Cara Elakkan Bayi Tersedak Susu

5 min bacaan

Kebanyakan ibu bapa berasa gembira dan teruja dengan waktu menyusu bayi mereka. Ia adalah satu peluang untuk bermain dan berhubung dengan bayi mereka selama beberapa minit. Ia juga adalah waktu yang tenang bagi ibu bapa.

Tetapi bagi sesetengah ibu bapa, penyusuan menggunakan botol atau penyusuan badan boleh membawa kepada bunyi tersedak, yang membimbangkan jika anda ibu bapa baru.

Mujurlah, terdapat cara elakkan bayi tersedak susu yang boleh anda lakukan untuk membantu menghalang bayi anda daripada tersedak semasa menyusu.

Apa yang perlu saya lakukan jika bayi tersedak susu?

Jika bayi anda seolah-olah ingin muntah atau loya dengan kerap semasa menyusu, jangan panik. Tersedak dan loya semasa makan adalah perkara biasa pada bayi berusia kurang daripada 6 bulan.

Bayi dilahirkan dengan refleks hiper-gag yang dibesar-besarkan tetapi bersifat melindungi, yang boleh menyebabkan loya atau ingin muntah semasa menyusu. Tambahan pula, bayi muntah dengan mudah kerana neurologi mereka sendiri yang belum matang.

Bayi sedang membesar dan belajar cara-cara baru untuk menggunakan badan mereka (dan mulut) setiap hari.

Biasanya anda boleh cuba hentikan suapan dan letakkan bayi dalam keadaan tegak sambil menampung kepala dan leher mereka dengan baik. Ia akan memberi mereka beberapa saat untuk melegakan diri mereka.

Jika bayi anda mula tersedak, hentikan penyusuan dahulu dan menepuk belakang mereka dengan lembut. Biasanya, jika mereka tersedak cecair, ia akan hilang dengan cepat.

Yang Berkaitan:  6 Cara Menyusukan Bayi Dengan Puting Tenggelam

Punca Bayi Tersedak Susu

Mengapa bayi saya tersedak semasa menyusu badan?

Punca yang paling biasa yang menyebabkan bayi tersedak semasa menyusu badan adalah bahawa susu keluar lebih cepat daripada apa yang bayi anda mampu telan. Biasanya, ini berlaku apabila ibu mempunyai susu yang terlalu banyak.

Tanda-tanda biasa susu yang banyak termasuk rasa tidak selesa di payudara, batuk, tersedak, atau meneguk susu, terutamanya semasa ‘let down’, dan menggigit puting untuk menghentikan aliran susu.

Anda juga mungkin mempunyai hiperlaktasi atau ‘let down’ yang terlalu aktif, yang menyebabkan aliran susu yang kuat ke dalam mulut bayi anda. Apabila payudara anda dirangsang oleh bayi anda semasa menyusu, oksitosin menyebabkan refleks ‘let down’ yang melepaskan susu.

Jika anda mempunyai hiperlaktasi yang berlebihan atau ‘let down’ yang terpaksa, pelepasan ini berlaku terlalu cepat untuk bayi anda bertindak balas dengan sewajarnya, menyebabkan mereka meneguk atau tersedak semasa menyusu.

Mengapa bayi saya tersedak semasa minum susu formula menggunakan botol susu?

Apabila bayi anda loya atau muntah apabila minum dari botol, ia selalunya disebabkan oleh kedudukan. Membaringkan bayi anda di belakang mereka semasa penyusuan menggunakan botol akan menyebabkan aliran susu yang lebih cepat, menjadikannya lebih sukar bagi bayi anda untuk mengawal kadar penyusuan mereka.

Condongkan bahagian bawah botol yang lebih tinggi daripada puting meningkatkan kadar aliran susu, seperti puting yang mempunyai lubang yang terlalu besar untuk bayi yang berusia kurang 6 bulan. Condongkan botol terlalu tinggi boleh menyebabkan peningkatan penyusuan yang tidak diingini dan menyumbang kepada masalah seperti refluks.

Sebaliknya, apabila menyusukan bayi, cuba gunakan teknik yang dipanggil penyusuan botol terkawal. Dengan menjaga botol selari dengan tanah, bayi tetap mengawal aliran susu, seperti mereka berada di payudara.

Yang Berkaitan:  Senarai Makanan Untuk Banyakkan Susu Badan (LAKTOGENIK)

Teknik ini membolehkan bayi anda menarik susu keluar dari botol secara aktif dan menggunakan kemahiran menghisap mereka. Ia juga membolehkan mereka berehat dengan mudah apabila diperlukan. Jika tidak, graviti yang mengawal kadar pengeluaran susu.

Bagi bayi yang disusukan oleh pelbagai pengasuh, mereka yang memberi makanan harus dididik mengenai penyusuan menggunakan botol yang terkawal.

Oleh itu, anda tidak boleh meletakkan botol semasa menyusukan bayi anda dan ke tempat lain. Oleh kerana mereka tidak dapat mengawal aliran susu, ia akan terus keluar walaupun bayi anda tidak bersedia untuk menelan.

Cara Elakkan Bayi Tersedak Susu

Salah satu perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk membantu menghalang bayi anda daripada tersedak semasa menyusu adalah untuk menukar kedudukan semasa menyusu.

Bagi ibu yang memberi susu badan yang kelihatan mempunyai hiperlaktasi berlebihan, kami biasanya mengesyorkan mereka menyusu dalam kedudukan yang bersandar di belakang, yang membalikkan kesan graviti dan membolehkan bayi mempunyai lebih banyak kawalan.

Disyorkan agar anda menarik bayi anda dari payudara sekali-sekala untuk membantu mereka bernafas mereka dan menenangkan mereka. Anda juga boleh menahan bayi anda dari payudara selama 20 hingga 30 saat apabila susu anda mula-mula turun.

Di samping itu, kedudukan bersandar di belakang, berbaring di sebelah anda supaya bayi anda boleh membenarkan susu untuk keluar dari mulutnya apabila ia mengalir terlalu cepat.

Selain itu, mengeluarkan susu selama 1 hingga 2 minit sebelum membawa bayi anda ke payudara anda boleh membantu. Berbuat demikian membolehkan pengeluaran atau ‘let down’ berlaku sebelum bayi menyusu.

Namun, berhati-hati dengan teknik ini, kerana mengepam terlalu lama akan memberitahu badan anda untuk membuat lebih banyak susu dan memburukkan lagi masalah.

Yang Berkaitan:  5 Cara Banyakkan Susu Badan Berkesan Yang Berasaskan Bukti

Bilakah saya patut meminta bantuan?

Mekanisme untuk menelan adalah rumit dan memerlukan beberapa kumpulan otot yang bekerja bersama-sama dan dalam urutan masa yang betul. Mujurlah, muntah biasanya akan berkurangan apabila kanak-kanak menjadi lebih tua dan dapat menelan dengan baik.

Walau bagaimanapun, jika anda ibu bapa atau penjaga baru, adalah bijak untuk mengambil kelas resusitasi kardiopulmonari bayi (CPR).

Walaupun jarang berlaku, episod tersedak susu yang menyebabkan bayi anda bertukar menjadi biru atau kehilangan kesedaran akan menjadi kecemasan.

Jika anda menghadapi masalah berkaitan dengan penyusuan dengan botol, hubungi pakar pediatrik anak anda. Mereka boleh membantu anda dengan pemilihan botol dan puting susu, serta kedudukan pemakanan yang dapat mencegah tersedak susu atau formula.

Jika bayi anda masih terus tersedak walaupun selepas memperlahankan kadar penyusuan, anda harus menghubungi pakar pediatrik anda untuk mengenalpasti sebarang sebab anatomi tentang mengapa menelan mungkin mencabar untuk bayi anda.

Kesimpulan

Apabila anda mendengar bayi anda menjadi loya atau tersedak semasa menyusu, jangan panik. Alihkan bayi dari puting dan dukung mereka untuk membantu mereka melapangkan saluran udara mereka.

Biasanya ia akan mengambil sedikit masa untuk bayi anda belajar menghisap dengan mudah. Sementara itu, cuba kekalkan bayi anda dalam keadaan tegak semasa menyusu dan aliran susu akan menjadi lebih perlahan. Tidak lama lagi, masa menyusu akan menjadi sesi bermanja dengan bayi anda!