Cara Kira BMI Bayi: Adakah Bayi Anda Terlalu Berat?

3 min bacaan

Adalah sangat penting untuk anda perhatikan berat badan bayi anda, dan mengetahui cara kira BMI bayi untuk mengetahui sama ada bayi anda mencapai BMI yang sepatutnya atau tidak.

Setiap ibubapa mempunyai pelbagai tanggungjawab semasa membesarkan anak-anak mereka. Setiap aspek perlu dijaga dan dipantau, sama ada pertumbuhan mereka, pemakanan mereka, sebarang masalah kesihatan yang mereka alami serta peningkatan berat badan mereka.

Namun, tahukah apa yang anda perlu lakukan? Adakah bayi anda membesar dengan sihat dengan amalan pemakanan yang seimbang? Atau adakah bayi mengalami masalah berat badan yang boleh membahayakan mereka?

Pasti ini adalah soalan-soalan yang berlegar di fikiran anda sekarang. Usah bimbang, berikut adalah maklumat tentang berat dan BMI yang ideal untuk bayi anda dan cara kira BMI bayi.

Cara Kira BMI Bayi: Menukar Berat Badan Bayi Kepada Kilogram

Cara kira BMI bayi - Menukar Berat Badan Bayi Kepada Kilogram

Perkara pertama yang perlu anda lakukan dengan cara kira BMI bayi anda, atau indeks jisim badan, ialah menukar berat badan bayi anda kepada kilogram. Untuk melakukan ini dengan betul, ambil berat badan anak anda dengan jumlah perpuluhan dan membahagikannya dengan 2.2.

Sebagai contoh, bayi anda mungkin berat 17 paun, 4 auns. Anda akan menggunakan nombor 17.25 dan membahagikannya sebanyak 2.2 untuk berakhir dengan 7.84 kilogram. Tulis nombor ini di dalam buku rekod perkembangan bayi anda seterusnya beralih kepada pengiraan menukar ketinggian bayi anda.

Cara Kira BMI Bayi: Menukar Ketinggian ke dalam Meter

Cara kira BMI Bayi - Menukar Ketinggian ke dalam Meter

Sebaik sahaja berat badan bayi anda telah ditukar kepada kilogram, anda boleh menukar ketinggiannya ke dalam meter. Untuk melakukan ini, anda perlu mengira ketinggiannya dalam inci oleh .0254.

Sebagai contoh, jika panjang bayi anda selepas dilahirkan ialah 17.5 inci, anda akan mendarab 17.5 dengan .0254. Ini bermakna bayi anda adalah .4445 meter. Nombor yang terhasil mungkin lebih panjang, tetapi anda hanya memerlukan empat nombor selepas perpuluhan – tidak perlu bundarkan ia.

Yang Berkaitan:  Cara Naikkan Berat Badan Bayi Menyusu Badan, Susu Formula dan Makanan Pejal

Selepas mendapati berat dalam kilogram dan ketinggian dalam meter, langkah seterusnya adalah untuk mengira ketinggian dalam meter dengan sendirinya. Dalam contoh di atas, anda akan mendarab .4445 dengan .4445, dan nombor yang terhasil adalah .1975 meter, yang merupakan ketinggian bayi anda. BMI bayi kemudiannya didapati dengan membahagikan berat badan dengan ketinggian persegi. Jika berat 7.84 kilogram dibahagikan dengan .1975 meter, maka BMI bayi adalah kira-kira 39.69.

Sebaik sahaja anda mempunyai nombor BMI, anda kemudian boleh melihatnya pada indeks jisim badan mengikut carta umur sama ada bayi anda lelaki atau perempuan. Ini akan memberi anda idea yang sangat baik sama ada pertumbuhan bayi anda berada di landasan yang betul atau jika berat badan bayi anda kurang berat atau berlebihan .

Ingat bahawa setiap bayi akan membesar pada kadar yang berbeza, dan nombor yang mungkin sedikit daripada julat adalah sesuatu yang perlu dibincangkan dengan doktor anda, namun janganlah bimbang. Cara kira BMI bayi adalah tugas yang boleh dilakukan di rumah secara tetap sambil memantau pertumbuhan bayi anda.

BMI kanak-kanak berbeza daripada orang dewasa, ini adalah sesuatu yang perlu diingat apabila anak anda membesar. Secara amnya, formula tertentu digunakan untuk kanak-kanak dan remaja dari umur 2 hingga 20 tahun. Apabila kanak-kanak membesar, jumlah lemak badan mereka akan berubah.

Oleh itu, sangat penting untuk setiap ibu bapa mengetahui cara kira BMI bayi dan mencatatkan sebarang perubahan berat badan dan ketinggian bayi mereka untuk memahami pertumbuhan bayi mereka. Selain itu, rekod ini juga boleh diberikan kepada doktor bayi anda apabila anda berjumpanya untuk mendapatkan kepastian tentang keadaan bayi anda.

Yang Berkaitan:  Panduan Kenaikan Berat Badan Ibu Hamil Normal: 10-15kg