Panduan Cara Mandikan Bayi Baru Lahir

7 min bacaan

Menambah masa mandi untuk rutin bayi baru lahir adalah sesuatu yang anda boleh mulakan tidak lama selepas bayi anda dilahirkan. Baca seterusnya untuk mengetahui cara mandikan bayi baru lahir anda dan perkara lain yang anda perlu tahu tentang masa mandi.

Bila bayi baru lahir harus dimandikan?

Sesetengah pakar pediatrik mengesyorkan menangguhkan mandi pertama bayi sehingga mereka berusia beberapa hari. Ini kerana selepas kelahiran bayi anda dilindungi dalam vernix, yang merupakan bahan lilin pada kulit yang melindungi bayi daripada kuman di persekitaran.

Jika anda menjalani proses kelahiran bayi di hospital, jururawat atau kakitangan hospital akan membersihkan cecair amniotik dan darah selepas bayi anda dilahirkan. Tetapi anda mungkin mempunyai pilihan untuk memberitahu mereka untuk meninggalkan vernix berlebihan jika itu keputusan anda.

Sebaik sahaja anda membawa bayi anda pulang, anda boleh memberi mereka mandi span. Anda boleh membersihkan kepala, tubuh, dan ruang lampin mereka. Ini adalah cara mandikan bayi baru lahir yang paling selamat untuk mandi bayi anda sehingga tali umbilical atau tali pusat mereka jatuh.

Sebaik sahaja tali pusat bayi anda telah jatuh sendiri, anda boleh mula mandikan bayi anda dengan menenggelamkan badan mereka dalam air mandian yang cetek.

Bagaimana cara mandikan bayi baru lahir mandian span?

Bayi yang baru lahir perlu dimandikan dengan mandian span untuk beberapa minggu pertama. Ini adalah cara mandikan bayi baru lahir yang paling mudah sebelum tali umbilical jatuh.

Mandian span juga merupakan cara mandikan bayi baru lahir lelaki yang berkhatan terbaik sementara menunggu tempat berkhatan sembuh.

Anda juga boleh memandikan bayi anda dengan mandian span pada bila-bila masa anda ingin mencuci satu bahagian atau semua badan mereka tanpa membasahkan tubuh mereka.

Sebelum memberikan bayi anda mandian span, pastikan anda mempunyai semua bekalan yang anda perlukan dalam jarak mudah dicapai.

Senarai bekalan keperluan

 • alas untuk permukaan keras, seperti selimut atau tuala
 • mangkuk yang berisi air hangat, yang tidak panas
 • kain untuk mengelap
 • sabun rendah pH untuk bayi
 • lampin yang bersih
 • tuala bayi
Yang Berkaitan:  Panduan Cara Potong Kuku Bayi

Sebaik sahaja anda mengumpulkan bekalan keperluan anda, ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Tanggalkan pakaian bayi dan lampin bayi anda, dan balutnya dengan tuala.
 2. Letakkan bayi anda di permukaan rata, seperti meja menukar lampin, kaunter di sebelah sinki, atau katil anda. Jika bayi anda bergerak, gunakan tali keselamatan atau biarkan satu tangan anda pada mereka pada setiap masa untuk memastikan mereka tidak jatuh.
 3. Buka tuala pada satu bahagian pada satu masa untuk mendedahkan bahagian badan yang dicuci.
 4. Mulakan pada muka bayi anda dan atas kepala mereka: Mula-mula masukkan kain bersih di dalam air suam. Gunakan hanya air suam tanpa sabun untuk langkah ini untuk mengelakkan daripada mendapat sabun di mata atau mulut bayi anda. Lap bahagian atas kepala dan sekitar telinga luar, dagu, lipatan leher, dan mata.
 5. Tambah titisan atau dua sabun ke dalam air suam. Rendam kain mandi dalam air sabun dan perah keluar.
 6. Gunakan air sabun untuk membersihkan seluruh badan dan kawasan lampin. Anda juga perlu membersihkan di bawah lengan dan sekitar kemaluan bayi anda. Jika bayi anda dikhatankan, elakkan membersihkan zakar untuk memastikan luka kering melainkan diarahkan oleh doktor bayi anda.
 7. Keringkan bayi anda, termasuk pengeringan antara lipatan kulit. Pakaikan lampin yang bersih. Anda boleh menggunakan tuala dengan penutup kepala sedia ada untuk memastikan kepala mereka hangat semasa mereka kering juga.

Jika anda mempunyai seorang bayi lelaki baru lahir yang telah berkhatan, ikuti arahan doktor anda dengan teliti untuk menjaga kawasan itu bersih atau kering sehingga ia telah sembuh. Ini biasanya mengambil masa kira-kira seminggu untuk sembuh.

Bagaimana cara mandikan bayi baru lahir dalam tab mandi?

Selepas tali pusat bayi anda jatuh, anda boleh mandikan mereka dalam tab mandi bayi. Ikuti langkah-langkah ini untuk memandikan bayi anda dengan selamat:

 1. Isi tab mandi dengan sedikit air. Biasanya, 2 hingga 3 inci air sudah cukup. Sesetengah tab boleh diletakkan di dalam sinki atau tab mandi biasa, bergantung kepada model yang anda ada.
 2. Selepas membuka pakaian bayi anda, letakkan mereka di dalam air dengan serta-merta supaya mereka tidak menjadi sejuk.
 3. Gunakan satu tangan untuk menyokong kepala bayi anda dan yang lain untuk meletakkan kaki mereka terlebih dahulu ke dalam tab mandi. Kepala dan leher mereka harus berada di atas air pada setiap masa untuk keselamatan.
 4. Anda boleh memercikkan air atau tuangkan air suam ke atas bayi anda dengan perlahan-lahan untuk memastikan mereka hangat di dalam tab mandi.
 5. Gunakan kain mandian untuk bersihkan muka dan rambut mereka, dan syampu kulit kepala mereka satu hingga dua kali seminggu.
 6. Basuh seluruh badan mereka dari atas ke bawah, menggunakan air suam atau kain mandi yang basah.
 7. Angkat bayi anda keluar dengan perlahan-lahan dan lap tubuh mereka kering dengan tuala. Pastikan juga untuk mengeringkan lipatan kulit mereka.
Yang Berkaitan:  Hidung Bayi Tersumbat? Ini 9 Cara Hilangkannya

Ingat untuk jangan meninggalkan bayi tanpa dijaga di dalam tab mandi, walaupun hanya untuk sesaat. Mereka boleh tenggelam dengan cepat, walaupun dalam air yang cetek.

Adakah anda harus mandikan bayi dalam sinki atau mandian penuh?

Terdapat sink yang tersedia untuk mandi bayi yang baru lahir. Ini boleh menjadi pilihan yang baik jika anda sedang melancong anda atau kekurangan ruang di rumah anda. Ikuti langkah tab mandi di atas untuk memandikan bayi anda di sinki, tetapi anda perlu berhati-hati untuk memastikan air yang datang dari paip sinki tidak terlalu panas atau sejuk.

Apabila bayi anda telah mampu untuk duduk sendiri (biasanya sekitar 6 bulan), anda boleh menggunakan tab mandi penuh. Isi tab mandi dengan hanya beberapa inci air dan pantau mereka pada setiap masa, memastikan kepala dan leher mereka kekal baik di atas air.

Adakah anda memerlukan sabun?

Anda boleh menggunakan sabun bayi yang rendah pH atau mandian bayi semasa memandikan bayi yang baru lahir. Elakkan menggunakan sabun biasa kerana ia boleh menjadi terlalu kasar dan boleh mengeringkan kulit bayi anda yang halus. Kulit anda yang baru lahir juga tidak memerlukan pelembap.

Bagaimanakah mencuci kulit kepala bayi dan rambut

Rancanglah untuk mencuci kulit kepala bayi atau rambut dua (2) kali seminggu. Untuk mencuci kulit kepala bayi atau rambut anda, perlahan-lahan mengurut syampu bayi ke dalam rambut mereka, jika mereka mempunyai apa-apa, atau terus ke kulit kepala mereka. Bilas ia keluar dengan mengelap dengan kain mandian basah.

Semasa bayi berada di dalam tab mandi bayi, anda juga boleh perlahan-lahan menolak kepala bayi anda dan meletakkan satu tangan di dahi mereka semasa anda mencurahkan air suam. Air akan mengalir di sisi kepala mereka untuk membilas syampu.

Yang Berkaitan:  Cara Bersihkan Telinga Bayi

Cuci rambut bayi anda dengan perlahan-lahan tidak akan menyakiti tempat yang lembut, tetapi rujuklah dengan pakar pediatrik anda jika anda mempunyai kebimbangan.

Jika bayi anda mempunyai kerak kepala atau cradle cap, anda boleh berus rambut dan kulit kepala bayi anda dengan perlahan. Tetapi berhati-hati untuk tidak tercucuk atau mengikis kulit kepala mereka.

Suhu air mandian yang sepatutnya

Suhu air untuk mandi bayi anda harus hangat, tidak perlu panas. Suhu yang ideal ialah 98.6°F (antara 37°C dan 38°C). Anda boleh menggunakan termometer mandi untuk memantau suhu, atau memeriksa air dengan pergelangan tangan atau siku anda untuk mengesahkan hangat dan tidak panas.

Selain itu periksa sisi tab mandi atau mandian bayi yang berbeza untuk mengesahkan tiada tompok panas. Jika menggunakan tab mandi atau besen, masukkan air sejuk terlebih dahulu dan kemudian air panas untuk mengisinya.

Anda juga boleh menyesuaikan pemanas air untuk memastikan ia tidak melebihi 120°F (48.8°C), yang boleh melecurkan kulit bayi anda dengan teruk.

Berapa kerapkah bayi perlu dimandikan?

Tahun pertama bayi anda, mereka hanya memerlukan kira-kira tiga (3) kali mandi seminggu. Ini biasanya cukup kerap jika anda mencuci kawasan lampin dengan teliti setiap kali anda menukar bayi anda.

Mandi sekali sehari atau setiap hari juga OK, tetapi lebih kerap daripada yang boleh akan mengeringkan kulit bayi anda. Itu terutamanya berlaku jika anda menggunakan sabun atau sabun mandian bayi yang lain.

Kesimpulan

Bayi anda perlu diselia pada setiap masa semasa mandi. Jangan sekali-kali meninggalkan bayi yang baru lahir tanpa dijaga di dalam air.

Jika bayi anda menangis atau tidak menikmati masa mandi, pastikan bilik cukup tidak sejuk, air tidak terlalu panas, dan anda membalutnya dengan tuala (semasa mandian span) untuk memastikan mereka selesa.

Apabila bayi anda telah berjaya duduk sendiri, anda boleh mandikan mereka di tab mandi penuh. Mainan mandi atau buku boleh membantu bayi menikmati masa mandi, tetapi berhati-hati dengan buih, kerana buih mandian yang kerap atau banyak boleh mengeringkan kulit bayi.