Cara Menenangkan Bayi Tumbuh Gigi

5 min bacaan

Tumbuh gigi adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan dalam perkembangan bayi anda dan ia boleh menjadi masa yang merumitkan untuk ibu bapa kerana anak-anak kecil mereka berusaha untuk melalui pertumbuhan beberapa gigi pertama.

Tidak kira masa hari, bayi yang merengek disebabkan oleh gigi yang mungkin akan tumbuh boleh menjadi sukar untuk ditenangkan. Tetapi sekurang-kurangnya pada siang hari, anda mungkin akan dapati mereka untuk berjaga.

Jadi, apakah cara menenangkan bayi tumbuh gigi yang boleh anda lakukan untuk menenangkan anak kecil anda dan memujuk mereka kembali ke mimpi mereka pada waktu malam, jadi anda berdua boleh menikmati sedikit masa untuk berehat? Berikut adalah beberapa petua.

Apabila gigi tumbuh

Secara amnya, kebanyakan bayi mula tumbuh gigi apabila usia mereka antara 4 dan 7 bulan. Namun sesetengah bayi boleh mula tumbuh gigi lebih awal atau lambat daripada tempoh ini.

Bagaimana anda tahu jika kesakitan gigi yang menyebabkan masalah pada waktu malam?

Biasanya, anda akan tahu jika gelisah waktu malam bayi anda disebabkan oleh gigi kerana mereka mempamerkan gejala gigi biasa yang lain. Bersama-sama dengan kesukaran tidur, gejala-gejala ini biasanya termasuk:

  • kerengsaan/meragam
  • air liur yang berlebihan
  • mengunyah

Tetapi jika bayi anda mengalami ruam (selain daripada ruam air liur), demam, atau cirit-birit, sesuatu yang selain gigi mungkin menjadi punca ketidakselesaan mereka. Dalam senario itu, anda perlu bercakap dengan pakar pediatrik anak anda.

Berikan urutan gusi

Gusi bayi anda berasa tidak selesa dan sakit, yang boleh menjelaskan ragam mereka pada waktu malam. Oleh itu, apabila mereka bangun menangis, cuba berikan mereka urutan gusi yang melegakan dengan mainan teether yang tahan lama.

Dengan mainan teether, pastikan bahawa mereka dibuat daripada plastik pejal dan bukannya dipenuhi gel, dan simpan di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku anda. Periksa mainan teether itu selepas setiap kegunaan untuk memastikan terdapat apa-apa kepingan yang rosak yang boleh menimbulkan bahaya tercekik.

Selain itu, elakkan mainan teether berbentuk perhiasan seperti kalung dan gelang yang diperbuat daripada amber, marmar, silikon, atau kayu kerana mereka didapati boleh menimbulkan risiko tercekik.

Berikan sesuatu yang sejuk

Kebanyakan kes menyatakan di mana gusi benar-benar boleh mendapat manfaat daripada sesuatu yang sejuk. Cara menenangkan bayi tumbuh gigi ini mudah digunakan dan tidak memerlukan apa-apa peralatan khas hanya persediaan untuk menyimpan beberapa helai kain yang direndam di dalam peti sejuk supaya anda tidak tercari-cari pada jam 2 pagi.

Ambil kain yang bersih, rendam di dalam air, dan kemudian letakkan di dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 30 hingga 60 minit. Di samping memastikan bahawa terdapat sebarang koyakan atau benang berlebihan, kain ini boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Selain dapat menyejukkan gusi bayi anda yang sedang sakit dengan segera, anak kecil anda juga boleh menggigit kain ini selama mereka suka.

Jadi mainan mengunyah bayi anda

Bergantung kepada sama ada ini adalah gigi pertama mereka atau tidak, anda mungkin membiarkan bayi anda mengunyah jari anda.

Pastikan bahawa jari-jari anda bersih sebelum anda membiarkan mereka bergembira dengan jari anda. Untuk keselesaan tambahan, masukkan jari anda dalam air sejuk untuk membantu menenangkan gusi mereka.

Gunakan sedikit tekanan

Ini adalah sama tetapi melibatkan sedikit usaha dan oleh itu, perhatian di pihak anda.

Pastikan tangan anda bersih sebelum anda meletakkannya di dalam mulut bayi anda, tetapi gunakan jari anda untuk memberi tekanan lembut pada gusi bayi anda. Kadang-kadang hanya menggosok gusi akan cukup untuk memberi bayi anda kelegaan yang menyelesakan dari kesakitan gigi.

Lap dan ulang

Walaupun kebanyakan orang tidak mengaitkan air liur dengan keadaan yang tidak selesa, membiarkan bayi anda duduk-duduk dengan muka basah sepanjang hari boleh menyumbang kepada ruam, yang menambah ketidakselesaan pada waktu malam.

Walaupun anda tidak boleh mengelap setiap titisan air liur, pastikan bayi anda kering sebaik yang mungkin pada waktu siang supaya mereka akan beralih ke malam lebih selesa. Ini akan menjadi masa yang tepat untuk membeli bibs yang tahan lama yang tidak membiarkan air liur membuatkan pakaian mereka basah.

Cuba mainkan bunyi ‘white noise’

Kadang-kadang semua yang anda perlukan adalah sedikit gangguan untuk membantu mengembalikan semula perhatian bayi anda di tempat lain. Walaupun ini mungkin tidak berfungsi untuk setiap bayi, menambah mesin ‘white noise‘ dalam bilik bayi anda boleh membantu mereka hanyut ke la-la land walaupun berasa tidak selesa.

Sesetengah mesin ‘white noise’ juga berfungsi sebagai lampu malam atau boleh dikawal dari jauh.

Pertimbangkan ubat

Tip ini sesuai dijadikan sebagai langkah terakhir berbanding dengan teknik menenangkan pertama anda. Tetapi kadang-kadang, jika bayi anda sukar untuk tidur, beberapa ubat yang boleh dibeli di farmasi mungkin penyelesaian terbaik yang anda perlukan.

Bincang dengan pakar pediatrik bayi anda terlebih dahulu sebelum memberikan ubat tersebut kepada bayi anda supaya anda boleh mengesahkan dos yang betul. Tetapi acetaminophen untuk bayi diberikan kira-kira 30 minit sebelum tidur boleh membantu untuk menyekat rasa sakit mulut dan membantu si kecil untuk tidur.

Walau bagaimanapun, elakkan tablet gigi dan ubat-ubatan topikal yang boleh membuatkan bayi anda berasa kebas yang direka untuk digunakan pada gusi bayi.

Biasanya, gel yang berfungsi untuk membuat bayi berasa kebas tidak memberikan kelegaan yang berterusan kerana bayi anda akan mengeluarkan air liur yang begitu banyak sehingga ubat hilang bersama air liur mereka.

Kekalkan rutin waktu tidur bayi yang kerap

Ini mungkin terdengar seperti sesuatu yang sangat penting, tetapi perlu diingat bahawa pertumbuhan gigi sama seperti perkembangan bayi anda yang lain iaitu ia adalah keadaan sementara. Tidak kira betapa menggoda ia mungkin membiarkan pertumbuhan gigi bayi anda mengganggu rutin waktu tidur bayi anda, teruskan juga jadual tidur bayi anda.

Cuba untuk sebanyak yang mungkin, kekal kepada rutin yang anda telah wujudkan dan cuba untuk pastikan anak kecil anda berasa selesa yang mungkin supaya mereka boleh tidur.

Bertenang dan teruskan

Yakinlah, anda bukan ibu bapa pertama yang berurusan dengan keadaan ini. Dan tidak kira betapa tertekan ia mungkin kelihatan, anda akan dapat laluinya! Cuba untuk kekalkan perspektif anda, pastikan anak kecil anda selesa, dan berikan mereka pelukan dan manjakan mereka selalu.

Kesimpulan

Tumbuh gigi adalah salah satu peristiwa penting yang dialami bayi yang kebanyakan ibu bapa mempunyai perasaan bercampur baur iaitu gembira dan tidak suka. Di satu pihak, ia menarik untuk melihat anak kecil anda berkembang dan membesar.

Tetapi di satu bahagian pula, beberapa gigi pertama yang tumbuh biasanya apabila gejala tumbuh gigi adalah pada waktu yang paling teruk dan tidur malam mereka paling terganggu.

Berita baiknya adalah, terdapat perkara yang boleh anda lakukan untuk meringankan ketidakselesaan dan membuat tidur mungkin untuk anda dan bayi. Dan jika anda kenalpasti bayi anda demam atau mengalami ruam, hubungi pakar pediatrik anda – mungkin ada perkara yang lain berlaku.