Cara Hilangkan Sakit Tekak Bayi

5 min bacaan

Cara hilangkan sakit tekak bayi terbaik adalah menghubungi pakar pediatrik. Namun, bukan semua kes sakit tekak bayi memerlukan pemantauan doktor pediatrik terutamanya pada masa sensitif Covid-19 sekarang.

Sekiranya bayi anda berusia di bawah 3 bulan, hubungi pakar pediatrik mereka pada tanda-tanda pertama sakit tekak, seperti enggan makan atau kekal cerewet setelah makan. Bayi baru lahir dan bayi di bawah 3 bulan tidak mempunyai sistem imun yang telah berkembang sepenuhnya, jadi pakar pediatrik mereka mungkin ingin memantau mereka.

Sekiranya bayi anda berusia lebih dari 3 bulan, hubungi pakar pediatrik anda jika mereka mempunyai gejala lain selain daripada sakit tekak atau gatal termasuk:

  • suhu melebihi 100.4 ° F (38 ° C)
  • batuk berterusan
  • tangisan yang tidak biasa atau membimbangkan
  • tidak membasahi lampin mereka seperti biasa
  • nampaknya mengalami sakit telinga
  • mempunyai ruam di tangan, mulut, tubuh, atau punggung mereka

Pediatrik anda akan dapat menentukan sama ada anda perlu membawa bayi anda untuk dipantau, atau jika anda harus berehat di rumah dan mendapat rawatan rumah. Pakar pediatrik juga dapat memberi nasihat mengenai sama ada bayi anda harus dijauhkan dari pusat penjagaan anak dan berapa lama penyakit itu boleh menular.

Cara hilangkan sakit tekak bayi di rumah

Beberapa ubat atau rawatan di rumah boleh membantu bayi yang menghidap sakit tekak.

Humidifier

Meletakkan alat humidifier yang mengeluarkan wap sejuk di bilik bayi boleh membantu meringankan gejala sakit tekak. Jika bayi anda mempunyai hidung yang tersumbat, kelembapan boleh membantu mereka bernafas lebih mudah.

Yang Berkaitan:  Cara Melembutkan Najis Bayi Yang Keras

Letakkan humidifier jauh dari bayi anda supaya mereka tidak akan menyentuhnya, tetapi cukup dekat agar mereka dapat merasakan kesannya. Vaporizers air panas adalah berbahaya kerana mudah terbakar dan tidak boleh digunakan. Anda perlu bersihkan dan keringkan humidifier anda setiap hari untuk mengelakkan bakteria atau kulat daripada terbentuk. Ini boleh membuat bayi anda sakit.

Anda boleh menggunakan humidifier sehingga simptom bayi anda bertambah baik, tetapi maklumkan pakar pediatrik anda tentang keadaan bayi anda sama ada bayi anda semakin baik atau tidak selepas beberapa hari.

Sedutan (selama 3 bulan hingga 1 tahun)

Bayi tidak dapat menghembus hidung mereka. Sebaliknya, anda boleh menggunakan alat sedutan untuk mengeluarkan lendir hidung. Titisan garam juga boleh membantu mencairkan lendir untuk memudahkan proses mengeluarkannya dengan sedutan.

Cecair beku (untuk bayi yang lebih tua)

Jika bayi anda telah memulakan pemakanan pepejal, anda mungkin mahu memberi mereka makanan beku untuk melegakan sakit tekak mereka. Cuba berikan bayi anda Popsicle susu formula atau susu ibu beku dalam acuan Popsicle bayi. Perhatikan mereka semasa mereka cuba mencuba makanan beku ini untuk memerhatikan tanda-tanda tercekik.

Bolehkah saya memberikan bayi saya air madu?

Ia tidak selamat untuk memberi madu kepada bayi di bawah usia satu (1) tahun. Jangan berikan air madu kepada bayi anda atau apa-apa ubat lain yang mengandungi madu. Ia boleh menyebabkan botulisme bayi.

Adakah bayi memerlukan ubat?

Rawatan untuk bayi anda yang mengalami sakit tekak bergantung kepada apa yang menyebabkannya. Jika ia disebabkan oleh selsema biasa, pakar pediatrik anda mungkin tidak akan mengesyorkan ubat melainkan mereka demam.

Anda boleh memastikan bayi anda selesa dengan meletakkan humidifier wap sejuk di dalam bilik mereka. Susukan bayi anda dengan kerap. Cecair boleh membantu memastikan bayi anda terhidrat sehingga simptom mereka bertambah baik.

Yang Berkaitan:  Cara Hilang Selsema Bayi Di Rumah

Antibiotik mungkin diperlukan jika sakit tekak bayi anda disebabkan oleh jangkitan bakteria seperti strep. Pakar pediatrik anda akan dapat mendiagnosis bayi anda dan memberikan antibiotik, jika perlu.

Adakah selamat untuk memberi bayi ubat yang dibeli di kaunter?

Ubat-ubatan selesema dan batuk yang dibeli di kaunter tidak disyorkan untuk bayi. Mereka tidak akan menyembuhkan gejala selsema dan, dalam sesetengah kes, boleh membuat bayi anda sakit.

Satu-satunya pengecualian adalah jika bayi anda mengalami demam. Untuk bayi lebih dari 3 bulan, bincanglah dengan pakar pediatrik anda tentang memberi bayi anda acetaminophen atau ibuprofen untuk demam, jika diperlukan. Mereka juga boleh memberitahu anda dos yang betul yang selamat untuk bayi anda.

Berapa lamakah masa yang diambil untuk bayi pulih?

Jika sakit tekak disebabkan oleh selesema, bayi anda mungkin akan pulih dalam masa 7 hingga 10 hari. Ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk bayi anda pulih jika sakit tekak disebabkan oleh penyakit tangan, kaki, dan mulut, atau dari tonsillitis atau sakit tekak akibat strep.

Pastikan pakar pediatrik anda mendapat maklumat terkini mengenai proses pemulihan bayi anda dan beritahu mereka jika gejala bayi tidak bertambah baik selepas beberapa hari.

Bagaimana anda boleh elakkan sakit tekak?

Ia mungkin perkara yang sukar untuk mengelakkan sakit tekak sepenuhnya, terutamanya jika mereka disebabkan oleh selesema biasa.

Tetapi mengambil langkah-langkah berikut boleh membantu mengurangkan risiko anak kecil anda jatuh sakit lagi:

  • jauhkan bayi anda dari bayi, adik-beradik, atau orang dewasa yang lain yang menunjukkan tanda-tanda dan gejala-gejala sakit tekak atau selsema sebaik yang mungkin
  • jika boleh, elakkan pengangkutan awam dan perhimpunan awam dengan bayi yang baru lahir
  • bersihkan mainan bayi dan puting getah bayi anda dengan kerap
  • cuci tangan anda sebelum memberi makan atau menyentuh bayi anda
Yang Berkaitan:  10 Cara Hilangkan Sedu Bayi Dengan Cepat

Orang dewasa juga kadang-kadang boleh dijangkiti sakit tekak atau selsema dari bayi mereka. Untuk elakkan perkara ini, pastikan anda kerap mencuci tangan anda. Ajar semua orang di rumah anda untuk batuk atau bersin ke celah lengan mereka, atau menggunakan tisu yang kemudian dibuang.

Kesimpulan

Perhatikan gejala bayi dan laporkannya kepada pakar pediatrik anda. Mereka akan dapat membantu anda mengetahui sama ada anda perlu membawa bayi anda berjumpa doktor atau klinik untuk diperiksa, atau jika anda perlu membiarkannya berehat di rumah.

Dalam kebanyakan kes, bayi anda akan pulih dalam masa 7 hingga 10 hari. Anda mungkin perlu memastikan mereka berehat di rumah dan dicutikan dari kemudahan penjagaan kanak-kanak untuk beberapa waktu ini. Periksa dengan penyedia penjagaan anda dan pakar pediatrik anak anda untuk mengetahui berapa lama bayi perlu berehat di rumah. Ini mungkin termasuk menjaga rumah bayi dari aktiviti lain juga.