Cara Melembutkan Najis Bayi Yang Keras

4 min bacaan

Sekiranya bayi anda meneran, anda mungkin perlu memeriksa diet mereka. Di sini kami mengumpulkan makanan yang akan menyebabkan masalah pencernaan pada bayi, dan juga cara melembutkan najis bayi yang keras dengan cepat dan berkesan.

Bilakah Najis Bayi Sering Didapati Keras?

Najis keras boleh terbentuk apabila bayi menyusu sama ada susu ibu atau formula dalam jumlah yang tidak mencukupi. Ini boleh berlaku jika terdapat kesukaran untuk melekap, apabila bayi sakit, atau dalam keadaan yang menyebabkan dehidrasi (iaitu cuaca panas).

Perubahan najis adalah perkara biasa apabila peningkatan bilangan makanan bayi pepejal diperkenalkan. Di samping itu, sesetengah makanan boleh menyebabkan sembelit daripada yang lain.

Apabila bayi memasuki usia dua (2) tahun ke atas, adalah perkara biasa bagi mereka untuk mula makan kurang serat, dan lebih banyak pasta dan roti, di mana kedua-duanya menyebabkan sembelit. Begitu juga dengan susu lembu.

Biasanya, najis keras adalah disebabkan oleh sistem pencernaan bayi belum boleh menerima kemasukan makanan pepejal, tetapi ini boleh bertambah baik menjelang bulan-bulan yang akan datang.

Keadaan kesihatan tertentu dikaitkan dengan sembelit seperti Hipotiroidisme, fibrosis cystic, dan penyakit Hirschprungs. Walaupun saringan untuk beberapa penyakit ini berlaku semasa tempoh neonatal, anda harus menghubungi doktor anda jika bimbang tentang sebab-sebab yang menyebabkan sembelit.

Yang Berkaitan:  Cara Hilang Selsema Bayi Di Rumah

Apa yang perlu dilakukan?

Untuk kesan terbaik, anda harus menambah makanan yang akan melembutkan najis bayi (atau toddlers) anda, dan pada masa yang sama mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan sembelit.

Makanan yang baik untuk melembutkan najis keras pada bayi dan kanak-kanak

Terdapat beberapa makanan yang berkesan untuk melembutkan najis keras yang dialami oleh bayi dan kanak-kanak. Ia benar-benar boleh membuat perbezaan yang hebat untuk disesuaikan dalam diet kanak-kanak!

Buah-buahan untuk mengurangkan sembelit

Bagi bayi yang berusia lebih dari 2 bulan, setengah auns prune, epal atau jus pear yang dicairkan dalam sedikit air adalah cara melembutkan najis bayi yang keras dan boleh membantu melegakan sembelit. Sebaik sahaja bayi cukup tua untuk mengambil makanan, puri buah-buahan yang sama boleh diberikan. (Jangan berikan epal, kerana benar-benar mengeraskan najis.) Kiwi dan aprikot juga baik.

Sayur-sayuran untuk melembutkan najis

Sayur-sayuran yang sihat dan mudah dihadam oleh perut bayi adalah avokado dan kacang pea – kedua-duanya adalah makanan ringan yang hebat. Brokoli dan kekacang juga boleh mengurangkan sembelit.

Makanan kaya serat

Serat boleh menjadi unsur yang kuat dalam mengurangkan sembelit. Pertimbangkan untuk memberi bayi anda sejumlah kecil bijirin kaya serat, bubur oatmeal buatan sendiri, pasta gandum (jika anda telah memperkenalkan gluten), dan nasi – beras perang bagus untuk mengamalkan genggaman pincer juga!

Cecair

Pastikan bayi anda minum banyak susu ibu (atau formula jika itu tidak membuatnya sembelit). Air boleh diberikan selepas bayi anda berusia enam (6) bulan. Susu ibu atau formula akan terus menjadi bahagian yang paling penting dalam pemakanannya selama beberapa bulan lagi, jadi jika dia diberi susu formula, jangan berikan air dalam jumlah yang melebihi jumlah susu yang diminumnya.

Yang Berkaitan:  Hidung Bayi Tersumbat? Ini 9 Cara Hilangkannya

Probiotik

Kajian terdahulu menunjukkan bahawa suplemen probiotik adalah cara melembutkan najis bayi yang keras dan boleh mengurangkan sembelit. Kejayaan mengurangkan sembelit di kalangan bayi telah berjaya dicapai secara klinikal. Probiotik juga membantu menggalakkan mikrobiome usus yang sihat, dan benar-benar selamat untuk diberikan kepada bayi anda.

Jika bayi anda belum mencuba mana-mana makanan yang disyorkan ini, mulakan dengan perlahan, mungkin dengan satu sudu teh, sekiranya terdapat sebarang reaksi alahan. Sesetengah bayi perlu mempunyai mana-mana puri buah atau jus di atas yang ditambah dengan setiap hidangan untuk dapat mencerna makanan pepejal tanpa sembelit.

Makanan yang perlu dielakkan apabila bayi atau kanak-kanak mengalami sembelit

Sebagaimana sesetengah makanan akan membantu melembutkan najis bayi anda, ada juga makanan lain yang akan menjadikan keadaan sembelit bayi menjadi lebih teruk. Pada dasarnya, ini adalah makanan yang akan anda berikan kepada bayi anda semasa kes cirit-birit, jadi fikirkan ‘mengikat’ atau ‘binding’.

Berikut adalah makanan yang anda harus elakkan jika mencuba untuk mengelakkan sembelit:

Buah-buahan yang boleh menyebabkan sembelit

Buah pisang yang belum masak harus dielakkan. Walaupun jus epal mengurangkan sembelit, sos epal pula meningkatkan risiko sembelit; Oleh itu, jangan beri sos epal kepada bayi anda! Sayur-sayuran yang menyebabkan sembelit adalah, sebagai contoh, lobak merah, ubi keledek, dan labu.

Produk tenusu

Penggunaan tenusu yang berlebihan juga boleh membuat najis menjadi keras dan harus dielakkan atau dikurangkan. Di samping itu, sembelit boleh menjadi gejala alahan protein susu.

Makanan rendah serat

Secara umum, semua versi makanan serat rendah seperti pasta, beras putih, dan roti putih harus ditukar kepada versi serat tinggi. Bijirin beras putih diketahui boleh menyebabkan sembelit dan harus digunakan dengan kesederhanaan. Cuba oatmeal sebaliknya.

Yang Berkaitan:  Petua Hilangkan Sembelit Bayi Selepas Tanda Sembelit Dikesan

Antara cara melembutkan najis bayi yang keras lain

Selain diet, terdapat cara melembutkan najis bayi yang keras lain iaitu:

  • Mandi air panas
  • Urutan bayi
  • Pergerakan! Bermainlah dengan bayi anda untuk membuatkannya bergerak aktif. Tidak bergerak merupakan cara yang pasti untuk meningkatkan sembelit pada sesiapa pun.
  • Tangguhkan dahulu latihan ke tandas sehingga anak kecil anda belajar untuk buang air dengan kerap dan selesa. Ini akan memudahkan proses ini.
  • Secara umum, ubat-ubatan untuk sembelit tidak disyorkan untuk bayi. Untuk kanak-kanak, anda harus berunding dengan doktor anda mengenai pilihan cara melembutkan najis bayi yang keras apabila sembelit mereka tidak bertindak balas terhadap perubahan pemakanan dan strategi tingkah laku. Dalam kes ini, serbuk polyethylene glycol biasanya disyorkan.