Cara Bersihkan Lidah Bayi (Buang Salutan Putih)

5 min bacaan

Membersihkan lidah bayi anda adalah salah satu bahagian yang penting dalam mengekalkan kebersihan mulut mereka dari usia muda. Cara bersihkan lidah bayi mudah sahaja! Anda tidak memerlukan apa-apa peralatan khas untuk membersihkan lidah bayi anda.

Apa yang anda perlukan adalah:

 1. kain bersih atau putik kapas yang disteril, dan sedikit air suam.
 2. Pangku bayi anda dan pujuk mereka untuk membuka mulut mereka.

Gosok lidah mereka untuk mengeluarkan salutan putih dan memeriksa mulut mereka untuk sebarang tanda-tanda oral thrush.

Jadual dan Bahan

1. Bersihkan lidah bayi anda dua (2) kali sehari. Tetapkan masa pada waktu pagi dan petang untuk bersihkan lidah bayi anda, sama seperti anda akan memberus gigi sebagai orang dewasa. Elakkan membersihkan lidah bayi anda sejurus selepas memberi makan kerana ini boleh menyebabkan mereka meludah.

 • Sesetengah doktor mengesyorkan supaya membersihkan mulut bayi anda selepas setiap makan.
 • Mula bersihkan lidah bayi anda apabila mereka hanya berusia beberapa hari. Ini membantu membentuk rutin yang baik dan akan menyediakan bayi anda untuk memberus gigi sebelum gigi pertama mereka tumbuh.

2. Pilih untuk membersihkan lidah bayi anda dengan sama ada kain atau putik kapas. Anda tidak memerlukan apa-apa peralatan khas untuk membersihkan lidah bayi anda. Ramai ibu bapa memilih untuk membersihkan lidah bayi mereka dengan kain yang bersih, seperti kain kasa atau kapas. Yang lain memilih untuk menggunakan putik kapas yang telah disteril. Walau bagaimanapun, anda mungkin mendapati lebih mudah untuk membalut jari anda dengan kain lembap untuk memudahkan pergerakan anda.

 • Cuba gunakan kedua-dua kain dan putik kapas untuk melihat kaedah manakah yang anda dapati lebih mudah.
 • Pastikan anda menggunakan sekeping kain kasa baru atau putik kapas baru yang telah disteril setiap kali anda bersihkan lidah bayi anda. Jika anda menggunakan kain kapas, pastikan ia dibasuh selepas setiap kegunaan.
Yang Berkaitan:  Cara Naikkan Berat Badan Bayi Menyusu Badan, Susu Formula dan Makanan Pejal

3. Basuh tangan anda sebelum anda membersihkan lidah bayi anda. Basuh tangan anda dengan air suam dan sabun. Kemudian keringkannya dengan tuala yang bersih. Penting untuk memastikan tangan anda bersih untuk mengelakkan kuman daripada merebak.

4. Basahkan kain atau putik kapas dengan air suam. Jika anda menggunakan kain, seperti sehelai kain, balutkannya di sekitar jari telunjuk anda. Celup sama ada putik kapas atau jari anda dengan kain yang dibungkus di atasnya ke dalam air suam. Anda hanya perlu melembabkan kain atau putik kapas, kerana ia tidak perlu terlalu basah.

 • Uji suhu air pada pergelangan tangan anda terlebih dahulu untuk memastikan ia tidak terlalu panas untuk bayi anda. Jika anda tidak pasti, gunakan termometer untuk memeriksa suhu adalah lebih kurang 100 °F (38 °C).

Prosedur dan Cara bersihkan Lidah Bayi

1. Pangku bayi anda dengan 1 lengan. Angkat bayi anda dan letakkan mereka pada badan anda, menggunakan 1 lengan untuk menyokong kepala dan leher mereka. Pastikan tangan anda yang lain bebas, kerana anda memerlukannya untuk membersihkan lidah bayi anda.

 • Cuba untuk menjaga kepala dan badan bayi anda bersandar pada badan anda, kerana ini akan membantu mereka berasa selamat dan terjamin semasa anda membersihkan lidah mereka.
 • Sebagai alternatif, duduk di sofa dan pegang bayi anda di pangkuan anda.
 • Pastikan anda memegang bayi anda dengan cara yang anda boleh lihat ke dalam mulut mereka dengan mudah.

2. Buka bibir bawah bayi anda untuk memujuk mereka membuka mulut mereka. Perlahan-lahan tarik bibir bayi anda ke bawah dan letakkan hujung jari anda di dalam mulut mereka sebaik sahaja ia dibuka. Ia akan membantu bayi anda apabila mereka sudah membuka mulut sambil mereka memandang anda, dan anda tersenyum untuk menenangkan mereka.

 • Anda boleh galakkan bayi anda untuk tersenyum dengan bercakap atau menyanyi kepada mereka. Letakkan mainan di atas kepala mereka juga boleh mengalihkan perhatian mereka dan menyebabkan mereka tersenyum atau membuka mulut mereka untuk seketika.
Yang Berkaitan:  Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi Ibu Mesti Ketahui

3. Gosok lidah bayi anda dalam gerakan bulatan untuk membersihkannya. Letakkan kain atau putik kapas ke dalam mulut bayi anda yang terbuka. Gosok permukaan lidah bayi anda untuk mengeluarkan salutan putih yang disebabkan oleh susu. Cuba bersihkan seluruh lidah mereka sekaligus, kerana sesetengah bayi akan menjadi cerewet apabila lidah mereka sedang dibersihkan.

 • Berhati-hati untuk tidak meletakkan seluruh jari anda dalam mulut bayi anda. Ini boleh menyebabkan mereka menjeluak atau meludah.

4. Periksa mulut bayi anda untuk mencari salutan putih yang tidak boleh dikeluarkan. Jika anda kerap membersihkan lidah bayi anda tetapi terdapat tompokan putih yang tersekat, ini mungkin bermakna bayi anda mempunyai oral thrush. Bawa bayi anda berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan rawatan jika tompokan putih tidak hilang dalam beberapa hari atau jika bayi anda mempunyai simptom yang anda bimbangkan.

 • Oral thrush adalah jangkitan kulat biasa pada bayi. Ia biasanya tidak perlu dibimbangkan, tetapi anda perlu membawa bayi anda ke doktor atau ahli farmasi untuk memeriksa bahawa semuanya baik-baik saja. Gejala-gejala oral thrush termasuk merengek atau meragam semasa menyusu, tompokan berwarna putih atau krim di dalam mulut mereka, dan kadang-kadang berat badan yang rendah.
 • Oral thrush biasanya akan sembuh sendiri dalam masa beberapa hari, tetapi ia juga boleh dirawat menggunakan gel dan titisan antikulat. Jika anda menyusukan bayi anda, anda perlu dirawat pada masa yang sama untuk mengelakkan jangkitan disebarkan antara anda dan bayi anda.

5. Masukkan aktiviti memberus gigi ke dalam rutin bayi anda apabila usia mereka meningkat. Sebaik sahaja gigi pertama bayi anda tumbuh, anda boleh terus membersihkan lidah dan gusi mereka setiap hari. Mula memberus gigi mereka dengan berus lembut dan air biasa, juga. Minta nasihat pakar pediatrik anda, tetapi secara umum, anda boleh mengikuti garis panduan ini:

 • Berumur 0-6 bulan: bersihkan mulut bayi anda dengan kain dan air suam dua kali sehari, atau selepas menyusu.
 • 6-12 bulan: mula memberus gigi bayi anda dua (2) kali sehari dengan berus lembut dan air kosong. Bincang dengan pakar pediatrik atau doktor gigi anda tentang memberi bayi anda air berfluorida atau suplemen fluorida.
 • 12-18 bulan: teruskan memberus gigi bayi anda dua (2) kali sehari. Pada suatu ketika pada usia ini, mereka harus berjumpa dengan doktor gigi untuk pemeriksaan. Periksa gigi bayi anda secara berkala untuk sebarang tanda-tanda kerosakan.
 • 18 bulan dan ke atas: mula memberus gigi bayi anda dengan sedikit ubat gigi berfluorida. Pada masa mereka berusia 2 tahun, mereka harus mula belajar untuk meludah ubat gigi.
Yang Berkaitan:  Kenali Kulat Susu: Punca, Tanda, Rawatan Dan Pencegahan