Panduan Cara Dukung Bayi: Langkah Demi Langkah (Dengan Gambar)

6 min bacaan

Sama ada anda adalah ibu bapa kali pertama yang memegang bayi anda, atau saudara yang bangga mengintai penambahan terbaru kepada keluarga besar anda, adalah penting untuk belajar bagaimana cara dukung bayi dengan betul.

Terdapat pelbagai cara dukung bayi yang betul untuk menampung bayi anda, dari memeluk kepada memegang muka ke muka, bergantung kepada bagaimana anda ingin berinteraksi dengan bayi anda.

Hanya ingat bahawa ia adalah penting untuk menjadi tenang dan yakin sebelum anda mengambil bayi anda, supaya mereka berasa selamat dan selesa sebelum anda mewujudkan hubungan tersebut.

Melakukan pegangan memeluk

Cara dukung bayi - pegangan memeluk

Langkah 1

Bertenang dan yakin sebelum mengangkat bayi. Bayi sering dapat merasakan jika anda tidak selesa atau marah. Tenangkan diri. Keyakinan adalah kuncinya; memegang bayi untuk pertama kalinya boleh menjadi sangat menakutkan bagi sesetengah orang. Anda hanya perlu ingat bahawa anda boleh melakukan ini, dan kegembiraan memegang bayi itu akan melebihi semua kebimbangan! Walaupun ia sentiasa penting untuk berhati-hati yang mungkin juga ingat: Bayi tidak rapuh seperti yang kita fikirkan.

Langkah 2

Tampung kepala bayi dengan satu tangan dan tangan yang sebelah lagi menyokong bahagian bawahnya pula. Kepala bayi yang baru lahir adalah bahagian yang paling berat dalam badan mereka, dan kepala dan leher bayi memerlukan sokongan yang berhati-hati. Biasanya anda akan memegang kepala perlahan-lahan dengan satu tangan. Gunakan lengan kanan anda untuk mengangkat bahagian bawah bayi. Lakukan ini semasa menyokong kepala dengan tangan anda yang lain.

Langkah 3

Rapatkan bayi ke badan anda dan wujudkan hubungan dada ke dada. Bawa bayi yang dekat dengan dada anda, supaya mereka boleh merehatkan kepala mereka pada dada anda. Naluri bayi yang biasa akan membuatnya berasa selesa dengan mendengar degupan jantung anda. Tangan kanan dan lengan anda harus menyokong sebahagian besar berat badan bayi, manakala tangan kiri anda menyokong dan melindungi kepala dan leher.

 • Pastikan kepala bayi anda menghadap ke satu sisi supaya mereka sentiasa boleh bernafas.

Langkah 4

Nikmati hubungan atau ikatan dengan bayi anda. Memegang bayi boleh menjadi sangat menenangkan untuk anda dan bayi. Ini adalah masa yang tepat untuk menyanyi kepada bayi, membaca kepada bayi, dan menghiburkan bayi sehingga tiba masanya untuk menyusu seterusnya, menukar lampin, atau tidur. Anda perlu bertukar tangan dari semasa ke semasa. Apabila anda melakukan ini, ingatlah untuk sentiasa meletakkan satu tangan di bawah kepala bayi semasa anda bertukar tangan.

 • Dengar bayi kamu. Setiap bayi mempunyai pilihan mereka sendiri untuk bagaimana mereka mahu dipegang. Jika bayi anda menangis atau meragam, cuba tukar ke kedudukan pegangan yang berbeza.

Melakukan pegangan membuai

Cara dukung bayi - pegangan membuai

Ini mungkin cara yang paling biasa untuk memegang bayi anda dan cara dukung bayi yang baik untuk melihat ke dalam mata bayi baru; ia juga merupakan cara dukung bayi yang paling semula jadi dan paling mudah untuk menampung bayi anda. Ia adalah yang paling mudah untuk memegang bayi anda dengan cara dukung bayi ini apabila bayi dibedung. Berikut ialah perkara yang anda perlu lakukan:

 • Untuk menggendong bayi anda, mula-mula letakkan bayi anda ke bawah dan mengambilnya dengan menyelinapkan satu tangan di bawah leher dan kepala, dan yang lain di bawah punggung dan pinggul.
 • Kembangkan jari anda seberapa banyak yang anda boleh untuk mengangkatnya ke dada anda supaya anda boleh menyokong bayi sebanyak mungkin.
 • Perlahan-lahan gerakkan tangan yang menyokong kepala dan leher mereka di sepanjang belakang mereka, supaya kepala dan leher mereka bergerak di sepanjang lengan anda, menuju ke dalam hujung lengan dan siku anda.
 • Kekalkan tangan anda yang lain di mana ia berada, memegang pinggul dan punggung bayi anda.
 • Bawa bayi dekat dengan badan anda dan perlahan-lahan buaikan mereka ke hadapan dan ke belakang dan sebagainya, jika anda suka.

Melakukan pegangan bersemuka

cara dukung bayi - pegangan bersemuka

Ini adalah cara dukung bayi yang baik untuk berinteraksi dengan bayi anda. Berikut ialah perkara yang anda perlu lakukan untuk mendapatkannya dengan betul:

 • Letakkan satu tangan di belakang kepala dan leher bayi anda.
 • Letakkan tangan yang lagi satu di bawah punggung mereka.
 • Pegang bayi di depan anda, betul-betul di bawah dada anda.
 • Bergembira dan tersenyum serta membuat wajah pelik pada bayi comel anda.

Lakukan pegangan perut

cara dukung bayi - pegangan perut

Pegangan ini sesuai untuk menenangkan bayi anda apabila mereka menjadi cerewet. Berikut adalah apa yang anda perlu lakukan untuk menguasai pegangan ini:

 • Angkat kepala bayi anda dan dada di atas lengan anda.
 • Pastikan bahawa kepala bayi berada keluar, berehat berhampiran hujung lengan anda.
 • Tepuk atau gosok belakang bayi anda dengan tangan anda yang lain perlahan-lahan.
 • Periksa kepala dan leher bayi anda untuk memastikan bahawa mereka disokong pada setiap masa.

Lakukan pegangan bola sepak

Cara dukung bayi - pegangan bola sepak

Pegangan ini bagus untuk menyusukan bayi dan juga boleh digunakan sama ada anda berdiri atau duduk. Berikut ialah cara dukung bayi football anda melakukannya:

 • Letakkan tangan di bawah kepala dan leher bayi anda dan rehatkan belakang bayi di bahagian dalam lengan yang sama dengan tangan yang anda gunakan untuk memegang kepalanya. Anda boleh menggunakan tangan yang sebelah lagi sebaliknya sebagai ruang letak di bawah kepala bayi semasa anda duduk dalam keadaan selesa, selagi anda memastikan bahawa kepala dan leher disokong sepanjang masa.
 • Meletakkan bayi berbaring meringkuk di sekeliling sisi badan anda, dengan kakinya diperluaskan di belakang anda.
 • Bawa bayi dekat dengan dada atau pinggang anda.
 • Gunakan tangan anda yang sebelah lagi untuk menyusukan bayi atau memberi sokongan tambahan pada kepalanya.

Lakukan pegangan “kerusi” atau “hello dunia”

cara dukung bayi - pegangan hello dunia

Ini adalah cara dukung bayi dan pegangan yang hebat jika anda mempunyai bayi yang bersifat ingin tahu dan mahu membiarkannya melihat apa yang sedang berlaku di sekelilingnya. Berikut adalah semua yang anda perlu lakukan:

 • Biarkan bayi anda berehat di dada anda supaya kepalanya disokong.
 • Letakkan satu lengan di bawah punggungnya.
 • Letakkan lengan lain di dadanya.
 • Pastikan kepala bayi kekal disokong oleh dada anda.
 • Jika anda duduk, maka anda boleh meletakkan bayi di pangkuan anda dan tidak perlu meletakkan tangan di punggungnya.

Pegang bayi anda di pinggul / sisi anda apabila ia boleh menyokong kepalanya sendiri

cara dukung bayi - Pegang bayi anda di pinggul

Sebaik sahaja usia bayi anda meningkat, sekitar 4-6 bulan, mereka sepatutnya mulai dapat menyokong kepala mereka sendiri! Sebaik sahaja bayi anda telah mencapai ini, berikut adalah cara dukung bayi di pinggul anda: (cara dukung bayi yang paling biasa untuk bayi dan kanak-kanak yang sangat muda sama):

 • Rehatkan sisi bayi (memeluk dengan selesa) atau bahagian tengah badan bayi (kaki mengangkang dan memeluk anda), terhadap sisi/pinggul anda. Pastikan untuk rehatkan bahagian kiri bayi atau pertengahan terhadap sebelah kanan/pinggul anda; atau sebaliknya, bergantung pada bahagian mana anda ingin memegang bayi. Pastikan bahawa tidak kira sisi mana yang anda gunakan untuk memegang bayi, pastikan bahawa kepala bayi menghadap ke luar. (Rujuk gambar di atas. Ibu memegang bayi di sebelah kanan/pinggulnya, Dari sebelah kiri bayi (kaki memeluk anda) dengan kepala bayi menghadap ke hadapan).
 • Gunakan lengan di pinggul /sisi anda yang sedang “menampung” bayi anda untuk menyokong kaki dan belakang bayi. Tambah sokongan dengan tegap, namun selesa, untuk anda dan bayi.
 • Anda boleh gunakan tangan anda yang bebas tadi sebagai sokongan tambahan di bawah kaki bayi, belakang, bawah atau di mana sahaja bayi mungkin memerlukan sokongan tambahan. Anda juga boleh menggunakan tangan ini untuk menyusukan bayi anda atau melakukan tugas lain yang diperlukan (selagi bayi tidak memerlukan sokongan tambahan dan anda berasa sangat selesa dengan cara dukung bayi ini.)
 • Pegangan ini sangat biasa, penting dan mudah; terutamanya apabila anda perlu melakukan pelbagai kerja dalam satu masa. Luangkan masa untuk menguasai cara dukung bayi ini, menggunakannya dengan selamat dan saya berjanji, anda akan sangat gembira bahawa anda lakukannya.