[PANDUAN] Cara Bedung Bayi Yang Betul

4 min bacaan

Cara bedung bayi haruslah dilakukan dengan selamat, tetapi tidak terlalu ketat. Ada seni untuk memperbaikinya, tetapi dengan beberapa latihan dan panduan langkah demi langkah, anda juga boleh menjadi mahir. Inilah perkara yang perlu anda ketahui.

Apa itu bedung?

Bedung adalah teknik mudah di mana anda membungkus bayi anda dalam selimut atau kain bedung untuk menenangkannya.

Mengapa bayi suka dibedung?

Bedung berfungsi dengan menyekat refleks Moro, yang juga dipanggil refleks permulaan, sejenis reaksi tanpa sedar bayi. Apabila bayi mengalami refleks ini, mereka akan berasa terkejut secara tiba-tiba dan tangan mereka akan terangkat ke hadapan mereka.

Tindak balas yang bersifat melindungi ini terjadi apabila bayi berasa seperti mereka jatuh atau apabila sesuatu yang membimbangkan mereka.

Jika bayi mengalami refleks Moro pada waktu malam, mereka sering menangis dan perlu ditenangkan oleh ibu bapa. Kain bedung yang dibalut dengan betul akan menghalang lengan bayi daripada bergerak apabila mengalami refleks Moro.

Bayi juga akan dapat tidur dengan nyenyak (sekurang-kurangnya sehingga mereka lapar lagi). Bedung juga memastikan bayi berasa hangat dan selesa, dan membuatkan mereka berehat dengan lebih baik.

Tujuan bedung bayi

Terdapat banyak tujuan bedung bayi anda. Antaranya ialah:

 • Membantu memastikan bayi anda berasa hangat dan selesa semasa tidur.
 • Menghadkan pergerakan refleks permulaan, yang boleh membangunkan bayi anda semasa tidur.
 • Membuatkan bayi anda berasa selamat kerana bedung meniru rasa dipeluk semasa dalam rahim.
 • Membantu menenangkan bayi anda walaupun bayi anda sedang mengalami kolik.
 • Menenangkan bayi anda dari perkara yang tidak selesa seperti vaksinasi.

Cara bedung bayi menggunakan selimut

Cara bedung bayi menggunakan selimut

Berikut adalah panduan langkah demi langkah bagi cara bedung bayi dengan selimut:

 1. Letakkan bahagian luar selimut secara rata dan lipat segitiga ke dalam. Akan ada satu lebihan yang besar di bahagian atas dan sudut di bahagian bawah.
 2. Letakkan bayi di tengah selimut tadi, lengan di sisi mereka, menepati sudut segitiga ke bawah. Kepala dan leher bayi harus berada di bahagian atas selimut, dan bahu mereka dan di bawah harus berada di atas selimut.
 3. Ambil sudut kiri bahagian atas selimut dan tarik secara melintang ke kanan, masukkannya di bawah pinggul kanan bayi.
 4. Ambil sudut bawah bahagian selimut dan tarik secara menegak ke atas dan melepasi bahu kanan, dan masukkannya di belakang.
 5. Tarik sudut kanan atas melintang ke kiri dan lilitkan ia ke bahagian belakang.
 6. Bayi siap dibedung.

Cara bedung bayi dengan tangan mereka di atas

Jika bayi anda nampaknya tidak suka dibedung, mereka mungkin lebih suka kedudukan lengan yang berbeza. Kebanyakan bayi lebih suka dibedung dengan tangan mereka diletakkan ke hati mereka. Dalam kedudukan ini, ikuti langkah-langkah dan cara bedung bayi di atas tetapi rapatkan kedua-dua tangan bayi bersama-sama di dada mereka dan bukannya meletakkannya di sisi bayi.

Cara bedung bayi lain pula, anda boleh bedung mereka dengan meletakkan tangan mereka keluar sepenuhnya, dengan mengikuti langkah-langkah di atas tetapi dengan bahagian atas selimut berada di bawah lengan. Dalam kaedah ini, anda juga perlu menyesuaikan langkah 4 dan membawa sudut selimut ke bahagian belakang dan bukannya ke atas dan melepasi bahu.

Untuk membuat keputusan tentang sama ada untuk membedung bayi anda dengan meletakkan tangan bayi anda ke atas atau ke bawah, ia bergantung kepada anda. Anda boleh mencuba kedua-dua kedudukan untuk melihat yang paling sesuai untuk bayi anda.

Cara bedung bayi dengan tangan terkeluar membantu sesetengah bayi menenangkan diri tetapi bagi orang lain, ia membuat mereka sukar untuk tidur. Apabila tangan berada di luar, refleks Moro lebih cenderung membuatkan bayi terjaga dari tidur.

Adakah tidak mengapa jika bayi baru lahir tidak dibedung?

Persoalan ini yang sering mengganggu ibu bapa. Kebanyakan ibu bapa bersetuju bahawa bedung adalah cara terbaik untuk menenangkan bayi mereka yang baru lahir. Tetapi jika bayi anda tidak kelihatan tidak selesa dibedung, anda mungkin tertanya-tanya sama ada ia benar-benar perlu dilakukan.

Sebenarnya tidak semua bayi suka dibedung. Sesetengah bayi akan berasa bedung mengongkong pergerakan mereka dan akan cuba pelbagai cara untuk mengeluarkan tangan atau kaki mereka. Jadi jika bayi anda semakin meragam apabila dibedung, jangan lakukannya.

Namun sebelum menyerah sepenuhnya, anda mungkin mahu bereksperimen dengan beberapa pilihan. Jika bayi anda seolah-olah mahu lengannya keluar, cuba keluarkan tangannya dari selimut atau kain bedungnya. Kebebasan ini mungkin membuat bayi anda berasa bedung itu tidak mengganggunya.

Bila masa yang sesuai untuk berhenti bedung bayi anda?

Bedung boleh menjadi cara yang bijak untuk bayi yang baru lahir. Namun keadaan akan menjadi berbahaya bagi bayi yang lebih tua yang boleh membebaskan diri dari selimut atau kain bedung mereka. Bedung juga boleh mengganggu perkembangan yang sihat untuk bayi yang lebih tua juga, kerana ia menghalang mereka daripada mengamalkan kemahiran motor yang sesuai dengan umur.

Jadi bilakan waktu yang sesuai untuk anda henti bedung bayi anda? Anda boleh berhenti sebaik sahaja si manja menjadi lebih aktif dan mula cuba berguling, yang mungkin berlaku seawal 2 bulan. Perkembangan ini menjadikannya masa yang baik untuk berhenti dibedung, tetapi biasanya berlaku sekitar 3 atau 4 bulan.

Walaupun selepas bayi anda tidak mahu dibedung lagi, dia masih terlalu muda untuk tidur dengan selimut. Untuk memastikan dia selesa sambil terus melekat dengan garis panduan tidur yang selamat, cuba kain sarung tidur.

Selimut boleh pakai ini menambah lapisan kehangatan tambahan, dan ada juga yang datang dengan ciri-ciri yang direka untuk membantu bayi beralih dari kain bedung mereka dengan lebih selesa.

Bedung boleh menakutkan pada mulanya, tetapi jangan risau. ia telah dilakukan oleh ibu bapa dari dulu lagi, dan terdapat begitu banyak peluang untuk berlatih. Anda pasti akan dapat memilih teknik yang sesuai dan memperbaiki cara bedung bayi anda juga.