Cara Bersihkan Telinga Bayi

4 min bacaan

Adalah penting untuk memastikan telinga bayi anda bersih. Anda boleh membersihkan kawasan luar telinga dan kulit di sekelilingnya semasa anda memandikan bayi anda. Malah, cara bersihkan telinga bayi mudah sahaja! Apa yang anda perlukan adalah tuala kecil atau bebola kapas dan sedikit air suam.

Namun, ia tidak selamat untuk menggunakan putik kapas atau memasukkan sebarang benda ke dalam telinga bayi anda. Jika anda melihat kotoran di dalam telinga, anda tidak perlu mengeluarkannya.

Kotoran dalam telinga bayi anda adalah penting untuk kesihatan bayi anda kerana ia berfungsi melindungi, sebagai pelincir, dan mempunyai bahan antibakteria. Mengeluarkannya boleh menyebabkan keadaan yang mungkin berbahaya kepada bayi anda.

Bacalah untuk mengetahui cara bersihkan telinga bayi anda, serta petua keselamatan.

Cara bersihkan telinga bayi

Untuk membersihkan telinga bayi anda setiap hari atau mengikut rutin biasa yang ditetapkan, anda memerlukan bebola kapas yang direndam dengan air suam. Anda juga boleh menggunakan kain atau tuala yang lembut dengan air suam (tidak panas).

Membersihkan telinga bayi:

 1. Gunakan kain, tuala atau bebola kapas dengan air suam.
 2. Bilas kain dengan baik, jika perlu.
 3. Lap di belakang telinga bayi dan di sekitar luar setiap telinga dengan lembut.

Jangan sekali-kali meletakkan kain atau bebola kapas di dalam telinga bayi anda. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada saluran telinga.

Ubat titis telinga

Jika bayi anda telah diberikan ubat titis telinga atau anda ingin menggunakannya untuk membuang kotoran dalam telinga bayi anda, ikuti langkah ini.

 1. Baringkan bayi anda di sisi mereka dengan telinga yang terjejas menghadap ke atas.
 2. Perlahan-lahan tarik lobus bawah ke bawah dan kembali untuk membuka lubang telinga.
 3. Letakkan 5 titisan di telinga (atau jumlah yang disyorkan oleh pakar pediatrik anda).
 4. Biarkan titisan di telinga bayi anda dengan membiarkan bayi berada dalam kedudukan berbaring sehingga 10 minit, kemudian pusingkannya ke atas supaya telinga yang diberi titisan ubat tadi menghadap ke bawah.
 5. Biarkan titisan telinga bayi anda mengalir atau keluar ke atas tisu.
Yang Berkaitan:  Panduan Cara Mandikan Bayi Baru Lahir

Sentiasa gunakan titisan mengikut cadangan pakar pediatrik anda. Ikut arahan mereka untuk mengetahui berapa banyak titisan yang perlu diberikan dan jumlah kekerapan penggunaannya.

Tips keselamatan

Bebola kapas tidak selamat digunakan pada bayi atau kanak-kanak kecil. Malah, dari 1990 – 2010, pembersihan telinga adalah punca yang paling biasa bagi seorang kanak-kanak di Amerika Syarikat untuk dihantar ke bilik kecemasan disebabkan oleh kecederaan telinga.

Lebih daripada 260,000 kanak-kanak terjejas. Selalunya, kecederaan ini melibatkan objek yang tersangkut di telinga, gegendang telinga bengkak , dan kecederaan tisu lembut.

Perkara yang perlu diingat adalah jika anda perasan pembentukan kotoran telinga atau dikeluarkan ke luar telinga, gunakan kain yang direndam dalam air suam, dan basah untuk membersihkannya perlahan-lahan.

Jangan keluarkan sebarang bendasing yang berada di dalam telinga (bahagian yang anda tidak dapat lihat) sahaja. Kecederaan pada gegendang telinga, tulang pendengaran, atau telinga dalam boleh menyebabkan komplikasi kesihatan jangka panjang untuk anak anda.

Apa yang menyebabkan pembentukan kotoran telinga bayi?

Pembentukan kotoran telinga pada bayi jarang berlaku. Biasanya, saluran telinga menghasilkan jumlah kotoran telinga yang diperlukan.

Tetapi dalam sesetengah kes, pembentukan kotoran telinga yang berlebihan boleh mengganggu pendengaran, menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan. Bayi anda mungkin menarik telinga mereka untuk menunjukkan ketidakselesaan.

Beberapa punca pembentukan kotoran telinga termasuk:

 • Penggunaan bebola kapas. Ia akan menolak kotoran semula ke dalam telinga.
 • Memasukkan jari yang ke dalam telinga. Jika kotoran tersebut ditolak semula ke dalam oleh jari bayi anda, ia akan bertambah banyak.
 • Memakai palam telinga. Palam telinga boleh menolak kotoran kembali ke dalam telinga, menyebabkan pembentukannya.

Jangan cuba untuk mengeluarkan pembentukan kotoran telinga di rumah. Jika anda bimbang tentang pembentukan kotoran telinga bayi anda, segera berjumpa dengan pakar pediatrik. Mereka boleh menentukan sama ada kotoran telinga bayi anda perlu dikeluarkan atau tidak.

Yang Berkaitan:  Panduan Cara Potong Kuku Bayi

Adakah kotoran telinga berbahaya?

 1. melindungi telinga dan saluran/lubang telinga, menjaganya kering, dan mencegah kuman daripada menyebabkan jangkitan.
 2. memerangkap kotoran, habuk, dan zarah-zarah lain supaya mereka tidak memasuki ke dalam telinga dan menyebabkan kerengsaan atau kecederaan.

Bila anda perlu mendapatkan bantuan?

Beritahu pakar pediatrik bayi anda tahu jika bayi anda menarik telinga mereka. Beritahu mereka juga jika anda mengesyaki lubang telinga bayi anda yang disekat dan menyukarkan bayi anda untuk mendengar anda, atau jika anda melihat apa-apa kotoran yang berwarna kuning-hijau keluar dari telinga anak-anak anda.

Doktor anda mungkin akan mengeluarkan kotoran tersebut jika ia menyebabkan ketidakselesaan, kesakitan, atau mengganggu pendengaran bayi anda.

Pakar pediatrik biasanya boleh mengeluarkan kotoran telinga semasa temujanji pejabat biasa tanpa memerlukan apa-apa rawatan lanjut. Dalam kes-kes terpencil, kotoran telinga mungkin perlu dikeluarkan dengan penggunaan ubat bius umum di bilik bedah.

Jika pakar pediatrik anda melihat tanda-tanda jangkitan telinga, mereka boleh memberikan ubat titis telinga antibiotik untuk bayi anda.

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda melihat pendarahan dari telinga selepas objek dimasukkan ke dalam telinga bayi anda. Anda juga perlu mendapatkan bantuan perubatan jika anak anda kelihatan sangat sakit, atau posisi berjalan mereka tidak stabil.

Kesimpulan

Adalah penting untuk memastikan telinga bayi anda bersih. Dalam kebanyakan kes, anda boleh membersihkan telinga dan kawasan luar di sekitar telinga semasa waktu mandi mengikut jadual anda sendiri, mungkin seminggu sekali. Anda hanya perlukan kain atau tuala dan air suam.

Walaupun terdapat beberapa produk di pasaran yang dibuat khusus untuk membersihkan bahagian dalam telinga bayi anda, kebanyakannya tidak selamat. Bebola kapas juga tidak selamat untuk bayi anda.

Yang Berkaitan:  10 Cara Memutihkan Kulit Bayi Yang Hitam

Jika anda sedar terdapat sejumlah besar pembentukan kotoran telinga atau bimbang tentang telinga bayi anda, beritahu pakar pediatrik anda. Mereka boleh menentukan sama ada ia perlu dikeluarkan dan mengesyorkan mengenai cara bersihkan telinga bayi yang terbaik.