Kenali Punca Dan Cara Bulatkan Kepala Bayi Anda

5 min bacaan

Tahukan anda bahawa ia adalah perkara biasa bagi kepala bayi yang baru lahir untuk mempunyai bentuk yang ganjil? Dalam artikel ini, kita akan menerokai punca kepalanya tidak bulat dan cara bulatkan kepala bayi.

Punca kepala bayi tidak bulat

Memudahkan kelahiran

Tulang tengkorak bayi lembut dan mudah dibentuk untuk membantu mereka memuatkan diri mereka melalui saluran kelahiran semasa kelahiran. Proses ini dipanggil acuan.

Tekanan lembut yang berlaku pada tengkorak bayi yang baru lahir mungkin telah menyebabkan kepalanya kelihatan berbentuk kon, panjang atau berbentuk ganjil. Bentuk ganjil ini akan hilang kemudian bersama bahagian lembut tutup, dan tulang-tulang di kepalanya bertemu antara satu sama lain.

Bayi anda mempunyai dua bahagian lembut di kepalanya. Fontanelle di belakang kepala bayi anda akan tutup pada minggu keenam (ke-6). Bahagian lembut yang lain adalah lebih jelas dan boleh tangan anda boleh merasainya dengan mudah kerana kawasan kulit yang sedikit berkurangan di bahagian atas kepala. Ini biasanya tidak ditutup sehingga usia bayi mencecah 18 bulan.

Kurangkan risiko SIDS

Ia juga biasa bagi bayi baru lahir untuk mempunyai kawasan yang rata di belakang kepala. Ini kerana bayi diletakkan di belakang mereka untuk tidur, yang mengurangkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Sebab-sebab lain bahawa bayi anda mungkin mempunyai kawasan rata di belakang atau sisi kepalanya termasuk:

Pra-matang

Jika bayi anda dilahirkan pramatang, tulangnya tidak akan terbentuk sepenuhnya dan akan menjadi sangat lembut, bermakna bentuk kepalanya lebih cenderung menjadi ganjil kerana dia melalui saluran kelahiran. Bayi pramatang juga mengambil masa yang lebih lama untuk mengawal kepala mereka berbanding bayi yang dilahirkan cukup bulan, jadi mereka tidak dapat melegakan tekanan di tempat tertentu sehingga mereka lebih tua.

Yang Berkaitan:  Cara Merawat Bayi Demam Dengan Selamat

Kehamilan berganda

Kepala bayi anda mungkin menjadi satu bentuk yang ganjil jika dia berkongsi rahim anda dengan satu atau lebih adik-beradik.

Cecair amniostik rendah (oligohydramnios)

Jika anda mempunyai cecair amniiotik yang rendah, bayi anda tidak mempunyai banyak ruang untuk bergerak dan tidak mempunyai ‘kusyen’ atau ruang yang selesa seperti bayi dengan tahap cecair yang lebih tinggi.

Istilah perubatan untuk kawasan rata di sebelah kepala bayi anda adalah plagiocephaly. Jika belakang kepalanya rata, ini disebut brachycephaly. Walaupun kepalanya mungkin ketara berbentuk ganjil, biasanya tiada apa yang perlu dibimbangkan.

Anda boleh membantu kepala bayi anda kembali kepada bentuk yang lebih bulat dengan mengubah kedudukannya semasa dia tidur, menyusu dan bermain. Mengubah kedudukan bayi anda dipanggil kedudukan balas atau penempatan semula.

Ia menggalakkan bahagian-bahagian yang rata di kepala bayi anda untuk membentuk semula secara semula jadi. Untuk keselamatan bayi anda, sentiasa letakkan dia di belakangnya untuk tidur.

Cara bulatkan kepala bayi

Terdapat perkara-perkara lain yang anda boleh cuba untuk menggalakkan dia untuk tidak berbaring di bahagian kepalanya yang rata:

  • Apabila anda meletakkan bayi anda di belakangnya, pastikan bahagian bulat kepalanya bersentuhan dengan tilam.
  • Jika bayi anda tidur dalam buaian, atau bakul Moses, pusingkannya secara kerap supaya bayi anda tidak selalu melihat ke arah yang sama. Jika dia dalam katil bayi atau palna tukarkan arah di mana anda meletakkan dia untuk tidur. Jangan lupa untuk meletakkan kakinya di kaki katilnya untuk mengurangkan risiko SIDS.
  • Jika kepala bayi anda rata di satu sisi, anda boleh mengubah kedudukan apa sahaja yang dia suka lihat, dari satu sisi ke yang lain. Atau anda boleh cuba meletakkan gambar hitam putih di satu sisi kot atau palna untuk menarik perhatiannya.
  • Galakkan bayi anda untuk berbaring di sisinya jika boleh. Adalah paling selamat untuk melakukan ini apabila dia tidur pada siang hari di bawah pengawasan anda, atau jika dia terjaga luas atau dalam pram beliau. Sentiasa mengawasi bayi anda apabila dia terbaring di sisinya untuk memastikan tiada apa-apa yang berlaku untuk menghalang hidungnya dan menghalangnya daripada bernafas dengan betul.
  • Apabila otot leher bayi anda bertambah kuat, letakkan dia di atas perutnya, hanya selama satu atau dua minit pada mulanya. Apabila usia bayi anda menjangkau tiga (3) bulan, anda sepatutnya dapat bermain dengan bayi anda semasa dia di perutnya. Perlahan-lahan tingkatkan masa bayi anda di perutnya kepada sekurang-kurangnya 30 minit, tiga (3) kali sehari.
  • Anda boleh cuba menggunakan kain seperti buaian atau ‘sling’ untuk bayi anda mendapatkan tidur yang singkat pada waktu siang. Perubahan kedudukan akan melegakan pusat tekanan di kepalanya. Untuk keselamatan, pastikan anda boleh mencium kepala bayi anda semasa dia dalam ‘sling’. Anda juga harus dapat melihat wajahnya dengan mengerling ke bawah. Pastikan ‘sling’ ketat supaya belakang anda disokong, dan periksa bahawa dagunya tidak berada di dadanya.
  • Ubah tempat anda meletakkan bayi anda untuk bermain. Bouncer bayi akan dapat menampung kepalanya dengan cara yang berbeza dari ketika dia hanya bermain di lantai. Mengubah posisi akan memberinya perkara baru untuk dilihat juga.
  • Jika bayi anda menyusu menggunakan botol susu, anda mungkin mempunyai sisi kegemaran semasa menyusukannya, bergantung kepada sama ada anda cenderung kepada penggunaan tangan kanan atau tangan kiri anda. Tetapi menukar sisi secara teratur boleh menggalakkan beliau untuk menggerakkan kepalanya pada kedua-dua arah.
Yang Berkaitan:  Cara Hilang Selsema Bayi Di Rumah

Walaupun kepercayaan popular mencadangkan untuk mengurut kepala bayi, tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa memberikan tekanan pada kepala bayi anda semasa urutan akan membuat ia menjadi bulat. Terlalu banyak tekanan dapat membuatnya tidak selesa, atau bahkan menyakitinya.

Sesetengah ibu menggunakan bantal berbentuk ‘horseshoe’ dengan harapan ia akan membantu membuat kepala bayi mereka bulat. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa bantal tidak disyorkan untuk bayi di bawah umur satu tahun.

Sebarang jenis bantal, objek lembut dan peralatan katil yang berasingan boleh menghalang saluran udara bayi dan menimbulkan risiko sesak nafas. Ini juga telah dikaitkan dengan SIDS (Sindrom Kematian Bayi Tiba-tiba) juga dikenali sebagai kematian katil bayi.

Terdapat intervensi perubatan yang boleh mengubah bentuk kepala bayi anda, seperti fisioterapi atau terapi topi keledar. Tapi langkah-langkah ini adalah sebagai pilihan terakhir.

Yakinlah bahawa kebanyakan bayi tidak akan memerlukan apa-apa rawatan sama sekali. Kepala bayi anda harus bulat secara semula jadi apabila dia berusia enam (6) bulan. Sebaik sahaja bayi anda boleh duduk, kepalanya tidak lagi menampung tekanan akibat berbaring dan anda akan mula melihat perbezaannya.