkannya ke payudara yang bertentangan pada keesokan harinya.

Pilihan lain? Tukar payudara untuk setiap bayi pada setiap pemakanan walaupun anda perlu mengambil nota yang berhati-hati untuk mengingati bayi mana yang mendapat bahagian mana.

Oleh itu, jangan salahkan diri anda jika anda memerlukan bantuan tambahan dengan penggunaan botol susu. Kadang-kadang ibu perlu menyusukan satu bayi pada setiap penyusuan susu ibu dan memberi bayi yang lain sebotol susu ibu atau formula. Dan ia tiada masalah.

Yang terbaik untuk mendapatkan perunding laktasi untuk menyelesaikan pilihan ini untuk melihat mana yang paling sesuai dengan keperluan keluarga anda.

Bagaimana untuk menyusukan anak di khalayak ramai?

Sesetengah ibu-ibu baru sangat selesa dengan penyusuan di khalayak ramai, sementara yang lain mungkin sedikit lebih malu. Ketahui ini: Secara sah, ia merupakan hak anda untuk menyusukan bayi di khalayak ramai. Malah, ia adalah hak anda untuk menyusukan anak di mana-mana ruang awam atau swasta.

Untuk menjadikan diri anda lebih selesa menjaga bayi di khalayak ramai, pakailah dua lapisan: baju tank atau baju sejuk di bawah t-shirt dan di atas bra. Bawa bayi ke badan anda dalam kedudukan cradle silang, letakkan tangan anda di bawah T-shirt anda, tarik ke bawah tangki, unlatch bra dan membawa bayi untuk menyusu.

Dengan cara itu, anda hanya terdedah sedikit sahaja. Anda juga boleh menggunakan perlindungan penyusuan untuk lebih privasi, tetapi mereka mungkin tidak selesa dalam cuaca yang lebih panas. Selain itu, sebagai bayi semakin tua, dia mungkin kecewa dengan penutup dan cuba untuk mengeluarkannya.

Jadi Bayi Perlu Jadual Penyusuan Susu Ibu?

Ramai ibu-ibu baru berfikir bahawa jika bayi tidak mengikut jadual, mereka melakukan sesuatu yang salah. Tetapi terutamanya dengan bayi yang baru lahir, tidak ada perkara seperti jadual penyusuan. Susukan bayi yang baru lahir selagi dia nak menyusu sekerap yang mungkin.

Jika dia lapar, susukan bayi anda. Yakinlah, selagi bayi makan, berak dan membesar, dia berada dalam keadaan yang baik, begitu juga anda. Wanita sering berfikir bahawa mereka tidak mempunyai susu yang cukup. Tetapi selagi bayi anda semakin membesar, mereka akan mempunyai susu yang cukup jika mereka memberi makan pada bayi mengikut kehendak bayi.

Jadi berapa lamakah masa yang diambil untuk menyusukan anak? Anda tidak boleh benar-benar meletakkan masa di atasnya. Secara amnya, sesi penyusuan bayi boleh berlangsung beberapa minit atau berjalan sehingga satu jam, walaupun bayi yang baru lahir sering akan mengambil masa yang lebih lama.

Lagipun, anda kedua-dua sedang belajar. Sebagai bayi dan ibu belajar bagaimana untuk bekerja bersama-sama, bayi akan menjadi lebih cekap semasa menyusu. Daripada menonton jam, perhatikan isyarat bayi. Selagi bayi makan dan berat badan meningkat, anda tidak ada apa-apa masalah.