10 Cara Memutihkan Kulit Bayi Yang Hitam

4 min bacaan

Menimang cahaya mata adalah perkara paling gembira di bumi untuk ibu bapa mereka, tanpa mengira warna kulit mereka. Apa sahaja warna kulit mereka dilahirkan, tidak menjadi masalah. Yang penting bagi ibu bapa adalah kesejahteraan, kesihatan, dan pertumbuhan dan perkembangan keseluruhan anak.

Tidakkah anda setuju? Tetapi tekanan rakan sebaya dan keutamaan masyarakat membuat orang bimbang tentang kulit bayi mereka – mereka berusaha mencari cara memutihkan kulit bayi yang hitam. Tetapi adakah mereka benar-benar berfungsi? Dalam catatan ini, Sajakongsi memberitahu anda mengenai pelbagai ‘petua semula jadi’ untuk menjadikan kulit bayi anda cerah dan cantik, dan jika ia berfungsi.

Cara memutihkan kulit bayi yang hitam: Adakah Ia Berkesan?

Berikut adalah beberapa cara memutihkan kulit bayi yang hitam secara semula jadi dan praktikal yang biasanya dicadangkan untuk ibu bapa baharu:

1. Pes tepung gram

Pes untuk kulit dibuat dengan mencampurkan susu mentah, kunyit, krim segar, dan tepung gram. Pes ini disapukan pada kulit bayi. Selepas sepuluh minit, pek ini dibersihkan dengan kapas atau kain lembut.

Rasional: Penggunaan susu mentah dan kunyit boleh menjadi terapeutik kepada kulit. Selain itu, pes tradisional India ini dikatakan memberi cahaya kepada kulit. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh membuat bayi mempunyai kulit yang cerah.

2. Ekstrak buah-buahan

Adakah salah seorang pelawat anda menasihatkan anda untuk menggunakan ekstrak buah-buahan semula jadi untuk memperbaiki kulit? Orang biasanya mengesyorkan jus anggur, epal atau oren untuk membersihkan bayi.

Yang Berkaitan:  4 Punca Kulit Kering Ketika Hamil Dan Tips Lega Gatal Kulit

Rasional: Ekstrak tumbuhan didapati berguna sebagai unsur-unsur anti-penuaan pada orang dewasa tetapi tidak pada bayi, yang juga mungkin mempunyai risiko menelannya. Perkara yang diberi perhatian adalah jus buah-buahan tidak boleh diberi makan kepada bayi di bawah enam (6) bulan. Doktor mencadangkan susu ibu menjadi satu-satunya makanan dalam tempoh enam bulan pertama.

3. Minyak urut

Minyak kelapa dan minyak zaitun secara tradisinya digunakan di beberapa negara untuk bayi yang baru lahir. Selain itu, minyak tersebut harus hangat dan tidak panas. Sapukan dengan lembut dan gosok kulit bayi perlahan-lahan dengan minyak.

Rasional: Jisim minyak rutin membantu dalam tidur yang lebih baik untuk bayi. Ia boleh memastikan kulit bayi terhidrat, licin dan bertindak sebagai penghalang kulit, jika anda menggunakan minyak yang selamat dan semula jadi. Tapi itu tidak membuat bayi kulit cerah.

4. Pek badan ringan

Pek badan dibuat dengan pes sandalwood, susu mentah, kunyit, dan saffron. Ia disapu pada badan bayi, dan apabila kering, dibersihkan dengan kain lembut.

Rasional: Walaupun bahan-bahan diketahui mesra kulit, mereka tidak boleh mencerahkan warna kulit.

5. Suhu mandi yang betul

Suhu air tidak mengubah warna kulit bayi. Walau bagaimanapun, bayi tidak dapat bertahan dengan air yang terlalu panas atau terlalu sejuk. Hanya air suam yang perlu digunakan untuk mencuci muka dan badan bayi anda.

6. Pelembap

Bayi mempunyai kulit yang halus. Urut kulit bayi anda dengan lembut dengan menggunakan pelembap yang ringan sebanyak tiga (3) hingga empat (4) kali sehari.

Rasional: Pelembap memastikan kulit terhidrat dan mencegah kekeringan. Ia melegakan kulit bayi tetapi tidak mengubah warna kulit.

Yang Berkaitan:  Hidung Bayi Tersumbat? Ini 9 Cara Hilangkannya

7. Berjemur

Mendedahkan bayi kepada cahaya matahari setiap hari dianggap baik untuk bayi. Walau bagaimanapun, jangan mendedahkan kulit bayi secara berlebihan kepada sinar matahari kerana ia mungkin menggelapkan atau membakar kulit dan menjadikannya kelihatan kusam.

Rasional: Anda boleh mendedahkan bayi anda kepada cahaya matahari untuk vitamin D tambahan. Walau bagaimanapun, ia sepatutnya hanya beberapa minit awal pagi dan pada masa yang lebih sejuk pada hari itu. Anda juga harus tahu bahawa kulit bayi tidak akan menjadi lebih cerah dengan menjemurkan bayi anda di bawah cahaya matahari.

8. Skrub

Skrub buatan sendiri dibuat dengan mencampurkan serbuk chickpea, minyak bayi, susu mentah, dan air mawar. Pes ini disapukan pada kulit bayi dan disapu perlahan-lahan.

Rasional: Campuran pes ini boleh membantu dalam menghilangkan kekotoran yang tidak diingini dan rambut pada kulit bayi. Tetapi ia tidak akan mencerahkan kulit. Juga, jika serbuk ini kasar atau digosok secara kasar, ia boleh menyebabkan ruam.

9. Tidak gunakan sabun

Sabun yang mempunyai pH yang rendah, khusus untuk kulit sensitif bayi, boleh digunakan pada bayi anda. Anda juga boleh membuat pek mandi buatan sendiri dengan susu mentah dan air mawar. Sapukan campuran pada kulit bayi anda dan basuh dengan air suam.

Rasional: Sabun rendah pH adalah selamat untuk bayi. Walau bagaimanapun, sabun yang tinggi pH boleh membawa kepada kulit mengelupas dan kekeringan. Penggunaan sabun atau mengelakkannya tidak boleh memberi kulit yang cerah kepada bayi.

10. Tisu basah bayi

Anda boleh menggunakan tisu basah bayi yang mengandungi krim glycerin dan susu. Tisu lembut ini membantu membersihkan muka bayi anda dan bahagian badan yang lain.

Yang Berkaitan:  4 Minit Jadi Pakar Alahan Mengandung Gatal Kulit Di Rumah

Rasional: Tisu basah bayi direka untuk membersihkan bayi anda dan mengelakkan kekeringan. Tapi mereka tidak dibuat untuk mencerahkan kulit.

Apa yang ada di dalam kulit?

Kulit bayi bergantung kepada genetik, keluarga dan, setakat ini, pada keadaan iklim tempat mereka tinggal. Kulit sama seperti bahagian lain badan. Tiada cara memutihkan kulit bayi yang hitam atau bantuan aplikasi luaran yang boleh mengubah warnanya. Apa yang anda boleh lakukan adalah menjaga kulit bayi untuk memastikan ia sihat dan ‘bercahaya’.